banner388
banner390
banner408

Resmi Gazete'de yayımlandı: SMA ilaçları SGK tarafından karşılanacak

Uzun zamandır tartışılan konulardan biri olan SMA hastalığı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yer alan karara göre SMA hastalarının ilaçları SGK tarafından karşılanacak. 

Resmi Gazete'de yayımlandı: SMA ilaçları SGK tarafından karşılanacak

Uzun zamandır tartışılan konulardan biri olan SMA hastalığı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Resmi Gazete'de yer alan karara göre SMA hastalarının ilaçları SGK tarafından karşılanacak. 

09 Şubat 2022 Çarşamba 16:41
Resmi Gazete'de yayımlandı: SMA ilaçları SGK tarafından karşılanacak

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" yayımlandı. Bu tebliğ, Türkiye'de uzun zamandır tartışılan SMA hastalarıyla ilgili önemli bir detay içeriyor. Öyle ki bundan sonra SMA hastalarına yazılan ilaçlar, SGK tarafından karşılanacak. Ancak bunun bazı şartları olacak.

SMA TİP-1 için gerekli kriterler şöyle:

  • Genetik ve klinik olarak SMA Tip-1 tanısı konmuş ve birisi çocuk nörolojisi uzmanı olmak üzere 3 uzman hekimden oluşan konsey kararına istinaden, yurt dışı ilaç kullanım başvurusu yapılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu tarafından verilecek 'İlaç Kullanım Onayı' bulunmalıdır.
  • Klinik belirti ve bulgular, SMA Tip-1 ile uyumlu olarak 6 ay (180 gün) ve daha küçükken başlamış olmalıdır.
  • Bu kriterlere uyan hastalarda invaziv/non invaziv mekanik solunum desteği ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın tedaviye başlanır.
  • İlk 4 doz ilaç kullanımı başlangıç tedavisi olarak kabul edilecek ve ilk 4 doz ilaç kullanımı sürecinde SMA'dan kaynaklı invaziv mekanik solunum desteği ihtiyacı ve süreleri değerlendirmelerde dikkate alınmaz. 5'inci ve takip eden dozlar idame tedavilerdir.
  • Lomber ponksiyon prosedürleri, BOS sirkülasyonu veya güvenlilik değerlendirmelerini engelleyebilecek bir beyin veya spinal kord hastalığı veya öyküsü olmamalıdır.
  • BOS drenajı için implant edilmiş bir şant veya implante edilmiş bir BOS kateteri bulunmaması gerekmektedir.
  • Bakteriyel menenjit veya viral ensefalit hastalığı veya öyküsü olmamalıdır.
  • Hipoksik iskemik ensefalopati tanısı almamış olmalı ve hipoksik doğuma bağlı nörolojik sekelleri bulunmamalıdır.
  • Çocuğunuz Daha Doğmadan SMA ve Down Sendromu Teşhisi Mümkün: Peki Hangi Testleri Yaptırmak Gerekiyor?

SMA TİP-2 ve SMA TİP-3 için gerekli kriterler ise şöyle:

  • Genetik ve klinik olarak SMA Tip-2 veya SMA Tip-3 tanısı konmuş ve SGK tarafından belirlenen üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında en az birisi çocuk nörolojisi/nöroloji uzmanı, ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi uzmanı olmak üzere 3 uzman hekimden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden, yurt dışı ilaç kullanım başvurusu yapılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu tarafından verilecek "İlaç Kullanım Onayı" bulunacak.
  • Klinik belirti ve bulgular, SMA Tip-2 veya SMA Tip-3 ile uyumlu olarak 6 ay (180 gün) ve daha büyükken başlamış olacak.
  • İnvaziv/non invaziv mekanik solunum desteği ihtiyacı olmayan ve normal yutma refleksine sahip ve oral beslenebilen hastalarda tedaviye başlanacak.
  • Lomber ponksiyon prosedürleri, BOS sirkülasyonu veya güvenlilik değerlendirmelerini engelleyebilecek bir beyin veya spinal kord hastalığı veya öyküsü olmayacak.
  • BOS drenajı için implante edilmiş bir şant veya implante edilmiş bir BOS kateteri bulunmaması gerekecek.
  • Bakteriyel menenjit veya viral ensefalit hastalığı veya öyküsü olmayacak.
  • Hipoksik iskemik ensefalopati tanısı almamış olacak ve hipoksik doğuma bağlı nörolojik sekelleri bulunmayacak.
  • Lomber ponksiyon uygulanmasına engel bir durum olmadığının "İlaç Kullanım Onayı"nda belirtilmiş olması gerekecek.

Kaynak: Webtekno.com

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.