banner388
banner390
banner408

Bakan Bilgin'den Canlı Yayında EYT Açıklaması! EYT'de Yaş Sınırı Olacak MI? EYT'de Yaş Kaç Olacak?

EYT'de yaş sınırı için son dakika gelişmesi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yaş sınırı düğümü çözülüyor. Kadınlarda 48 yaş, erkeklerde 50 yaş kriterinin getirileceği iddiaları sonrası "EYT'liler yine yaşa mı takılacak?" sorusu gündeme gelmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonların merakla beklediği EYT yaş sınırı detaylarını açıklıyor. İşte haberin detayları...

Bakan Bilgin'den Canlı Yayında EYT Açıklaması! EYT'de Yaş Sınırı Olacak MI? EYT'de Yaş Kaç Olacak?

EYT'de yaş sınırı için son dakika gelişmesi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yaş sınırı düğümü çözülüyor. Kadınlarda 48 yaş, erkeklerde 50 yaş kriterinin getirileceği iddiaları sonrası "EYT'liler yine yaşa mı takılacak?" sorusu gündeme gelmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonların merakla beklediği EYT yaş sınırı detaylarını açıklıyor. İşte haberin detayları...

08 Aralık 2022 Perşembe 23:21
Bakan Bilgin'den Canlı Yayında EYT Açıklaması! EYT'de Yaş Sınırı Olacak MI? EYT'de Yaş Kaç Olacak?

EYT'de yaş sınırı düğümü bugün yapılacak açıklamayla çözülecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için 'yaş sürprizi' bir anda gündem yarattı. Emeklilik hayali kuran milyonlar kadınlarda 48 yaş, erkeklerde 50 yaş kriterinin getirileceği iddiaları sonrası yapılacak açıklamayı merakla beklerken, beklenen gün geldi çattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e "EYT'de yaş sınırı olacak mı?" sorusu sorulmuş, Bakan Bilgin ise gelecek açıklamayı Meclis'te yapacağını söylemişti. Milyonlar sabah saatlerinden bu yana kritik açıklamaya kilitlendi. 2023 yılı bütçesi görüşmeleri sonrası Bakan Bilgin, EYT'deki yaş kriterinin detaylarını açıklıyor. EYT'lilerin gözü kulağı Meclis'te...

EYT'DE YAŞ SINIRI OLACAK MI? BAKAN BİLGİN AÇIKLIYOR

Vedat Bilgin'in merakla beklenen bütçe konuşması başladı. Bakan Bilgin'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

TBMM milletimizin iradesini temsil eden bir Meclis'tir. Burada her türlü eleştirinin yapılması çok kıymetlidir.

İşçi işveren ilişkilerinde biz devlet olarak nerede duruyoruz? Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devlet emekçilerinin hukukunu kendi şartları içinde düzenleyecektir.

Çalışma ilişkilerinde modern toplumda sendikalar en önemli kurumdur. Sendikalar sermaye kendiliğinden güçlüdür mantığı ile kurulur. Emekçilerin ve işçilerin örgütlenmesi sendikalaşması onları işverene kadar korumak içindir. Biz sendikalaşmayı çok önemli görüyoruz. Kamu sendikalaşma oranı yüzde 70'lerdedir oldukça yüksektir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde bir sendikalaşmaya karşı duruş gelişmiştir. Buna karşı mücadele etmek bütün siyasilerin görevidir.

Bugün de sendikalaşan iş yerlerinde örgütlenen işçilere karşı tavırlar var. Sendikanın kimliğine hiç bakmam. Bizim hukukumuza karşı hangi işlem varsa üzerine giderim. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. İşçilerin yanındayım.

3600 ek gösterge meselesini çözeceğimizi kayıt altına almıştık. Teknik çalışmalarını yaptık. O konuda kapsamlı bir düzenleme yapıldı. Başlangıçta 4 meslek grubunu kapsıyordu. Biz onu genişlettik, yaklaşık 6 milyona yakın bir orana çıkardık. Bu Türkiye'nin son yıllarda yaptığı en köklü sosyal düzenlemedir.

'ASGARİ ÜCRETİN REEL DEĞERİ GERİLEDİ'

Temmuz ayında asgari ücreti yeniden belirledik. Toplam yüzde 80'in üzerinde bir artış yaptık. Enflasyon karşısında asgari ücretin reel değeri gerilemiştir. Bugün yeniden asgari ücretle ilgili görüşmelerimiz başladı. Sendikalarımız ve bizim oturduğumuz masada bu görüşmeler devam ediyor. Asgari ücret çalışmaları başlamadan önce kamuoyunun beklentisi nedir diye bir araştırma yaptırdım. Bu araştırmaya göre ortalama kamuoyunun beklentisi çok yüksek çıktı. 8 bin liranın üzerinde çıktı. İş verenlerin beklentisi 7 bin lira civarında çıktı. Demek ki ateş düştüğü yeri yakıyor. Bu çalışma bize bir kanaat vermek için yapıldı.

'BENİM BURADA BİR RAKAM TELAFFUZ ETMEM YAKIŞIK ALMAZ'

Önümüzdeki dönemde asgari ücretle ilgili konuşulan rakamlar var. Benim burada bir rakam telaffuz etmem yakışık almaz. Asgari ücretlilerin oranı yüzde 38 küsür. O da küçümsenecek bir rakam değil. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Asgari ücret aynı zamanda diğer ücretleri belirleyen bir etki yaratmaktadır. Biz ne kadar gerçekçi bir rakam belirlersek, asgari ücrete yakın çalışanların ücretleri de yukarı çıkacaktır. Asgari ücreti en alttaki ücretliye tanımlıyoruz biz, fakat üstteki ücretleri düzenleyecek etkisini de görmemiz gerek.

AK PARTİ'DEN 'EYT'DE YAŞ SINIRLAMASI' AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Numan Kurtulmuş da katıldığı canlı yayında 'EYT'de yaş sınırı olacak mı?' sorusuna yanıt vermişti.

Kurtulmuş, 'Bunların hepsi, bütün seçenekler konuşuldu. Son aşamaya gelene kadar müzakereler devam edecektir. İmkanlar çerçevesinde buna bakmak lazım. Büyük bir kesimin beklentilerini karşılayacak bir durum çıkacak. Herhalde Meclis'teki bütçe görüşmeleri sonrasında gelecektir. Son noktada hangi kararın çıkacağını görüyoruz. EYT ile ilgili ne söylendiyse en uçuk fikirler bile biliniyor. Bundan sonra vatandaşımızın beklentisi ve imkanlar çerçevesinde sonuca gelinecektir.' ifadelerini kullanmıştı.

1 OCAK 2023 TARİHİ KRİTİK

EYT düzenlemesinin ilerleyen günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. EYT düzenlemesinin Aralık ayı içerisinde Meclis'e gelmesi bekleniyor. EYT yasasının geçerlilik tarihinin ise 1 Ocak 2023 olarak düzenlenmesi bekleniyor.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) gündeme getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Böylelikle, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması gerekli hale gelmiş oldu.

Kaynak: Mynet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Anthiseptic 2022-12-09 09:06:17

Sizin şartsız şurtsuz bir düzenleme yapmanızı beklemek tek kelime ile zaten... Ne oldu padişahınızın zoruna mı gitti insanların ondan daha genç yaşta emekli olabilecek olmaları? Siz EYT' yi şartlı da çıkarsanız şartsız da çıkarsanız ben 15 Mart'ta ayrılıyorum. Reisinizin ve patronlarının önüne taş koyduğu herkes keşke dik durabilse ve '' nitelikli siz misiniz iş gücü kaybı olur deyip benim emekliliğime mani olanlar'' diyerek istifa etseler. Ve bir daha o şirkete girmeseler. VEya patronları çok isterse de 2 katı maaş talep etseler. O zaman görürüm nazik ..... Ama bizim insanımız ezilmeye alışmış. Nerede dik duracak insan? Ben işsiz kalmayı göze alacağım ve artık bu sisteme boyun eğmeyeceğim. En fazla 3-5 ay öyle geçer. Nasıl olsa haziranda arkalarından el sallayacağız. Gelenlerin de bu sorunu en kısa zamanda kökünden çözeceğine eminim...