Maliye Bakanlığı, 2016 yılına ilişkin vergi rekortmenlerini açıkladı. Kurumlar vergisi rekortmeni ile ilgili herhangi bir bilgi yer almadı. Kurumlar vergisinde ikinci sırada 1.8 milyar lira ile Ziraat Bankası, üçüncü sırada ise 1.6 milyar lira ile Merkez Bankası yer aldı.
Gelir vergisinde ise geçtiğimiz yıla nazaran Acun ve Cem Yılmaz düşüşte. Gelir vergisinde bu yıl yine geçen yıl olduğu gibi 1. sırada Semahat Sevim Arsel yer alırken, İkinci sırada Rahmi Koç, üçüncü sırada Şarık Tara, dördüncü sırada Suna Kıraç geldi. 5, 6, 7 ve 8 ismini açıklamazken, 9. sırada Ömer Koç yer aldı. Vergi rekortmenleri sıralamasında 53 kişi isminin gizli kalmasını istedi.
Acun ve Cem Yılmaz listeye geriledi
Geçtiğimiz yıl rekortmenler arasında70. Sırada yer alan Ali Ağaoğlu bu yıl listeye giremedi. Geçen yıl 7.6 milyon liralık gelir vergisi ile 25. sırada yer alan Acun Ilıcalı bu yıl 7.2 milyon lira ile 38. sıraya geriledi. 5.2 milyon lira ile 42. sırada olan Cem Yılmaz ise bu yıl 4.7 milyon lira ile 89. sırada yerini aldı. Listede adı olmayan rekortmenlerin adını vermek istemediği için listede adı görülmeyebilir.
Lider kurum adını açıklamadı
2016 yılına yönelik kurumlar vergisi listesinde birinci sırada yer alan kurum isminin açıklanmasını istemedi. Geçtiğimiz yıl ilk 20’de yer alan şirketlerin hepsi bu yılkı listede de yerlerini korudu.
Aynı zamanda Gelir ve kurumlar vergisinde en fazla vergi beyan eden 100 mükellef Maliye Bakanlığı tarafından bir basın açıklamasıyla birlikte Gelir İdaresi Başkanlığı’nın gib.gov.tr adresinde yer alan istatistikler başlığı altında sıralanıyor.
Bakanlık isteğe göre isimleri açıklıyor
Maliye bakanlığı vergi rekortmenleri listesini açıklamadan önce mükelleflere sminin açıklanmasını isteyip istemediğini soruyor. Eğer kurumlar isminin açıklanmasını istemezse listede isimleri gözükmüyor. Geçtiğimiz yıl ismini açıklamak istemeyen kurum sayısı 22 iken bu yıl bu sayı 27’ye yükseldi.
2015 yılı rekortmenleri arasında bulunan ve ilk 30 da yer alan ERG İnşaat, Koç Holding ve Cengiz İnşaat ise bu yıl kurumlar vergisi ilk 100 rekortmeni içinde gözükmedi. Bu yıl zırvede olan ve isminin açıklanmasını istemeyen kurum ise var olan yada yeni bir kurum olabilir.
İlk sıralar bankalara ait
Listenin zirvesinde yer alan ve ismini açıklamayan kurumdan sonra listenin ikinci sırasında, Ziraat Bankası, üçüncü sırada Merkez Bankası yer alırken, aranti, Akbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Halkbankası şeklinde gerçekleşti. 10. sırada ise Elektrik Üretim AŞ geldi. Geçen yıl 5. sırada yer alan Turkcell 2016 yılı listesinde 48’nci sıraya gerilerken, geçen yıl 11. sırada olan Türk Telekom da bu yıl 13. sıraya geriledi.
İlk 4 değişmedi
Gelir vergisi rekortmenler listesinde ilk dört bu yılda değişmedi. Geçen yıl 45.2 milyon lira ile gelir vergisi rekortmeni olan Semahat Sevim Arsel bu 46.9 milyon lira ilk sırada, geçen yıl 44.3 milyon lira 2. olan Rahmi Koç bu yıl 45.2 milyon lira ile yine 2. ve geçen yıl 35.8 milyon lira ile 3. sırada yer alan Şarık Tara da bu yıl 33.5 milyon lira ile 3. oldu. 4. sırada Suna Kıraç, 9. sırada da Ömer Koç geldi. 15. sırada Ferit Şahenk yer aldı.
16. sıradaki isim ise Ergenekon davasında bazı sanıkların avukatlığını yapan Hasan Fehmi Demir listeye girdi. Hasan Fehmi Demir ‘hukuk danışmanlığı ve temsil faaliyetleri’ ile 16.3 milyon liralık vergi beyan etti.