Uyku apnesi ve uyku sorunları ilerleyen zamanlarda birçok ciddi hastalığa zemin hazırlıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlu Başhekim Yardımcısı Dr. Osman Koray Turhan, “Uyku bozuklukları ve dengesizlikleriyle seyreden süreçte hastalarımız bize geldiklerinde merkezimizdeki cihazla biz apne sendromu, huzursuz bacak hareketleri, kronik hareketler, narkolepsi, uyku terörü gibi hastalıkları tespit ediyoruz. Cihazlı tedavimizi hastalara verdikten sonra hastalarımızın hayat kalitesinde önemli değişiklikler olduğu yönünde geri dönüşler alıyoruz” sözlerini aktardı.
Öte yandan Nöroloji Uzmanı Dr. Taylan Yavuz Bulut; uyku apnesinin hafifsenmeyecek kadar ağır bir hastalık olduğunu ve birçok başka hastalığa önayak olduğunu aktardı.
UYKU BOZUKLUKLARI HAFİFSENMEMELİ
Uyku apnesinin; kadınlarda yüzde 2, erkeklerdeyse yüzde 4 görülme sıklığı olduğu aktarılırken; uyku bozukluklarının hafifsenmeyecek derecede önemli bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Taylan Yavuz Bulut, “Neredeyse astım ve diyabet hastası kadar uyku apnesi sorunu yaşayan hasta var. Uyku apnesini ciddi bir hastalık olarak düşünmemizin sebebi yapılan çalışmalarla yüksek tansiyon, ritim bozukluğu ve inme gibi hastaların altında yatan sebeplerinden birisi ancak bu çok bilinmiyor. Eğer kişide horlama, gece nefes durması, gündüz uyku hali, oturduğu yerde ve araç kullanırken uyuklama, sabah yorgun bir şekilde uyanma ve gece sık idrara çıkması olanların merkezimize başvurması gerekiyor” sözlerini ekledi.
UYKU APNESİ ve HORLAMA
Uyku apnesinin toplam üç evresi olduğuna dikkat çeken Dr. Bulut, horlamayı tetiklediğini de ekledi. Bulut, hastaların uyku merkezinde bir gece ziyaret edildiğini ve bunun sonucunda izlenecek tedavi planını oluşturduklarını kaydetti. Sonuçlara göre bazı hastaların yalnızca kilo vermesiyle, bazı hastaların sigarayı ve alkolü bırakmasıyla bile sorunun ortadan kalktığını dile getirdi.
Uyku apne sendromunun zemin hazırladığı hastalıklar ise; hipertansiyon, diyabet, kalp krizi ve inme olarak aktarıldı.