Omuz ağrıları toplumda bel ağrılarından sonra ikinci sıklıkta karşılaşılan, günlük yaşam aktivitesini çok büyük oranda kısıtlayan problemdir. Omuz ağrılarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunan Romatem Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Baltacı şunları söyledi:
"Bu tür ağrılarda en önemli neden omuz sıkışma sendromudur. Genellikle cam silme, perde takma gibi aktivitelerde oluşan omuz ağrıları bu sendromun ilk habercisidir. Zamanla sıkışma ilerlerse omuz liflerinde en ufak zorlama ile kopmalar oluşabilir ve tedavide geç kalınırsa hasta kolunu hiç hareket ettiremez hale gelir. Bu tür ağrılarda en önemli hazırlayıcı faktör kolun baş üstü seviyede tekrarlayıcı hareketleridir. Örnek olarak cam silmek, halı silkelemek, perde asmak ya da yüksek bir dolaptan ağır bir şey almak verilebilir. Omuz sıkışma sendromu klinik olarak üç evreye ayrılır. Evre 1 ve 2 de fizik tedavi yöntemleri, evre 3’te cerrahi tedavi yöntemleri tedavide tercih edilir. Fizik tedavide hastanın ağrısına yönelik elektroterapi, eklem içi enjeksiyonlar, sıcak soğuk uygulamalar ve omuz kuşağını güçlendirici egzersiz tedavileri uygulanır."
Günlük yaşam sırasında omuz sıkışma sendromundan şu şekilde korunabiliriz;
- Ağır çantaları omuzda uzun süre taşımamak.
- Çok yüksek seviyelere uzanmamak
- Yapılan işler sırasında sürekli olarak aynı kolu kullanmamak.
- Cam silme perde takma gibi işlerde merdiven kullanmak.
- Sabit pozisyonda uzun süre kalmamak, örneğin bilgisayar başında.
,
Hocam .Bu yaz denizde fazla yüzdüm..Son zamanlarda yüzerken sol omuzumda pazuya doğru( omuzla pazu arasının arka yüzeyi) ağrı oluştu..Ben de hamlıktan olabilir diyerek yüzmeye devam ettim.Baktımki ağrı devam ediyor yine denize girdim ama kulaç atmadım. Sadece badi üzdüm.Fizikçi bana günde 5 defa biz tedavisi verdi.(günde 5 defa- 20dak.) 1 aydır geçmedi.bu sefer omuzdan iğne vuracak..