banner388
banner390

Araştırmalara göre gençlerde kanser oranı artıyor

Yapılan araştırmalar kapsamında gençlerde kolorektal kanserinde artış gözlemlendi. Uzmanlara göre bunun nedeni bilinmeden yapılan diyetler.

Araştırmalara göre gençlerde kanser oranı artıyor

Yapılan araştırmalar kapsamında gençlerde kolorektal kanserinde artış gözlemlendi. Uzmanlara göre bunun nedeni bilinmeden yapılan diyetler.

04 Haziran 2024 Salı 21:45
Araştırmalara göre gençlerde kanser oranı artıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde bilim insanları, yanlış uygulanan diyetlerin sindirim sistemi üzerinde erken başlayabilen kolorektal kanser riskini ne denli tetiklediği inceleniyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nde yürütülen araştırmalar; lif oranı az, yağ oranı yüksek diyetlerin bu tip mide-bağırsak sistemi üzerinde hassas bakteri dengesini bozduğunu ve hücreleri daha hızlı yaşlandırdığı tespit edildi. Bu durum hücrelerin kansere karşı çok korunmasız bırakabileceğini ve iltihaplanmaya yol açabileceğini gösteriyor.

Hafta sonu Chicago’da yer alan Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nde yapılan yıllık toplantıda bir araya gelen bilim insanları çarpıtıcı bulgularını sundu.

Sunulan araştırmaya göre erken kolorektal kanseri bireylerin, biyolojik açıdan bakıldığında kendi kronolojik yaşlarından ortalama 15 yaş daha yaşlı oldukları bulgusu elde edildi. Geç başlayan kolorektal kanseri bireylere bakıldığında ise yine aynı oran gözlemlenmekte.

Biyolojik yaş; hücrelerin, dokuların ve organların gerekli araştırmalar sonucu elde edilen yaşıdır. Çevre, egzersiz, uyku alışkanlığı, genetik ve diyet gibi yaşam faktörlerinin de biyolojik yaşa etkisi bulunuyor.  Kronolojik yaş ise bireyin doğumundan sonra geçirdiği yıl süresini ifade etmektedir.

Araştırmacılara göre bu oranın suçlusu, ağızda bölgesinde bolca bulunan Fusobacterium. Fusobacterium’un kanser büyümesine neden olduğu düşünülüyor.

YAPILAN KANSER TEŞHİS SAYISI ŞOK EDİCİ

Araştırmacılar erken başlayan kolorektal kansere neyin sebebiyet verdiği üzerine araştırmalarına devam ediyor. Dünya geneline bakıldığında ise özellikle gençler üzerinde şaşırtıcı bir artış söz konusu.

Amerikan Kanser Derneği verilerine göre 2019 senesinde yeni kolorektal kanser bireylerin %20’si 55 yaşının altındaydı. Aynı araştırmanın 1995 yılındaki verilerine bakıldığında bu oran %11’di.

Araştırmalar dahilinde; yüksek miktarda diyet lifi alımında, kolon, rektum ve özofakus kanserleri de listede bulunmak üzere birtakım kanser türlerinin risklerini azalttığı öne sürüldü.

Uzmanlara göre elma, portakal, tam tahıllar, tohumlar ve kabuklu yemişlerin kansere yakalanma riskini azaltabileceğini dile getirdi.

Lif kullanımı kadınlar için yüzde 25 gram, erkekler için ise 38 gram şeklinde aktarıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.