Bakanlık tarafından yayımlanan açıklama kapsamında; tüketici vatandaşların güvenlik ve sağlığının korunması adına, tekstil ürünleri, ayakkabılar, mobilyalar, kırtasiye ürünleri, çocuk bakım ürünleri, deterjan ve oyuncaklar gibi birçok ürüne gözetim ve denetimler yapıldı.
Açıklama kapsamında denetimde en çok hassas tüketiciler olarak geçen çocuk ve bebeklerin sağlığını, güvenliğini tehdit eden ürünlerin dikkatle incelendiği aktarıldı. Bununla birlikte yapılan analizler kapsamında denetim planlarının hayata geçirileceği, bu sayede risk ihtimalinin yüksek olduğu tespit edilen ürünlerin sık sık denetimlere tabi tutulacağı vurgulandı.
İncelenen ürünlerin sadece kimyasal, fiziksel, mekanik riskleri değil ayrıca tüketici bilgilendirme etiketinde bahsedilmesi zorunlu bilgilerinde denetlendiğini ifade eden açıklama, “"Bu kapsamda 2024'ün ilk 6 ayında 1912 firmada, 3 bin 370 parti ürün denetlenmiştir. Mevzuata uygun olmadığı tespit edilen ürünlerin piyasaya arzının yasaklanması, piyasadan toplatılması, risk hakkında duyuru yapılması gibi tedbirlere ek olarak bu ürünleri piyasaya arz edenlere 12 milyon 695 bin 594 lira idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca ülke genelinde rehberlik faaliyetleri kapsamında 2 bin 438 firmada mevzuata uyum konusunda bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirilmiştir." Şeklinde devam etti.
TÜKETİCİYİ TEHLİKEYE ATAN ÜRÜNLERE KARŞI SIFIR HATA POLİTİKASI
Yayımlanan açıklama kapsamında; piyasada yer alan uygunsuz ürünlerin satışa sunulmasının önüne geçmek adına gerekli bütün tedbirlerin sağlandığı ve denetimlerde “güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans” ilkesinin ciddi bir şekilde uygulandığı ve uygulanmaya devam edileceğinin altı çizildi. Bu çerçevede tüketicilere düşen görev ise; ürün etiketini kontrol ederek buradaki bilgilerin doğruluğunu tartmaları, güvensiz gözüken ürünlerin satın alınmaması ve “guvensizurun.ticaret.gov.tr” adresini düzenli ziyaret ederek güvensiz ürün bildirimlerini takip etmeleri olarak aktarıldı.