Bakan Selçuk geçtiğimiz günlerde ortaöğretim (lise) yeni eğitim sistemini açıklamıştı. Selçuk önünmüzdeki süreçte ilk ve ortaokullarda da eğtiim sisteminin yenileneceğini, sınıf geçme yönetmeliğinde değişiklik olacağını belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'ya yeni eğitim sistemiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Selçuk, "Bugünkü ders mantığı geleneksel, çok konvansiyonel. Liseyle bu ekonominin gereksinimlerini ilişkilendirmemiz gerek. Temel mesele öğretmen yetiştirme. Asgari 1 senelik eğitim planlıyoruz. Önce öğretmen eğitimine yatırım yapılmalı, sonra sistem değişmeli. Bizim yapmaya çalıştığımız da bu" dedi.
Çakmakçı'nın "İlk ve ortada da sistem değişecek" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:
11'İNCİ SINIFTA İSTEĞE BAĞLI DEĞİŞTİRİLEBİLİR
Şu anda öğrenciler 10'uncu sınıfta alan değişimiyle ilgili karar veriyor ve değiştiremiyor. Yani köprüden son çıkış 10'uncu sınıfta. Biz bunu 11'inci sınıfa taşıyoruz. İlkokul, ortaokul sistemini de değiştireceğiz, makul bir sürede onu da açıklıyoruz. Bir taraftan mevcut durumu da iyileştirmeye çalışıyoruz.
Örneğin Liselere Giriş Sınavı (LGS) soru tipini değiştirdik. Böylece ders işleme sürecine, çocukların okuduğunu anlama düzeylerinin gelişmesine katkı sağlamak istiyoruz.
SEÇMELİ DERS İSTEĞE BAĞLI
Çocuk, 10 ve 11'inci sınıfta her alanda bir ders seçmek zorunda. Mühendis olacaksa tarihten ve benzeri sosyal konulardan da seçmek zorunda.
Şu anda bir dengesizlik var. Çocuk matematikçi ise başka alandan almıyor, oysa denge olmalı. Seçmeli dersleri kimin vereceği ile ilgili problem söylendi. Bu konuda farklı modeller üzerinde çalışıyoruz. Öğrencilerin isterse akredite farklı kurumlarda yüz yüze, isterse uzaktan öğretimle ders alabilmesi söz konusu olabilir. Öğrencilerin yaptığı spor çalışmalarını da akredite etme planları yapıyoruz. Halk Eğitim Merkezi'nde aldığı bir kurs da öğrencinin seçmeli dersleriyle ilişkilendirilebilir.
Okul denilince sadece kitap defter teoriyle yola çıkılıyor bu çocukların ihtiyacı olan tek şey var oyun. Çevreyi tanıma, doğayı tanıma, şehri tanıma bunların içerisinde de baharat gibi bilgiyi serpiştireceksin gördüklerine duyduklarına hatta yaptıklarına lezzet katacaksın, öğretmen de gerekirse veli de öğrenecek keşfedecek.