Son zamanlarda olumsuz devam eden hava şartları ile küllenme hastalığıyla mücadelesini devam ettiren üreticiler son 40 senenin en düşük rekoltesi ile karşı karşıya geldiler. Umutları bitmeyen üreticiler, fındığını gözü gibi koruyup sabah akşam fındıkların başında durarak hem temizlik yapıyorlar hem de kurumasını sağlıyorlar.
Giresun’un sahilinde birkaç gündür harman kurup fındıklarını bekleyen üretici Kemal Engin, bu sene fındıkta % 50 oranında rekolte kaybının olduğunu ve bu duruma göre fiyatların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Geçen sene yaklaşık 2 ton fındık toplamış olduğunu fakat bu yıl 300 kilo fındık almış olduğunu söyleyen Engin, "Küllenme yani küf diye bir oldu ve sahil tarafını daha fazla etkisi altına aldı bu sebepten de fındığın 15 gün daha erken düşmesine neden oldu bu da rekolteyi çok etkiledi" dedi.
"ORDU’NUN FINDIĞI DAYANIKLI"
Yüksek rakımlı olan bölgelerde sıkça Ordu fındığı olarak bilinmekte olan fındığın ekilmiş olduğunu belirten Engin, "Ordu fındıkları bizim Giresun’da yetişmekte olan yağlı fındıklardan 10 ile15 gün sonra oluşmakta. Soğuk hava şartlarına çok daha fazla dayanıklıdır ve bu özellik de olan fındıklar sahil bölgelerinde değil de yüksek bölgelerde yetiştirilir. Yetişen bu fındık Giresun kalite fındığın yerini tutamaz çünkü fındık yağsız ve tadı da saman gibidir. Bu fındıklardan fındık yağı elde edilemez. Giresun yağlı fındığıyla aralarındaki fark kilo başına 1 liradır. Ne olursa olsun çok fazla aralarında fiyat farklı bulunmuyor" ifadelerini kulandı.
04 Eylül 2016 Pazar 11:07
Son Güncelleme: 04.09.2016 11:27
Findik dussun 50 findikmi olur