Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 28 Eylül günü, kuduz aşısını geliştiren Louis Pasteur’ün ölüm tarihi olması sebebiyle hem Pasteur’ü anmak hem de vatandaşları bilinçlendirmek için önemli kabul edilmektedir. Kuduz sebebiyle her yıl binlerce ölüm olabilirken halk sağlığını tehdit edecek sorunlar da ortaya çıkmaktadır.
Uzman Dr. Mehmet Akif Uzun, kuduz hastalığı ile ilgili olarak “Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıktır. Bu sebeple evde bakılan evcil hayvanların aşılanması büyük bir önem taşımaktadır. Hayvandan hayvana kolay bir şekilde bulaşabilen bu hastalık, hayvan ile temas da size de bulaşabilir. Önceden önlem alarak kuduz riskini sıfıra indirebilirsiniz. Hayvanlarınıza kuduz aşısı yaptırmak hem sizi hem de hayvanlarınızı korur” dedi.
KUDUZ RİSKİNDE NE YAPILMALI?
Uzman Dr. Mehmet Akif Uzun, kuduz riskli temas sonrasında yapılması gerekenleri anlattı;
“Kuduz riskli temas sonrasında ilk olarak yara temizlenmelidir. Yaralanan yer bol su ve sabunla yıkanarak virüs geçişi azaltılmaya çalışılmalıdır. Yara temizliği yapılırken basınçlı su kullanımı daha etkili sonuç alınmasını sağlamaktadır. Yara temizliğinin ardından mümkün olabildiğince hızlı bir sürede en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.”
KUDUZ AŞISI NEDİR?
Riskli temas sonrasında hastaneye başvuran hastalara uzman hekim tarafından aşı önerisi yapıldığında aşı programına uymanın öneminden bahseden Uzman Dr. Mehmet Akif Uzun “Aşı yapılacak hasta, hekimin verdiği programa uymalı ve belirlenen takvime göre aşıları gününde yaptırmalıdır” ifadelerini kullandı.