Adalet Bakanlığı yeni bir çalışmaya imza attı. Yargı alanında yapılacak olan çalışmalarda yeni bir uygulama başlattı. 'tek tık'la tüm verilere ulaşma imkanı sağlayacak bu özellik işlemlerin en hızlı sürede yapılıp çözüme kavuşmasının yolunu açacak.
"Adli Google" olarak nitelendirilen yeni sistem suçları kendi içerisinde türlere ayırarak en ince ayrıntısına kadar bilgi alma imkanı sağlayacak. Örneğin türlerine göre en çok suç hangi ilde,hangi ilçede, hangi mahalle, hangi sokakta, hangi gün , hangi saatte işlendiği,maktulün cinsiyeti, eğitim durumları, mesleği,yaş aralığı gibi bilgilere ulaşılabilinecek.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla hayata geçirilen Adli Veri Bankası projesi Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, Bilgi İşlem ve Eğitim Daire Başkanlıkları tarafından yürütülecek.
Yeni oluşturulan uygulamlanın ilk olarak, Ceza mahkemeleri , Cumhuriyet savcılıkları ve denetimli serbestlik,icra, idari yargı, personel ve adli tıp modülleri tarafından kullanılmaya başlandı.
Doğru Veri- Doğru İstatistik
Adli veri Bankası projesinde veri sistemine girişler adliyelerdeki varolan UYAP ekranları aracılığıyla zabıt katipleri tarafından girilecek.Mevcut havuz üzerinde doğru ve zamanında girilmiş olan verilerin çıktısınında doğruluk ilkesinden yola çıkılarak, bu çıktıların uzman sistemler tarafından veri tabanından çekilerek, istatistik üretilmek üzere ilgili birimlere verilecek. Bu sistemde toplanan veriler Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nce incelecek. Doğru veri-doğru istatistik-doğru analiz üçgeninde hareket eden sistem Türkiye’nin adalet uygulamalarının şekillenmesine ve suçun önlenmesi için gerekli tedbirlerin önceden alınmasına katkı sağlayacak.
Suç En İnce Ayrıntısına Kadar İncelenecek
Adli veri bankası projesiyle Türkiye’de suçlar en ayrıntılı şekilde incelenerek, doğru tutarlı bilgiler elde edilerek raporlanacak ve böylece daha doğru, yerinde kararlar verilmiş olacak.
Ülkemizde meydana gelen suç olaylarında incelemeler yaparak işlenen suçlar sonucunda açılan davaların sayısı, suçların hangi ilde , hangi kurum ve kuruluşlarda yapıldığı bu davaların en çok hangi ilde açıldığı, örneğin çocuk suçluların sayısı, en çok hangi suişledikleri, gibi bir takım farklı birçok açıdan veriler toplayarak Türkiye' de bölgelere göre suç dağılımıyla ilgili bilgiler elde edilip istatistikler kurularak daha doğru ve güvenilir bilgiler elde edilecek.
Hakim-Savcı Performansları Kontrol Edilebilecek
Proje suçu ayrıntısıyla inceleme özelliği dışında hakim ve savcıların hatta hatta Adalet Bakanlığı personelinin performansını da değerlendirecek.Bu uygulama sayesinde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünde yapılan yazışmalar ve toplanabilen istatistik veriler, sistem üzerinden otomatik olarak çok kısa sürelerde alınmasıyla hangi personelin hangi dosya üzerinde hangi işlemi yaptığı ya da doğru yapıp yapmadığı anlaşılacak. Böylece hatalı gerçekleşen adli işlemlerin düzeltilmesi imkanı da gerçekleşmiş olacak. Kullanıcı hatalarının en aza indirilmesi amacıyla personellere verilen eğitim çalışmaları devam ediyor.
Ayrıca Adli Veri Bankası projesinde veri ambarında biriken veriler istenildiğinde,kamu kurum ve kuruluşları,gazeteciler,akademisyenler ve vatandaşlar ile paylaşılacak.