Çalışanların gerçek kazancı yerine asgari ücretten gösterilmesine meslek koduyla engel geldi ve meslek kodlarını yanlış beyan edene ceza da yasalaştı. Artık herkesin işine göre kazancı olacak.
Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre;
Çalışanlar açısından en büyük sıkıntıların başında kayıt dışılık geliyor. Bu oranlar son yıllarda yapılan çalışmalarla giderek azaltıldı. Benim 'gizli kayıt dışılık' diye tarif ettiğim gerçek maaşı saklama ve asgari ücretten bildirme hilesi ise maalesef devam ediyor. Özellikle yüksek paralar kazanılan mesleklerde çalışanların asgari ücretli gösterilmeleri dikkat çekiyor. İşte bunun önüne geçmek için yeni bir sistem gündeme getirildi: Meslek kodu. Buna göre kişi hangi işi yapıyorsa SGK'ya öyle bildirilecek ve o mesleğe uygun prime esas kazanç belirlenecek. İşverenler artık tüm çalışanları tek bir meslek koduyla giremeyecek, futbolcular, mühendisler, doktorlar 'işçi' gösterilemeyecek. Bu sayede SGK 20 milyona yakın çalışanın ne iş yaptığını bilecek ve denetimini ona göre yapacak.
6728 Sayılı Torba Kanun ile getirilen düzenlemeye göre; "Sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır" hükmü getirildi. Kanun burada işverenlere bir geçiş süresi de tanıdı. Bu idari cezalar 1 Ocak 2018'den itibaren geçerli olacak.
ZARARLARI:
Yanlış kod girerek gerçek maaşın gizlenmesi hem çalışan hem de kurum açısından kayıplara yol açıyor. İşveren de bu noktada suç işliyor. İşte yanlış beyanın zararları :
Çalışanın ileride emekli maaşı düşüyor.
İşten çıktığında düşük tazminat alıyor.
İşsizlik maaşı, iş görmezlik ödeneği gibi hesaplamalar alt seviyeden yapılıyor.
Devlet prim ve vergi kaybediyor.
Kaynak: Sabah
14 Ocak 2017 Cumartesi 11:54
Son Güncelleme: 14.01.2017 11:58
peki ya asgari ücret gösterip hesabına parayı yatırıp üzerini isteyen ve asgari ücret altında çalıştıranlar ne olacak.Sigorta yapıcam diye aylarca oyalayanlar ve sırf işsiz kalmamak adına ses çıkaramayanlar ne olacak.
Boş versene hala sigortasız işçi çalıştıran yerler var
Askari ucrete zam gorusukurken isveren isveren dediler.uc kurus zam yaptilar.sonra zorunlu bes bes deyip verdikleri uc kurusun pesine dustuler.aslinda bir asgari ucretli olarak cok soylecek sozum var ama neyse.simdi asgari ucretliden yana mi olduklarina inandirmaya calisiyolar.ben inanmiyorum artik.evlenmeye bile korkuyo bu ulkede ki cocuk yapayim.neyle gecincem pardonda.birde su konu surekli konusuluyo ya acayip komedi gibi.taserona kadro kadro surekli bos yaziliyo ciziliyo hep birileri hep konusuyo icraat yok.zaten secim oncesi kadro vaadi verilmisti.ama ne oldu tutulmadi.hep uzerinde calisiyoruz deniliyo.oyalandik halk olarak.daha asgari ucret zam problemimizi cozemiyoruzki kaldiki kadro olayini cozelim.yeni bir referandum erken secim falan olursa,yeni bir vaadmis gibi onumuze sunulursa bu kadro mevzusu hic sasirmam.ha ne olur agzimiza bir parmak bal calinmis olur.ulke de sadece bu sorunmu var.tabiki hayir ama bu ulkede nasil o tarihte dimdik ayakta halk olarak durduysak kimi bereye koyacagimizi iyi biliriz halk olarak.cok doluyum.sadece bir asgari ucretliyim.
Hirsiz huyunu birakmaz hele isin ucu paraysa olan yine garibana olur emek hirsizlari denetim sifir bas cezayi kimse calmasin
Devlet vergi kaybediyor mis donumuzu alsın da kurtulalım yeter artık
Devlet işvereni kontrol altına işçi haklarını vermediği mesai paralarını hesaba yatırsın vergi kaydı kontrol eder
Birçoğu inşaatlarda sigorta bile yok kaldiki normal pirim odensin
Bende araba galerisindeotoyikamaisiyle uğraşıyorum ama verdikleri askeriucret sogukta