banner388
banner390
banner408

Rahim ağzı kanserinden nasıl korunabiliriz? Yrd. Doç. Dr. Tolga Şişli bilgilendirdi

Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Şişli, rahim ağzı kanserinden korunma yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Rahim ağzı kanserinden nasıl korunabiliriz? Yrd. Doç. Dr. Tolga Şişli bilgilendirdi

Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Şişli, rahim ağzı kanserinden korunma yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

28 Eylül 2023 Perşembe 17:32
Rahim ağzı kanserinden nasıl korunabiliriz? Yrd. Doç. Dr. Tolga Şişli bilgilendirdi

Rahim ağzı kanseri hakkında bilgi veren Dr. Tolga Şişli şu ifadelere yer verdi: 

"Rahim ağzı kanseri, serviks denilen rahim ağzında gelişen ve human papilloma virus yani HPV olarak bahsedeceğimiz bir virüsün bazı tiplerinin neden olduğu da bilinen bir kanserdir. Kadın kanserlerinde ikinci sıklıkta yer alır. Rahim ağzı kanserlerinin ilk belirtisi genellikle ilişki sırasında ve sonrasında görülen vajinal kanamadır.

Rahim ağzı kanseri, korunmasının mümkün olduğu nadir kanser türlerinden birisidir. Rahim ağzı kanserinden korunmanın iki tür yolu vardır. Bunlardan bir tanesi rahim ağzı kanser taraması olan smear testi, diğeri aşılamadır. Ayrıca hijyen de çok önemli bir rol almaktadır, prezervatif kullanmak human papilloma virüs yani HPV enfeksiyon riskini azaltır ama tam bir koruma sağlamaz, çünkü enfeksiyon cilt teması ile de bulaşabilir. Smear testini yaptırdığınız takdirde kanser olmadan önceki , kanser öncesi lezyonlar döneminde ki bu dönem son derece uzundur. (yaklaşık 10 yıl kadar) Bu dönemde hastaları tespit edip kanser olmadan basit bir işlemle tedavi etme şansına sahibiz. Rahim ağzı kanser taramasına cinsel ilişkiye başlama yaşına bakılmaksızın 21 yaşından sonra başlanmalıdır. Yaşları 21-30 arasında olan kadınlarda 3 yılda bir smear, 31-65 yaş arası kadınlarda 3 yılda bir smear veya 5 yılda bir ko-test denilen smear testi ile beraber HPV testi yapılmalıdır.

Bunun dışında bir de primer korunma yöntemi olan HPV aşılaması vardır. 2006 yılından beri dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Rahim ağzı kanserlerinin nedeni olan human palilloma viruse karşı üretilmiş bir aşıdır. Bu aşıyı yaptırdığınız takdirde aşının içinde bulunan virüs tiplerine karşı koruyuculuk ortaya çıkmaktadır. Hatta  kansere en sık sebep olan human papilloma virüsün 16 ve 18 tiplerine karşı %100 korunma sağlar Tip 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık olarak %72 ila 85 oranında nedenidir. Dolayısıyla siz 16-18 tipini içeren bu aşıları yaptırdığınız takdirde rahim ağzı kanserlerinden%85-90 oranında korunma sağlama imkanına sahip olacaksınız.

Halen etkinliği bilinen iki firmaya ait iki ayrı HPV aşısı ülkemizde bulunmaktadır. Bu iki aşı için de mümkünse cinsel ilişkiye henüz hiç başlamamış 11-12 yaştaki kız ve erkek çocuklara; ancak cinsel ilişki söz konusu olsa da 9-26 yaş arasındaki kızlara HPV için test yapmaksızın üç doz halinde aşı yapılabilir. Ayrıca 43 yaşına kadar olan kadınlara yapıldığında aynı etkinin var olduğu gösterilmiştir.

Aşılama, gelişmiş olan ülkelerde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla rahim ağzı kanserinden korunmak için genç yaşta aşı yaptırıp, düzenli olarak smear testlerinizi yaptırdığınız taktirde rahim ağzı kanseri olma ihtimaliniz son derece düşüktür. Erken teşhis ve tedaviler hayat kurtarır. Lütfen sağlığımıza gereken önemi verip, önlemlerimizi alalım."

Özel muayenehanesi görev yapmakta olan Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tolga Şişli ile 0543 632 55 00 numaralı telefondan iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

Instagram: drtolgasisli

Adres: Hançerli mahallesi Dervişzade sokak Simpa İş Merkezi no:12 kat:4 İlkadım/ Samsun

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.