Tarım Bakanlığı'ndan taşeron işçilerin merakla beklediği açıklama geldi.696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler taşeron işçi iken faydalandıkları yüzdelik farklardan kadroya geçtikten sonra faydalanmamaya başlamışlardı. Bugün beklenen kritik adım atıldı ve Güvenlik İş Sendikası 4D'li işçilerin farklarını alabilmesi için dava açmaları gerektiği, bir işçinin kazanmış olduğu davanın diğer işçileri bağlamayacağı yönünde bir duyuruda bulundu.
Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;
4D'li işçiler yüzdelik fark için her biri bireysel dava açmalıdır. 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçiler taşeron işçi iken faydalandıkları yüzdelik farklardan kadroya geçtikten sonra faydalanmamaya başlamışlardı. Kadroya geçen bazı işçilerce açılan davalarda mahkemeler kadroya geçmeden önceki yüzdelik farkların ödenmesi yönünde kararlar vermişti. Bir işçinin açmış olduğu davanın sonucundan diğer işçilerin faydalanıp faydalanmayacağı hususu işçiler arasına merak konusu olmaktaydı. 696 Sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçirilen güvenlik görevlilerinin 02.04.2018 tarihinden önce "güvenlik hizmet alım ihalesi" şeklinde çalışmakta iken asgari ücretin yüzde fazlasına göre aylık ödeme aldığını, 01.01.2019 tarihinden itibaren ise bu yüzde fazlalıkların aylık ücrete yansıtılmadığını ve bu nedenle oluşan mağduriyetin giderilmesi talebini konu alan ilgili yazınız ve ekinde yer alan mahkeme kararı incelenmiştir.
Bilindiği üzere; söz konusu işçiler 02.04.2018 tarihinde kadroya geçirilmiş ve "375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23. maddesi uyarınca idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak toplu iş sözleşmesi hükümleri" 12.04.2018 tarihinde Mülga Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının web sayfasının "Duyurular" bölümünde yayımlanmıştır. Konuyla ilgili olarak; bahse konu Toplu İş Sözleşmesinin "Ücret Zammı" başlıklı maddesinde; söz konusu işçilerin aylık ücretlerine 01.01.2018 ile 31.10.2020 tarihleri arasında 6 aylık dönemlerde %4'lük oranlar halinde zam yapılması hükmü yer almakta olup, Bakanlığımız bünyesinde çalışan sürekli işçilerin aylık ücretlerine anılan toplu iş sözleşmesinde belirtilen şeklinde zam uygulanmaktadır. Ayrıca, ilgili yazınız ekinde yer alan mahkeme kararı ile ilgili olarak ise, içtihat niteliğinde olmadığı sürece mahkeme kararlarının sadece adına olan kişileri bağlayacağı ve başkaları için emsal kabul edilmeyeceğinden adına mahkeme kararı bulunmayan kişilerle ilgili bir düzenleme yapılmasının mümkün olmayacağı düşünülmektedir. Bilginizi rica ederim.
Olur dava bedava açiliyor mahkeme iki günde sonuçlaniyor.Nasrettin hoca işi ipe un seriyorlar.verilecekse adam gibi haklar verilir.