Samsun Haber - Samsun 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Arif Pilgir, Samsun’da 112 Acil servis olarak meydana gelen vakalarda Ambulansların neden geç kaldığını ayrıntısıyla anlatarak vatandaşlara önemli mesajlarda bulundu. Dr. Arif Pilgir, meydana gelen olumsuz şartlardan dolayı ambulans ekiplerinin vaka yerine geç kaldığının bilgisini vererek, “112 Acil arandığında öncelikle çağrı merkezimize çağrı düşer. Bize gelen aramalara göre değerlendirme yapılarak en yakın istasyondaki ekiplerimiz yola çıkar. Sistem bu yönde işler. Tabi gecikmeler neden oluyor derseniz; trafiğin durumu, araçların durumu, yol sorunları gibi etkenler ambulans hizmetlerinde biraz gecikmeye neden oluyor. Ancak her ne olursa olsun bütün olumsuz şartları da düşünecek olursak en hızlı şekilde vakalara yetişmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Samsun’un Başarısı Türkiye Ortalamasının Üzerinde
Ortalama verilerine dikkat çeken Dr. Arif Pilgir, 112 acil servisinin başarı sıralamasını daha da yukarıya çıkartacaklarını söyleyerek, “Biz 112 acil servis olarak vakalara anında karşılık verme ve yetişebilme konusunda yüzde 90 gibi bir başarı sağladık. Şu anda yüzdelere baktığımızda Türkiye ortalamasının da üstündeyiz. Bu demek değildir ki yüzde 10’luk başarıya da ulaşamayalım. Biz ne kadar başarı çıtamızı yükseltirsek acil yardım gerektiren insanlara daha çabuk nasıl ulaşabilirsek başarı oranımızda artacaktır. Samsunlu vatandaşlarımızdan ve trafikte olan insanlardan bu konuda destek bekliyoruz. Ambulansa yol versinler. Ambulanslara sakin bir şekilde yol versinler. Bazen de İnsanlarımız ambulanslara yol verecekken kazalar yaşıyorlar. İstenmeyen şekilde kazalar oluşuyor. Yol verirken daha dikkatli olmaları konusunda da kurumum adına uyarıyorum. Bazen de ambulansın peşine takılıp giden sürücülerle de karşılaşılıyor. Bunu yapmamaları konusunda da uyarılarda bulunmak istiyorum” şeklinde konuştu.
“112 Ekipleri Tehlikeyle Başbaşa Kalabiliyor”
Başhekim Arif Pilgir, Çağrı merkezi istasyonlarına adres bilgilerinin tam ve doğru şekilde verilmesini yönünde vatandaşları bilgilendirerek, “Çağrı merkezimize acil vaka çağrısı geliyor. 112 ekibimiz verilen adrese ulaşıyor. Ekiplerimiz verilen adrese ulaştığında uyuşturucu madde kullanan şahısların saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor. Diğer bir konu da çağrı merkezine verilen adres doğru yönde verilmeli. Yola çıkan ekiplerimiz adrese ulaşırken bu konuda da sıkıntı yaşayabiliyor. 112 Acil hattını gereksiz yere meşgul etmesinler. Acil çağrı diye arayan insanların bizi boş yere arayıp çağrı bırakmak suretiyle meşgul ediyorlar. Elimizde geçtiğimiz yıldan 1 milyon 62 bin 967 çağrı verileri ulaştı. Bunların 92 bin 708 tanesi vaka bulmuş. Neredeyse yüzde 10’u diyebiliriz. En az 10 katı daha fazla aramalar olmuş. Gerçekten acil olmayan aramalarla da karşılaşıyoruz. Amacımız, bize çağrı bırakıldığında biz 112 olarak yola çıkıp gidelim hastayı alıp en yakın hastane kuruluşlarına götürelim. Boş aramalarla meşgul edilmeyelim. Hatlarımız meşgul edilmesin. Yardıma ihtiyacını olan insanların önüne geçmesinler. Aramalar yoğun olduğunda kitlenme olmuyor ama sıraya koyuluyor. Bunlara vatandaşlarımız dikkat etsinler. Biz saniyelerle yarışan kuruluşuz. İnsanların bir saniye beklemesi bile hayat anlamına geliyor. İl genelinde helikopter istasyonuyla birlikte 40 istasyonumuz oldu. 57 ambulansla vakalarla karşılaşan insanlara hizmet sunuyoruz. Sağlık Bakanlığı 5 ambulans daha vererek hizmetimizi arttırma yönünde katkı sağlayacak. 600 personelle halkımıza hizmet sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Güney: “Trafikte Ambulansa Geçiş Önceliği Tanıyalım”
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, Samsunlulara çağrıda bulunarak , “T.C. Sağlık Bakanlığımızın, ülkemizde sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi konularında toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla medya kampanyaları başlatarak, ülkemizde 112 bilincinin artırılması hedeflenmektedir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığımızı 16 Ekim tarihinde bu kampanyaya start vermiştir. Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetlerinin Amacı; acil sağlık hizmeti ihtiyacı olan vatandaşlarımıza 7 gün 24 saat etkin bir sağlık hizmeti verilmesinin sağlanması, kişinin en yakın sağlık merkezine taşınmasının sağlanmasıdır. İlimizde 17 ilçeye dağılmış 37 Acil Sağlık İstasyonu ile vakanın en yakınında bulunan ambulansın görevlendirmesi yapılarak, vakayı en kısa sürede müdahalede bulunabilmektir” dedi.
Haber Ekrem BİRCAN