banner388
banner390

Uzmanlar uyardı: Yeni alınan kıyafetler uyuz tehlikesi saçıyor!

Artan uyuz vakaları; kıyafet alışverişlerinde daha dikkatli davranmayı gerektiriyor. Uzmanlar özellikle yeni alınan kıyafetlere dikkat çekti, mutlaka yıkanmalı dedi. Yeni alınan kıyafetlerin gerekli şekilde yıkanmaması durumunda bireyleri bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon ve uyuz tehlikesi bekliyor.

Uzmanlar uyardı: Yeni alınan kıyafetler uyuz tehlikesi saçıyor!

Artan uyuz vakaları; kıyafet alışverişlerinde daha dikkatli davranmayı gerektiriyor. Uzmanlar özellikle yeni alınan kıyafetlere dikkat çekti, mutlaka yıkanmalı dedi. Yeni alınan kıyafetlerin gerekli şekilde yıkanmaması durumunda bireyleri bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon ve uyuz tehlikesi bekliyor.

12 Ağustos 2024 Pazartesi 20:06
Uzmanlar uyardı: Yeni alınan kıyafetler uyuz tehlikesi saçıyor!

Alışveriş sonrasında yeni alınan kıyafetlerin yıkanmaması durumunda, bireyler; bakteriyel enfeksiyon, viral enfeksiyon ve uyuz tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Uyuz hastalığını taşıyan bir bireyin kıyafete ortalama 10-15 dakika temas etmesi durumunda; parazitik enfeksiyonun kıyafetlere bulaştığı biliniyor. Buna önlem almak için ise yeni alınan kıyafetlerin yıkama kılavuzuna göre 60 derecenin üzerinde veya etiketin onayladığı en yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekiyor.

NE OLURSA OLSUN YIKANMALI

Konuyla ilgili Dermatoloji Uzmanı Doktor Necla Eryılmaz, mağazadan alınan yeni kıyafetleri işaret etti, “Mağazadan aldığımız kıyafetler temizmiş gibi cicili bicili alıyoruz. Fakat bunlar yıkanmadan giyildiği zaman karşımıza çıkan birtakım sıkıntılar oluyor. Özellikle bebek ve çocuk ciltleri daha hassas olduğu için bu sıkıntılarla çocuklarda daha çok karşılaşıyoruz. Bunlar neler olabilir? Bunlar tekstil ürünleri üretme aşamasında birtakım boyalar kullanılıyor. Yine birtakım kimyasallarla boyalar sabitleniyor. Bu nedenle yıkanmadan giyildiği zaman özellikle atopik çocuklarda, hassas ciltli kişilerde maalesef birtakım ciltte kızarıklıklar, irritasyonlar yapabiliyor. Bu nedenle yeni aldığımız kıyafetleri mümkünse ılık suda da olsa makinede veya elimizde mutlaka yıkamamız gerekir. Özellikle çocuklar için hassas yıkama deterjanları ile yıkamayı tercih ederiz" ifadelerini aktardı.

SON ZAMANLARDA UYUZ VAKALARINDA YÜKSELME

Yıkanma işlemi yapılmayan kıyafetlerin yalnızca kimyasal veya boya kirliliğine neden olmadığını belirten Necla Eryılmaz "Maalesef günümüzde internet alışverişleri de çok arttığı için kıyafetler mağazada denenmiş oluyor. Daha çok dikkat ediliyor fakat Instagram'dan alınan veya sosyal medya yoluyla karar verilerek alınan kıyafetler alınıp geri gönderilmiş oluyor ve bunlar evde denenmiş oluyor. Bir kişi veya birden çok kişi tarafından deneniyor. Bunlar denenme sırasında eğer deneyen kişide herhangi bakteriyel bir enfeksiyon, viral bir enfeksiyon veya günümüzde son bir kaç senedir çok uğraştıran parazitik enfeksiyonlardan uyuz dediğimiz hastalık eğer o kişide varsa kıyafet yoluyla temasla ikinci deneyen kişiye bulaşabiliyor.

Polikliniğimize başvuran hastalarda maalesef bu bir alerjik reaksiyon ya da bakteriyel enfeksiyon dediğimizde ilk sorduğumuz şeylerden birisi bir kıyafet denediniz mi, farklı bir yerde yatılı kaldınız mı ilk bunları soruyoruz. O nedenle özellikle uyuz maalesef son yıllarda çok sık karşılaştığımız ve pek çok hastalıkla karışan bir parazitik enfeksiyon. Kıyafetlerle ortalama 10-15 dakikalık temas yetiyor. O kıyafeti daha önce alıp deneyen kişinin ne kadar süre üzerinde durdurduğunu bilmiyoruz.

Dolayısıyla alınan kıyafetlerin yıkanması gerekiyor. Uyuzu olduğundan emin olduğumuz kişilerde kıyafetlerin 60 derece üzerinde yıkanmasını istiyoruz. Eğer uyuz açısından şüphelenmişsek mutlaka yüksek ısıda yıkanmasını istiyoruz. Ama tüm kıyafetlerin yüksek ısıda yıkanması özellikle yeni kıyafetlerde yapısını bozabiliyor. Öncelikle ılık bir suda deterjan artıkları giderecek şekilde yıkanmasını mutlaka tavsiye ediyoruz" sözlerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.