banner388
banner390
banner408

Fındık Daha Kaliteli Olsun Diye

Fındıkta verimliliği arttırmak ve hastalıklarla mücadele etmek, fındık üretiminde oldukça önemli

Fındık Daha Kaliteli Olsun Diye

Fındıkta verimliliği arttırmak ve hastalıklarla mücadele etmek, fındık üretiminde oldukça önemli

01 Mart 2017 Çarşamba 14:20
Fındık Daha Kaliteli Olsun Diye

Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen fındığın kaliteli ve lezzetli olduğu bilinen bir gerçek. Fakat yetkililer bu durumu daha kalıcı ve kalitesini yükseltici faaliyetlerinde önemli olduğunu söylüyor.

Kalitenin korunması ve arttırılması gerekiyor

Yetkililer fındığa verilen fiyatların yeterli düzeyde olmadığı söylenirken üreticileri yine de kaliteli ve lezzetli fındık üretiminde gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyarılarda bulundu.  Fındıkta kalitenin korunması ve arttırılması noktasında uzun vadeli çalışmaların yapıldığı belirtilirken üreticilerinde budama, gübreleme, hastalıklarla mücadele etme anlamında gereken ilgiyi göstermesi gerektiğini vurguladı

Küllenma hastalıkları Nisan ayında başlıyor

Küllenme hastalığına ilişkin açıklamalar yapan Ordu Üniversitesi Ziraat Yüksek Mühendisi Ümit Eser, “İklim değişikliği nedeniyle Fındıkta küllenme hastalığı nisan aylarında görülmeye başlıyor. Bu bizlere sıkıntı yaratıyor çünkü fındık besin kaynağını bu parazitle paylaşmak zorunda kalıyor. Küllenme hastalığının ilk belirtisini Nisan aylarının ortasında görünür. Sahilde bu durum böyleyse yükseklik arttıkça bu süre uzar.

Hastalıkla mücadelede bahçe temizliği önemli

Bu hastalık kanser değil sıradan bir hastalık olarak görebiliriz ama iyi bakımla bu hastalığın üstesinden gelebiliriz. Öncelikle bu hastalık bitkiyle yaşıyor ve yağmurla birlikte yere düştüğünde bahçe eğer temizse toprağa düşüp yaşamını sürdüremiyor o yüzden bahçe temizliği önemli. Küllenme hastalığında belirtiler önceden görülmüş ve müdahale yapılmamışsa çotanak bağlama sürecinde ilaç atılır. Eğer yeni görüldüyse hemen ilaçlanmalıdır.

Bakanlığımızın önerdiği üç ilaç var ve ilçe müdürlüklerimizde yetkili arkadaşlarımızın reçetesiyle bu ilaçları alabiliyoruz. Kükürt ilacını tavsiye etmiyoruz çünkü yağmur yağdığında bu ilacın etkisi kalmıyor ama diğer 2 ilaç yağmurda yağsa etkisini sürdürür. Sürekli aynı ilaçlardan da atmayın değiştirin çünkü mantar belli bir süre sonra aynı ilaçtan etkilenmez” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.