banner388
banner390
banner408

Zika virüsüyle ilgili flaş açıklama

TÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, "Karadeniz Bölgesi için zika hastalığı riski yok” dedi.

Zika virüsüyle ilgili flaş açıklama

TÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, "Karadeniz Bölgesi için zika hastalığı riski yok” dedi.

01 Şubat 2018 Perşembe 10:02
Zika virüsüyle ilgili flaş açıklama

Dünya için tehdit oluşturan ve binlerce insanın ölümüne neden olan Zika Virüsü taşıyan sivri sineklerin Karadeniz bölgesinde yayıldığı açıklanmıştı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, son yaptığı açıklamada konuyla ilgili araştırma ve çalışmaların yapıldığını duyurdu.


Karadeniz Bölgesi'ni için tehdit oluşturduğu iddia edilen Zika Virüsüyle ilgili aradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, açıklama yaptı.

"BİLGİ VE BELGE YOK"

Gerçekleştirilen araştırmalarda Zika virisüne rastlanmadığını ifade eden  Prof. Dr. İftihar Köksal, "Şu güne kadar Türkiye’de 4 vaka tanısı koyulmuş. Bunların hepsi hastalığın endemik olarak görüldüğü Güney Amerika’da hastalığı alarak gelmişler ve iyileşmiş olan kişiler. Türkiye kaynaklı Zika vakası şu güne kadar bildirilmedi. Zika virüsünün bulaşması için bir takım şeyler var. Öncelikli olarak bu virüsün yaşayabileceği sineklerin olması lazım. Gerek Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi’nin yaptığı çalışmalarda gerekse Türkiye’den yapılan çalışmalarda Zika virüsünü taşıyan sineklerin Türkiye’de belirli bir göç haritası izlediği gösterilmiş durumda. Ancak bu sineklerin Zika virüsü taşıdığına dair herhangi bir bilgi ve belge yok. Türkiye’de sinek var ama Zika virüsü yok. Eğer bu sinekler Zika virüsünü edinirlerse o zaman insanlar içinde risk oluşturabilir” dedi.

"TÜKRİYE'DE BULAŞMA RİSKİ GÖRÜLMÜYOR"

Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye’yi en son kategoride değerlendirdiğini belirten Köksel, "Bu ortamlar da bölgemizde var. Türkiye’de bu sineklerin haritasına bakıldığı zaman bizim Karadeniz bölgesi olarak Gürcistan’da Sochi’ye gidilen alanda haritalarda da bu sineklerin olduğu gözükmektedir. Türkiye’de ise Artvin, Rize, Giresun civarında var. Şimdi Kocaeli’den Kastamonu’ya doğru olan alanda da bu sineklerin olduğu tespit edilmiş durumda. Bu sinekler tabi yerinde durmamakta. Kendileri için uygun ortam buldukları zaman tabi çoğalacaklardır. Şuan henüz virüs olmadığı için tehlike yok. Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye’yi en son kategoride değerlendiriyor. Bu da hastalığın şuan için Türkiye’de bulaşma riskinin olmadığı anlamına gelmektedir” diye konuştu.

"ÖZEL CİNSLERİ VAR"

Zika virüsünün öldürücü olmadığını vurgulayan Köksal, " Bu hastalık sineklerle bulaşır. Tabi her sivrisinekle bulaşmıyor. Özel cinsleri var. Isırdığı zaman yaklaşık 1 hafta ile 3 hafta arasında bir kuluçka süresi var. Ondan sonra halsizlik, iştahsızlık, kas ve eklem ağrıları bazı kişilerde döküntü ile seyreden bir hastalık. Kendi kendine iyileşmekte herhangi bir tedavisi yok. Ancak eğer gebe bir kişi ısırıldıysa veya ısırıldıktan sonra hasta iken gebe kalınırsa o zaman doğacak bebekte bir takım ‘anomaliler’ meydana gelmektedir. Bu bozukluklarda daha çok beyinle ilişkilidir. Hastalık sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşmakta bunu biliyoruz ama yapılan çalışmalarda özellikle hastalığın yaygın olarak görüldüğü Arjantin, Meksika gibi ülkelerde virüsün kanda bulunduğu gösterilmiştir. İnfekte erkeğinde cinsel birleşme sırasında eşine bulaştırma riski olabilir. Bununla ilgili yayınlar var” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.