Sevgi ve saygı bir evlilikte olması gereken en önemli iki unsurdur. Eş seçimi bireyin hayatında önemli bir karar olup, oldukça zor ve karmaşık bir süreci de beraberinde getirir. Yapılan tercihin doğru ya da yanlış bir tercih olup olmaması bireyin hayatını doğrudan etkiler.
Doğru bir seçim yapabilmek ve dolayısıyla evliliğin uzun ömürlü olabilmesi için kişilerin nelere dikkat etmesi gereklidir?
Eş seçiminde başarılı olabilmek ve doğru bir seçim yapabilmek için öncelikle kişinin evlilikten ve eşinden beklentilerinin ne olduğunun farkında olması gereklidir.
*Ben eşimden ve bu evlilikten ne / neler bekliyorum?
*Bu beklentilerim gerçekçi mi, ne kadar gerçeğe uygun?
*Bu kişi zihnimde yarattığım “ideal eş” modeline yakın mı, ne kadar yakın?
*Onun farklı, hoşuma gitmeyen ve beğenmediğim yönleriyle yaşayabilir miyim? Bunu öğrenebilir miyim?
*Onu olduğu gibi, bu haliyle sevebilir miyim?
*Bu kişi benim, evlilikteki beklentilerimi karşılayabilecek nitelikte birisi mi?
*Evleneceğiniz kişiye karşı hissettiğim duygu ve düşünceler nelerdir?
*Bu duygu ve düşüncelerin ne kadarı olumlu, ne kadarı olumsuzdur?
*Evleneceğim kişinin fiziksel özellikleri, dış görünüşü benim için ne kadar önemli? Hangi fiziksel özelliklerini bana çekici geliyor?
*Evleneceğim kişinin, kişilik özellikleri benim için ne kadar önemli? Hangi kişilik özelliklerine sahip biriyle evlenmek istiyorum?
*Bir evlilikte benim için en önemli üç kişilik özelliği şunlar dediğiniz özellikleri, bu kişi taşıyor mu?
*Evleneceğim kişinin eğitim durumu, ne iş yaptığı, yani mesleği ve maddi durumu benim için ne kadar önemli? Hangi özellik daha belirleyici benim için?
*Evleneceğim kişinin kültürel özellikleri, nerede büyüdüğü, aile yapısı ve kendi ailesiyle ilişkileri, tercihimi etkiledi mi? Bunlar benim için ne kadar önemli?
*Evleneceğim kişinin çocuk sahibi olmak isteyip istememesi evlilik kararımda belirleyici midir?
Bütün bu sorulara verdiğiniz cevapları ve evlenmek istediğiniz kişiyi düşününce “olsun bunların çoğu yok ama ben onu evlendikten sonra değiştiririm nasıl olsa” diyorsanız, bilin ki hayal kırıklıkları ya da zorlu bir evlilik hayatı sizi bekliyor demektir.
Unutmayın evlendikten sonra siz ne kadar değişebileceğinize inanıyorsanız eşiniz de o kadar değişebilecektir ancak.
İdeal bir evlilik için olması gerekenler;
• Mutlu evliliklerde eşler gün içinde birbirlerinin neler yaptığını merak ederler. Birbirleriyle ilgilenirler. Bu ilgi ve merakın, eşlerin hoşuna gidecek kadar, diğer eşi bunaltmayacak, sıkmayacak düzeyde olmasına özen gösterilmelidir.
• Mutlu bir evlilikte eşlerin birbirini kıskanması da olağandır. Ancak aşırı kıskançlık evliliğin tadını kaçırır, çünkü bu sevginin göstergesinden daha çok sahiplenmenin bir göstergesidir.
• Mutlu bir evlilikte, eşler arasında, güç veya üstünlük savaşı da yoktur. Cinsiyet farklılığının getirdiği özelliklere saygı duyulur. Bu farklılıkların bir üstünlük olmadığı düşüncesi hakimdir.
• Mutlu giden evliliklerde, doğal olarak şiddeti de göremezsiniz. Kızgınlık olsa bile öfke gösteren kişi birey olarak sorumluluğunu alır, özür diler ve öfkesinin nedeni olarak eşini suçlamaktan kaçınır.
• Mutlu giden evliliklerde eşler aynı zamanda affedicidir. Eşler yeri ve zamanı geldiğinde eşlerini affetmeyi de bilmelidirler.
• Mutlu giden evliliklerde eşler sorumluluklarını ve görevlerini de bilir. Eşlerin bireysel özelliklerine göre şekillenen işbölümü vardır.
• Mutlu evliliklerde eşler birbirlerinin hassas olduğu konuları bilir ve bu konuda eşine anlayışlı davranır; ısrarcı olmazlar, eşler birbirlerinin bazı özelliklerine tahammül göstermeyi de öğrenirler.
• Mutlu giden evliliklerde eşler gün içinde, birbirlerinin sesini duymak, mesajlaşmak ya da bir şekilde iletişim kurmak isterler. Bu durum sorgulanmamalı, yaşattığı olumlu hisse odaklanılmalıdır.
• Mutlu evlilikte bakışların sevgi dolu olması ve güler yüzlü davranmak da çok önemlidir. Eşler duygu ve düşüncelerini sarılarak, kucaklayarak ya da bir şekilde dokunarak göstermelidirler. Bu şekilde destek ve karşılıklı güven sağlanmış olur.
• Doyurucu bir cinsel yaşam da mutlu evliliğin olmazsa olmazlarındandır. Eşler kendi bedenlerini ve eşlerinin bedenlerini iyi tanımalı, gerekirse eşlerini yönlendirmeyi de bilmelidirler. Cinsellik bir güç ya da ceza olarak kullanılmamalıdır.
• Öfkeler, kızgınlıklar ve kırılganlıklar biriktirilmez. Zamanı ve yeri geldiğinde ve uygun üslupla ifade edilir. Olumsuz duyguların ifadesinde yer, zaman ve üslup oldukça önemlidir.
• Mutlu evlilikte, eşler için anlam taşıyan evlilik yıldönümü, doğum günleri gibi özel günler mutlaka kutlanır, ancak belli kalıplara sıkıştırılmaz. Kutlamanın şekli ve içeriği evliliğin bütçesine ve yapısına göre yapılır. Sosyal ve kültürel aktiviteler birlikte planlayarak yapılır.
• Mutlu evlilikte fedakârlıklar mutlaka vardır ve de olmalıdır. Fedakârlıklar, karşılığı beklenen veya fark edilmesi beklenen amaçlar için yapılmaz.
• Mutlu evlilikte eşler birbirine iltifat eder. Eşler birbirlerinin takdirine ve onayına ihtiyaç duyarlar. Yapılan işlere ve sorumluluklara övgüler yapılarak hem eşlerin kendini değerli ve yeterli hissetmesi sağlanır hem de motive edilerek devamı sağlanır.
• Eşler, özellikle çocuklar olduktan sonra, birbirleriyle baş başa kalma konusunda ihmalkâr davranırlar. Mutlu evliliklerde eşler birbirleriyle baş başa kalabilmek için planlar yaparlar. Birbirlerinin, sosyal, duygusal ve cinsel ihtiyaçlarını karşılamaya özen gösterirler.
• Mutlu giden evlilikte, herkes kendisi gibidir. Eşler; maske takmak, kişiye, ya da duruma göre hareket etmek zorunda değildir. Eşler, birbirini olduğu haliyle kabul ettiği için, rahat ve kendiliğinden davranışlar ve duygular yaşanır. Bu da eşlerin daha huzurlu ve mutlu olması demektir.
• Eşler aynı takımın oyuncularıdır. Eşler rakip, ya da karşı takımın oyuncusu değildirler. Bir eş kaybettiğinde diğer eş kazanmaz. Dolayısıyla mutlu bir evlilik için her iki eşin de çaba göstermesi şarttır.