Samsun Haber – Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren UH-DE Başkanı Hüseyin Kılınç, yardımlaşma ruhunu ve bilincini toplumun tüm kesimlerine yaymak olduğunu dile getirdi. Kılınç, “Bu ihtiyaçlar bazen bir kurşun kalem bazen bir dikiş iğnesi bazen kira, elektrik -su faturasını imkanlar ölçüsünde gidermeye çalışıyoruz. Kaynağımız, dernek olarak bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz ilkelerimiz var. Mümkün mertebe bu yardımlaşma düşüncesini sokağın tamamını yaygınlaştırmaya çalışıyor ve işçisi, memuru, avukatı, doktoru, öğrencisi, ev hanımının da katkılarıyla bu yardımları gerçekleştiriyoruz. Yani amacımız üç-beş zengine sırtını yaslamak değil, yardımlaşma ruhu ve bilincini toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırmak” dedi.
“SAMSUN ULUSLARARASI GÖÇÜN YAYGIN OLDUĞU ŞEHİRLERDEN BİRİ”
Derneğin açılışından bu yana olan 6 ayda son kayıtla birlikte yardıma muhtaç 830 ev kaydı aldıklarını dile getiren Kılınç “830 kayıt aile kaydı değil, bunlar ev kayıtlarıdır. Çünkü bazı evlerde 3 - 4 aile kalıyor. 830 ev kaydı var bunlarla ilgilenmeye gayret ediyoruz. Şuanda Samsun uluslararası göçün yaygın olduğu şehirlerden birisi. Dolayısıyla savaş bölgelerinden gelen mazlum insanlara yardım ediyor oluşumuz sanki bizi mültecilere yardım derneği gibi algılanmamıza neden oluyor. Fakat böyle bir şey yok. Derneğimizden yardım alan birçok Türk ailemiz de var. Ancak yoğun olarak ihtiyaç sahibi mülteci aileler olduğu için mesela eşi olmayan hanımlar, çocuklar, savaşta yaralanmış kişiler ve evini geçindiremeyecek durumda olanlara biraz daha özen gösteriyoruz. En azından Türk ailelerin yetersiz dahi olsa bir devlet desteği, komşu desteği ya da köy desteği var” diye konuştu.
“6 AYDA 180 SOBA DAĞITTIK”
Samsun’da 2015 yılında 20 günlük bebeğin donarak hayatını kaybettiğinin altını çizen Kılınç, yeni bir donarak ölme vakasının önüne geçebilmek için yoğun çaba sarf ettiklerin ve yeni açılan bir dernek olarak 180 soba dağıttıklarını ifade etti. Kılınç, sözlerine şöyle devam etti; “Özellikle kış ayı bizi çok yordu. Bu kış Samsun’da ihtiyaç sahibi ailelere 40 ton kömür, her ay yaklaşık 200 civarında aileye erzak yardımında bulunuyoruz. Fakat bu aileler her zaman aynı aile olmuyor. Biz sürekli sahada gönüllülerimizle geziyor, ihtiyaç sahiplerini görüyor ve bu duruma göre dağıtımlarımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“HAYIRSEVERLER TEMİZLİK MALZEMESİ YARDIMINDA DA BULUNSUN”
Muhtaç ailelerin temizlik konusunda sıkıntılı olduğunu, yardımların sadece gıda olmaması gerektiğinin altını çizen Kılınç “Herkesin yardım deyince aklına erzak geliyor ama hayat mideden ibaret değil. Bu alanda da çalışmalarımız devam ediyor. Bir erzak kolisinin içinde yalıtılmış halde küçükte olsa bir temizlik paketiniz de olsun şeklinde çağrılarımız da oluyor ve buna kardeşlerimiz karşılık veriyorlar. Bazı ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarında bitlenme sıkıntısı yaşanıyor. Bu sadece bizim yapmamız gereken bir şey değil. Birçok mahallemizde fare ve haşereler yoğun. Bu nedenle birçok ailemiz mustarip. Burada belediyelerin, sağlık kuruluşlarının daha temkinli olması gerekiyor. Dernek olarak, belediyelerinde erzak paketi gibi temizli paketi dağıtmasını bekliyoruz. Özellikle okullar açıldığında bu bitlenmiş kardeşlerimizin okullara giderek salgın oluşturmasının önüne geçilmesi gerekiyor”
Haber: Merve DEMİROK