banner388
banner390
banner408

Murzioğlu: Derdimiz ihracatı arttırmak

Samsunhaber.com Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Birgücü’nün sorularını cevaplayan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentte ihracata dayalı üretime öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, tek dertlerinin ihracatı artırmak olduğunun altını çizdi.

Murzioğlu: Derdimiz ihracatı arttırmak

Samsunhaber.com Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tolga Birgücü’nün sorularını cevaplayan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentte ihracata dayalı üretime öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, tek dertlerinin ihracatı artırmak olduğunun altını çizdi.

15 Eylül 2017 Cuma 10:50
Murzioğlu: Derdimiz ihracatı arttırmak

Samsun haber - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsunhaber.com Dergisi'ne özel röportaj verdi. Kent ekonomisinden söz eden Başkan Murzioğlu, planlanan projelerden de söz etti.

Bize ilk olarak, kent ekonomisinden söz eder misiniz?


Samsun çok yönlü üretim altyapılarına sahip ve bu haliyle oldukça önemli bir potansiyel barındıran bir kent. Pek çok kentten farklı olarak belli bir alanda üretime ihtisaslaşmış bir şehir değil Samsun. Ticaret ve sanayinin yanı sıra oldukça bereketli iki ovaya sahip olması nedeniyle önemli bir tarım üretimi var. Kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı liman ve liman geri bölgesinde yer alan serbest bölgenin varlığı ve ovaların tarımsal üretim potansiyeli beraber düşünüldüğünde, Samsun’da var olan ve ihracata da yönelebilecek tarımsal ürünlerin işlendiği tarıma dayalı sanayilerin daha da gelişmesi beklentimiz. Bununla birlikte Samsun sanayisini; gıda sanayiden gübreye, çimentodan oto yedek parçaya kadar pek çok potansiyel teşkil etmektedir. Diğer yandan tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektöründe dünyanın üçüncü kümelenme merkezi konumundayız. Bizim ihracata dayalı üretime öncelik verip, bu konuda ilimizin potansiyelini ülkemiz ekonomisine de katkı verecek noktaya taşımamız gerekiyor. Biz hangi ürünü üretirsek buna dünya piyasalarında pazar bulabiliriz? Bu soruyu akılcı bir şekilde proje odaklı çözmeye çalışıyoruz.

YENİ BİR OSB’YE İHTİYAÇ VAR


Samsun’un ekonomik anlamda ihtiyaçlarından söz edebilir misiniz?


Güçlü bir sanayi altyapımız var. Biri gıda alanında ihtisaslaşmış olmak üzere 5 organize sanayi bölgesine sahibiz. Ancak yeterli değil. Kapasitelerin artışı beraberinde yeni yatırım alanlarına olan ihtiyacı da getirmektedir. Bu çerçevede önceliklerimizden biri; Samsun’da yeni bir büyük organize sanayi bölgesi oluşturulmasıdır. Merkez OSB’de doluluk oranı yüzde 100. Şehre 40 kilometre uzaklıktaki Kavak OSB’ye maalesef dışarıdan yatırımcı gelmiyor. Dışarıdan gelecek yatırımcı, kuracağı tesisin limana, havayoluna, demiryoluna ve karayoluna yakın yerde olmasını istiyor. Eğer kentimizin ihracatını, üretimini, istihdamını artırmak istiyorsak, dışarıdan gelecek yatırımcının da taleplerine cevap verebilecek büyük bir OSB’yi mutlaka Samsun’a kazandırmalıyız. İstediğimiz özellikteki büyük bir OSB sadece Samsun’a değil, bölgesine de önemli katkı sağlar. Bu konuda oda olarak üzerimize ne düşüyorsa gerekeni yapmaya hazırız.

Ticaret ve Sanayi Odası olarak öncelik verdiğiniz çalışmalar nelerdir?


ÖNCELİĞİMİZ İHRACATIMIZIN ARTIRILMASI 


Kentin ekonomisinin gelişimi hususunda çok önemli çalışmalar yürütüyoruz. Oda olarak tek derdimiz; ihracatı nasıl artırabiliriz. İşadamlarımız Avrupa’dan Afrika’ya, Amerika’dan Asya’ya kadar açılmaktadır. Samsun 130’dan fazla ülkeye ihracat yapan bir kent. Türkiye’nin en büyük ilk 500 ve ikinci 500’ü arasında firmalarımız da var ama maalesef ihracatımız istediğimiz noktada değil. İhracatımızı artırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi de ‘İhracat Master Planı’ çalışmamız. Ekonomi Bakanlığınızın desteğiyle işletmelerimizin ihracat kapasitesini geliştirmek, uluslararası rekabet edebilirlik kabiliyetini artırabilmek adına Ur-Ge projeleri uyguluyoruz. Medikal sektörüyle başladığımız bu projelere mobilya ve gıda ile devam ediyoruz. Şu anda da lokomotif sektör olan inşaat sektörüne ilişkin olarak çalışmalarımız başlamış durumda. İhracatımızı artırmaya yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. 

Lojistik Köy projesi hakkında neler söylemek istersiniz?


KATMADEĞER YARATACAK


Samsun Lojistik Köy Projesi, kentin kalkınmasına yön veren kurumların işbirliğinde gerçekleştirilen bu proje Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı kapsamında uygulanan 45 milyon Euro bütçeli Türkiye’deki en büyük ölçekli projedir. Projenin inşaat etabı tamamlanmak üzere, Samsun Lojistik Köy’ü kentimize kazandırma aşamasına geldik. Bu proje kentimizin lojistik imkanlarına topyekun bir işlevsellik kazandıracaktır. Böylece kent ya da bölge düzeyinde değil ülke düzeyinde hatta Karadeniz Havzası düzeyinde bir katma değer yaratacaktır. 

Samsun limanları hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?


LOJİSTİK ÜST OLACAĞIZ


Samsunport’un yanısıra, Yeşilyurt Limanı ve Toros Tarım Limanı da aynı şekilde şehrimize lojistik anlamda büyük katkı sağlamaktadır. Bu üç limanın varlığıyla bir liman kenti olan Samsun’un stratejik önemi, tüm dünya denizlerine doğrudan bağlantısı olmasıyla açıklanabilir. Bu durum kentimize bölgesindeki uluslararası pazarlarda özellikle aktarma yüklerine hizmet verebilmesi açısından lojistik üs olma potansiyeli sağlamakta. Özellikle Novorossisk gibi büyük ve gelişmiş bir Rus limanı ile yapılacak ortak çalışmalar, Mersin-Samsun demiryolu bağlantısının uygulanacak özel fiyatlarla desteklenmesi, Samsun ile Köstence ve Batum arasında kurulacak bağlantılar, Samsun’u Karadenizin lojistik üssü haline getirecektir.

Samsun’un cerrahi alet üretimini gelecekte nasıl görüyorsunuz?


Samsun dünyanın cerrahi alet üreticilerinin kümelendiği üç noktadan biridir. Gerek altyapısı gerekse yetişmiş kalifiye eleman gücüyle ciddi bir üretim ve ihracat potansiyelidir. Gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarıyla sağlık hizmetleri konusunda da Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biriyiz. Türkiye’nin dört bir yanından ve yurtdışından çok sayıda hasta tedavi için Samsun’un tercih etmektedir. Bu her iki sektöründe gelişimi için dünya da birçok örneği de olan serbest bölge uygulaması getirilmesi büyük avantaj sağlayacaktır. 

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?


Hızla değişen dünyada artık ülkeler değil, şehirler ön plana çıkıyor. Artık ülke ekonomileri, dünyanın patronları tarafından değil, yerelden şekilleniyor. Onun için Samsun olarak sürdürülebilir kalkınma anlayışını ortaya koymaya çalışıyoruz. Yatırımı kendine çeken, istihdam yaratan, huzurlu ve mutlu bir şehri oluşturacak olan şey, yine şehrin kendi dinamikleridir. Samsun TSO olarak, kentimiz geleceği adına projeler üretip, ortak akılla bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ramazan 2017-09-15 12:19:42

OSB olacak yere stat kapalı spor salonu yaparsanız çok dovunursunuz.