Emeklilik, her çalışanın hakkı. Emeklilik hesapları yapılırken, tüm hizmetler hesaba katılıyor. Bunun için de 'Hizmet Birleştirmesi' denilen yöntemin uygulanması gerekmektedir. 2008'deki reformla tüm kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirildi. Kurumlar arası çalışmalar da bazı yöntemlerle birleştirilip emekli olunacak kurum belirlenmektedir.
Son 1261 gün önemli!
Bir kişi; SKK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumların hepsinde çalışmış olabilir ve bu çalışmaların toplamı, prim gününü oluşturur. Birleştirilen çalışmalara askerlik, doğum vb. borçlanmasıyla da elde edilen günler eklenebilir. Bu şekilde birden fazla kurumda çalışmış kişilerin hangi kurumdan emekli olacakları da gündeme gelmektedir.
Birden fazla kurumda çalışanların emekliliklerini oluşturmada iki ayrı işlem vardır. 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için kural; son 7 yıldaki 1261 gün olarak işlenir. Yani son 1261 gün hangi kurumda çalışılmışsa ve prim ödenmişse, hizmetlerin birleştirilmesiyle o kurumdan emekli olunuyor. 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olanlar için de hangi kuruma daha çok prim ödenmişse emeklilik de o kurumdan gerçekleşiyor. Emeklilik dönemine gelmeden bir süre önce Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurularak işlem gerçekleştirilebilir. Başvurunun da mutlaka yazılı olması gereklidir.
Memurlara avantaj sağlıyor
Memurlar için de hizmet birleşmesi yapılması, onlara avantaj sağlayabilir. Memurlar hizmet birleştirmesi yaparak 1 Ekim 2008 öncesi hizmetleriyle emekli aylığına esas teşkil eden derece ve kademelerini yükseltebilir. Böylece maaşları da artış gösterir.
Kaynak: sabah.com.tr/memurlar
benim memuriyet öncesi ssk var fakat çalışmışlığa değil emekliliğime yansıtıyor buda düşük ikramiye demek memura hiçbir avantajı olmadı en azından yarısı sayılsa çalışmışlığa güzel bir uygulama