Bilindiğiği üzere taşeron işçiler, 696 sayılı KHK ile kadroya alınmış ve kamuda 4/D statüsünde istihdam edilmeye başlanmıştı. İşçilerin kadroya geçiirilmeleri sonucu birçok sorun ortaya çıkmış, bunların başında ise maaş zammı sorunu gelmişti.
TAŞERONLARIN SORUNU MECLİSTE
TBMM'de Bakan Selçuk'a taşeron işçileerin yaşadığı sorunlar iletildi ve İYİ Partili Ayhan Arel şu ifadeleri kullandı:
"Bugünlerde hepimize gelen bir selam var; bütçe görüşmelerinin yapıldığı şu günlerde evinin bütçesini sağlayamaz duruma gelen taşeronlar olarak, sizlere, arkadaşlarımızın insanca bir hayat sürmesi için verdikleri mücadele adına selamlarını iletmemi istemişler. Hastanede yemek yapan, bulaşık yıkayan, diğer arkadaşları kadroya geçtiği hâlde kendisi kadroya geçmeyen, kapsam dışı kalan Fadime bacıdan selam var. Bazı KİT çalışanları kadroya alınırken şeker fabrikasında temizlik görevlisi olarak çalışan ve kadroya alınmama sebebini bir türlü anlatamayan Hüseyin kardeşimizden selam var. Karayollarında makine kullanan, iş bitim ihalesi usulüyle çalıştığı için kadro alamayan Suat abiden selam var. İl sağlık müdürlüğünde şoförlü araç kiralama personeli olarak çalışan, kadroya geçemeyen Mustafa’nın selamı var. Kısacası, tüm güvencesiz, adaletsiz, yarından umutsuz taşeron işçilerinin hepimize selamı var."
" Kamuda çalışan taşeron işçiler, millî eğitimdeki geçici öğretmenler, TYP çalışanları, sağlık ve kitlerde geçici olarak çalışanlara kadro verilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi gereklidir. Köylümüze, çiftçimize, küçük esnafımıza daha çok destek verilmelidir."
Baki Şimşek ise şu ifadeleri kullandı: "Sayın Bakanım, Taşeron Yasası’yla ilgili işçilerimize, kamuda çalışanlara bir güvence verildi ama buradaki yasal altyapı çok sağlıklı oluşturulamadı. Özellikle belediyelerde çalışanlar seçimlerden sonra kaderleri belediye başkanlarının ağzından çıkacak tek bir kelimeye bağlı. Benim seçim bölgem olan Mersin’de, şu pandemi süreci içerisinde inanın asgari ücretle çalışan insanların ekmeğiyle oynanıyor. Mersin’le Anamur arası 3 saat, Mersin’deki Anamur’a gönderiliyor; Gülnar’daki Mersin’e getiriliyor 2 saat 2,5 saatlik yol. 5 yıldır, 6 yıldır insanlar çalıştıkları yerlerden başka birimlere sürgün ediliyor. Geldikleri zaman diyorlar ki: “Burada çalışacaksak biz ev bark bulalım, burada bir düzen kuralım.” diyorlar ki: “Geçici, şu anda buradasınız, yarın nerede olacağınız belli değil.” Yani Bakanlık olarak bu konuya bir el atmanız lazım. Pandemi süreci içerisinde belediyelerdeki bu işçi kıyımlarına, sürgünlere bir son verilmesi lazım insanların ekmeğiyle oynanmaması lazım"
BAKAN SELÇUK AÇIKLADI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sorulara şu şekilde yanıt verdi:
"696 sayılı KHK kapsamında kamuda istihdam edilen işçilerin toplu iş sözleşmelerine dair bir soru gelmişti. Orada da alt işveren işçileri, biliyorsunuz, mevcut ücretleriyle kamuya geçtiler ve bu işçilere 31 Kasım 2020 tarihine kadar da Yüksek Hakem Kurulu tarafından imzalanan toplu iş sözleşmesinin hükümleri uygulandı. Bu dönemde kamu işçilerine ödenen ilave tediyeler bu işçilerimize de ödendi elbette. Ve mevcut durumda da çalıştıkları kamu iş yerlerinde yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmelerinden 1 Kasım 2020 tarihi itibarıyla da yararlanmaktadırlar. Yani toplu iş sözleşmesi, TİS’i bulunmayan idarelerde de çalışan işçilerimiz için TİS yetki tespitleri de devam ediyor."
Kadro sorusuna cevap verilmedi.
Seçim de bu konuda biz cevabını vereceğiz inşAllah
Kitler bunu haketmedi ...