Kapalı ve açık rinoplasti tekniklerinden ve iyileşme sürecinden bahseden Op. Dr. Davut Tepe şu ifadelere yer verdi:
RİNOPLASTİ AMELİYATI İKİYE AYRILIYOR
*Bugün sizlere KBB'de en çok sorulan sorulan ve en popüler cerrahizimi olan burun estetiğinden bahsedeceğiz. Burun estetiğinde 2 temel teknik var. Biri açık teknik rinoplasti diğeri ise kapalı teknik rinoplasti cerrahisi.
*Kapalı teknik burun estetiğinde sadece kıkırdakların kenarından kesi yapıyoruz burun ucunda dıştan görünen bir kesiğimiz olmuyor.
*Açık teknik rinoplastide ise içeriden yaptığımız kapalı kesimlere ilaveten burun ucundan da bir kesi yapıyoruz. Burun cildini tamamen ters çeviriyoruz, bu şekilde burun sırtındaki kıkırdak ve kemik yapılarına daha rahat ulaşıp daha fazla cerrahi işlem yapabiliyoruz.
*Ama bunun tabii ki hastalar için bir handikabı var. Damar ve sinirlere zarar verdiğimiz için burun ucunun beslenmesini bozuyoruz ve dolaşımını da bozduğumuz için iyileşmesi biraz daha geç olabiliyor.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN AÇIK TEKNİK RİNOPLASTİ
*Kapalı teknik biraz daha o yüzden tecrübe isteyen bir teknik ve hasta için rahat olmasına rağmen en sık tercih edilen teknik değildir. daha çok açık teknik rinoplasti uygulanır.
RİNOPLASTİDE NELERE MÜDAHALE EDİLİYOR?
*Burun ucunu oluşturan alar kıkırdak dediğimiz kanat kıkırdakları var, bunları şekillendiriyoruz. Burun sırtındaki kemeri genellikle kıkırdak ve kemikten oluşur. Kıkırdak ve kemiğe müdahale ediyoruz. Kemiği bazen sadece törpülemek bazen de keskilerle beraber almak gerekiyor.
*Kıkırdaktan genellikle kesiyle beraber bir miktar alırız ve daha sonrasında dikişlerle beraber kıkırdak sırtı kapatırız. Burun ucunda ise kıkırdakları daraltma işlemi yapıyoruz. Bir miktar kıkırdağı buradan tıraşlayıp alıyoruz ondan sonrasında burun ucuna koyduğumuz ekstra üçüncü bir kıkırdak ile beraber burun ucunu kaldırmış ve şekillendirmiş oluyoruz.
BURNUN HER BÖLGESİ AYNI SÜREDE İYİLEŞMİYOR
*Ayrıca burada da 6 ay gibi uzun bir sürede yavaş yavaş eriyen dikişlerle beraber burunucu desteğini sağlamış oluyoruz. O yüzden ameliyattan sonra genellikle hastaların 6 ay burun ucunu darbelerden korunmasını istiyoruz.
AMELİYAT SONRASI MASAJLAR İYİLEŞME HIZINI ARTIRIYOR
*Burun da iyileşme sırayla olur yani her tarafta iyileşmesi aynı hızla olmaz. Genellikle kemik hatları iyileşme 6 haftayı buluyor o yüzden ameliyattan sonra 6 hafta süreyle hastalarıma masaj yapmayı öneriyorum.
CİLDİN HER BÖLGESİ AYNI HIZDA İYİLEŞMEZ
*Cilt kalınlığı da bölgeden bölgeye değişiyor. Her yerde cildinizin kalınlığı aynı değildir. Burun kökünde ve burun ucunda cildimizin en kalın olduğu yerler, en ince olduğu yer de burun sırtını oluşturan kemiğin üzerindeki tabakadır.
BURUN SIRTI EN HIZLI İYİLEŞEN BÖLGE
*Dolayısıyla burun sırtındaki cilt en çabuk iyileşir. Daha sonrasında yan kısımlar, kemik hatlarında işlem yaptığımız yerler iyileşir. Burada zaten ameliyat sonrası masajı fazla yaptığımız için iyileşme kemik iyileşmesi ile paralel genellikle alt hafta veya 8 hafta gibi bir sürede iyileşme gerçekleşiyor.
TAMAMEN İYİLEŞME İÇİN 6 AY GEREKİYOR
*Ama burun ucunda iyileşme cildin kalın olduğu için ve burada fazla işlem yaptığımız için genellikle 6 ayı buluyor. O yüzden bir burNun iyileşmesi için, tamamen şekline oturması için hastalardan 6 ay sabır bekliyoruz.
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Merkez şubesinde görev yapmakta olan Op. Dr. Davut Tepe ile @drdavuttepe kullanıcı adli Instagram hesabı veya 0505 443 31 63 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.