Türkiye’de son yıllarda siber saldırılarda artış gözleniyor. Bu bilgi STM’nin raporunda belirtildi. Türkiye’ de siber güvenlik alanında önde gelen kurumlardan olan STM yayınladığı siber tehdit raporunda siber saldırıların arttığını açıkladı. Ticari kuruluşların yüzde 47’sinde saldırıların yaşandığını belirten yetkililer öncelikli hedefin bankacılık sektörü olduğunu söyledi.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş’ nin hazırladığı rapora göre Türkiye Siber Tehdit Raporunda 2016 yılında fidye yazılım ve onlıne bankacılık saldırılarında en fazla etkilenen ülkeler sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Saldırı çeşitleri ise kullanıcı adları, parolalar, kredi kartı numaraları, PIN kodlarının çalınmasına yönelik zararlı yazılımlar veya çoğunlukla e-postalardaki linkler vasıtasıyla gerçekleştirilen oltalama saldırıları, online bankacılık olarak karşımıza çıkıyor.
Enerji dağıtım sistemlerinde de siber tehditlerin olduğu söylenirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2016 yılının son günlerinde, elektrik iletim hatlarına yurt dışı merkezli yoğun bir siber saldırı yapıldığına dair açıklamalarına yer veriliyor. 2017 yılı içerisinde enerji dağıtım sistemlerine yönelik saldırıların artacağı düşünülüyor. Bunun için önlemlerin alınması gerektiğinin altı çiziliyor.
STM’nin raporunda; nesnelerin interneti platformlarının da kullanılacağı DDoS saldırıların, fidye yazılımlarının, mobil cihazlara, endüstriyel kontrol sistemlerine ve özellikle enerji dağıtım sistemlerine yönelik saldırıların, kurum içi yazışmalara sızma suretiyle yapılacak bilgi hırsızlıklarının ve kapalı sistemlerden veri çalmaya yönelik saldırıların, 2017 yılında ağırlıklı olarak karşılaşılması beklenen siber tehditler olacağı belirtiliyor. Raporda dikkat çekici bir başka ayrıntı ise bu yıl “insan benzeri” zararlı yazılımların görülmesi beklentisi. Bu yazılımlar saldırıların etkisini artırmak için kendilerini duruma göre uyarlayıp başarıyı temel alan öğrenme yeteneğini, özetle yapay zeka uygulamalarını kullanarak tehdit yaratacaklar. Uzmanlar da bu tehditle başa çıkmak için farklı güvenlik çözümlerini bir arada kullanmak durumunda kalacaklar.
STM yeni bir hizmet olarak ‘’Siber Füzyon Merkezi’’ adlı çalışmayı hizmete koyarak siber güvenlik konularına dikkat çekmek istiyor. Bu kapsamda “Capture the Flag” etkinlikleri düzenleyerek Türkiye’nin siber güvenlik altyapısını güçlendirilmesi öngörülüyor.
10 Ocak 2017 Salı 12:01