banner388
banner390
banner408

Çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşırken dikkat edin!

Uzman Psikolog Şengül Demirsoy Böcü, ailelerin çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşırken, tehlikeli olabilecek ve çocukların ileride utanabileceği paylaşımlarının yapıldığının farkında olamayabileceklerini söyledi.

Çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşırken dikkat edin!

Uzman Psikolog Şengül Demirsoy Böcü, ailelerin çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşırken, tehlikeli olabilecek ve çocukların ileride utanabileceği paylaşımlarının yapıldığının farkında olamayabileceklerini söyledi.

12 Ağustos 2017 Cumartesi 10:47
Çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşırken dikkat edin!

Samsun HaberEbeveynlerin sosyal medyada paylaşım yaparken bazen çocuklarını riske atabilecek davranışların yapılabileceğini belirten FBM Tıp Merkezi Uzman Psikolog Şengül Demirsoy Böcü, “Çocuklar hepimizin en değerli varlıklarıdır. Bizler onları korumak adına birçok şeye dikkat eder ve özen gösteririz. Bunca özen ve dikkate rağmen ne yazık ki bazen bilmeden ve istemeden onları üzecek, utandıracak ve riske atacak davranışları yapabiliyoruz. Belki bir tehlike ya da risk görmediğimiz için, belki de bilincinde olmadığımız için yaptığımız bu davranışlar maalesef üzücü durumlarla karşılaşmamıza neden olabiliyor. İşte bu durumlardan biri de anne ve babaların çocuklarının özel yaşamlarına ait fotoğraflarını sosyal medyada bilinçsizce paylaşmasıdır. Maalesef birçok ebeveyn bu davranışlarının ne tür riskler içerdiğinin farkında bile değiller. Çocuklarıyla yaşadıkları mutlu anları, onlarla gurur duydukları tabloları belki dostları, sevdikleri ve arkadaşları görsün istiyorlar. Bu fotoğraflar bazen bir doğum günü fotoğrafı, bazen bir mezuniyet fotoğrafı, bazen bir gezi, bazen de çocuğun aile ya da okul yaşantısına ilişkin fotoğraflar olabildiği gibi, bazen de çocuğun mahremiyetini ihlal eden fotoğraflar da olabiliyor” dedi.

PAYLAŞILAN FOTOĞRAFLARI CİNSEL SAPIKLIĞI OLANLAR BİRİKTİREBİLİR

Sosyal medyada çocuklarla ilgili yapılan paylaşımların ileride ciddi boyutta sorun olabileceğine vurgu yapan Böcü, “Anne ve babaların bu paylaşımları yaparken oldukça masum ve iyi niyetle yaptıklarını ve bundan gurur duyduklarını hatta keyif aldıklarını biliyorum. Ancak yapılan bu paylaşımlar, ne yazık ki bazen çocukların utanç duymasına, bazen de sapıkların çocukları hedef almasına neden olabiliyor. Çünkü çocuklara yönelik cinsel sapıklığı olanlar, çocuk fotoğraflarını biriktirebiliyorlar. Acaba anne ve babalar paylaşımlarını yaparken, bu paylaşımları kimlerin görüp göremeyeceği konusunda, yani fotoğrafların gizlilik ayarları konusunda yeteri kadar bilinçli ve dikkatli davranıyorlar mı? Sosyal medyada çocuklarının fotoğraflarını paylaşırken nelere dikkat etmeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiğini biliyorlar mı? Acaba anne ve babalar bu fotoğrafları çocukları için mi paylaşıyorlar, yoksa çocuk üzerinden görülme, onaylanma, tanınma, beğenilme arzusu için mi? Bazen anne babalar belki farkında olmadan kendi duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için de çocuklarını kullanabilmektedir ne yazık ki” diye konuştu.

PAYLAŞILAN FOTOĞRAF İLERİDE SORUN OLABİLİR

Sosyal medyada çocukların fotoğraflarını paylaşırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Böcü, “Öncelikle çocuklarınızın bebeklik fotoğraflarını paylaşırken dikkatli olmalısınız. Çünkü çocuğunuz ilerde büyüdüğünde, onun bu fotoğraf nedeniyle utanmasına ya da mahcubiyet duymasına neden olabilirsiniz. Çocuğunuz ilerde genç ve yetişkin biri olduğunda tuvalette çiş yaparken, ya da bebek bile olsa çıplakken çekilmiş bir fotoğrafından dolayı kendini kötü hissedebilir. Bu nedenle çocuğunuzun bebeklik fotoğraflarını paylaşırken bu duruma özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun denize ya da havuza girerken ya da banyo yaparken fotoğraflarını paylaşmamalısınız. Bu fotoğraflar size son derece masum, neşeli ya da eğlenceli gelse bile, çocuk pornocuları dediğimiz, pedofilik kişiler için bu fotoğraflar birer malzeme olabilir. Sizler bir süre sonra bu fotoğrafları silseniz bile, unutmayın ki eklediğiniz bu fotoğraflar sonsuza kadar bir yerlerde kalır. İyi niyetli olmayan bazı kişilerin kullanabileceği türden özel bilgileri de kesinlikle paylaşmamalısınız. Örneğin, ‘aferin kızıma, biz evde yokken kardeşine tek başına bakabiliyor’ ya da ‘biz yokken artık yalnız kalmayı başarabiliyor’ veya ‘artık kendi başına okula gidip gelebiliyor’ gibi ifadeler kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu bilgileri kimlerin kötü niyetle kullanacağını bilemezsiniz. Dolayısıyla ciddi risk almış olursunuz. Adres bilgileriniz, telefon numaranız, çocuğunuzun gittiği okulun adı gibi özel bilgiler, hiç ummadığınız bir zamanda başınıza işler açabilir. Kendi çocuğunuzun fotoğraflarını paylaşırken, çocuğunuzun yanında başka çocukların olup olmadığına da dikkat etmek gereklidir. Eğer varsa, diğer çocukların ailesinin onayının da alınması gerektiği unutulmamalısınız. Belki diğer aile bu fotoğrafın yayınlanmasına onay vermeyecektir. Çocukların fotoğraflarının okul arkadaşları tarafından görüldüğünde ne tür tepkiler verebilecekleri de göz ardı edilmemelidir. Bu çok önemlidir” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIN DOĞA, İNSAN VEYA HAYVAN SEVGİSİNİ GÖSTEREN RESİMLER PAYLAŞIN

Sosyal medyada çocuklarla ilgili hayat, doğa, insan veya hayvan sevgisiyle ilgili olumlu mesaj veren fotoğrafların paylaşılmasında bir sorunun olmayacağını ifade eden Böcü, “Bazen anne babalar farkında olmadan, çocuklarını alay konusu olabilecek, utanç verici ya da gülünç duruma düşürebilecek paylaşımlarda bulunabiliyorlar ne yazık ki. Bu durum çocuğun akran zorbalığı dediğimiz duruma düşmesine ve ciddi travmalar yaşamasına neden olabilmektedir. İşte bu nedenle, çocuğun mahremiyetini ihlal edecek, aile içi gizliliği ve çocuğun kişisel sınırlarını bozacak fotoğrafların paylaşılmasından kaçınılmalıdır. Canımız sıkıldığında, mutsuz ya da hasta olduğumuzda, yani kötü anlarımızda aslında birçoğumuz bunu başkalarının görmesini istemeyiz. Peki, neden çocuklarımızın bu hallerini paylaşırız? Çocuklarının hasta, yaralanmış, ameliyat olmuş ya da mutsuz göründüğü hallerini paylaşarak, diğerlerinin dikkat ve ilgisini çeken anne babalar acaba hangi duyguyla bunu yapıyorlar? Farkında olmadan, çocuğu üzerinden diğer insanların ilgisini çekmeye çalışıyor olabilir mi acaba? Çocuğun hasta ya da ameliyat olmuş fotoğrafının paylaşılması yerine eğer gerçekten gerekli bir durumsa, bence kısa bir bilgilendirme yazısı yazmak daha uygun olacaktır. Paylaşılan fotoğraflardaki en önemli şey fotoğrafın kimler tarafından nasıl algılandığı ve nelere neden olabileceğidir. Bunu iyi ayırt etmek durumundayız. Çocukların, hayata ilişkin, doğaya ilişkin, insan ya da hayvan sevgisine ilişkin olumlu mesajlar veren fotoğrafların paylaşılmasında elbette ki bir sorun yoktur. Asıl sorun çocuğun şimdi veya gelecekte, kendini kötü hissettiren, utanmasına, küçük duruma düşmesine ya da alay edilmesine neden olabilecek mesajları içeren fotoğrafların paylaşılmasındadır”

Son Güncelleme: 13.08.2017 12:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ercan 2017-08-13 23:29:01

Facebook twitter vb. Sosyal ağlar çıktığından bu yana bu konuyu herkese amlattim. Geri kafali ve cahil olduğumu söylediler. Buyrun arkadaşlar.