Samsun Haber- 17 Şubat’a kadar devam edecek olan kongreye, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, belediye başkanları, üniversite rektörleri, uluslararası katılımcılar, sağlık, tıp, çevre mühendisliği, kimya, biyoloji, hidroklimatoloji ve ziraat alanlarındaki akademisyenler, su üretici ve satıcıları katıldı. Antalya Rixos Sungate Hotel’de düzenlenen kongrede, içme kullanma suları, ambalajlı sular, hastanelerde ve sağlık kurumlarında su yönetimi, yüzme suları, yüzme havuzları, tarımsal amaçlı su kullanımı, atık sular, kaplıcalar, su ürünleri, su kirliliği, su kalitesinin izlenmesi ve laboratuvarlar ile suyun yönetimi gibi konular ele alındı.
Kongrede konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un su miktarı konusunda Türkiye’nin en büyük şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Suyun hayat için vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Başkan Yılmaz, suyu iyi yönetmek ve değerinin bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.
30 Mart seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine talimat verdiğini aktaran Yılmaz, Erdoğan'ın '5 sene içerisinde bizim köyümüzün suyu yok derse, yaptığınız işleri yetersiz görürüm, su yok diye bir şey duymak istemiyorum. Suyumuz yok dendiğinde ben yerel yönetici olarak yeteri hizmet yapmadığını anlarım' sözünün ardından Samsun’da hummalı bir çalışmaya girdiklerini kaydetti.
"Deniz ve martı diye izlenen yer fosseptik çukuruydu"
İlk belediye başkanı olduğu 1999 yılında, Samsun’un deniz suyu kirliliğinde büyük sorunları olduğunu aktaran Yılmaz, "19 Mayıs Bayramı vardı. Bu bayramda deniz kuvvetlerinin denizaltıları Samsun'a geliyor. Hava kuvvetleri birçok seremoni yapıyor. Biz de vali beyle denizaltıları karşılamaya gitmiştik. Denizaltındaki bir albay beni kenara çekerek, ‘Başkanım siz yeni başkan oldunuz, deniz kirliliği konusuna sanırım vakıf değilsiniz. Denizaltını sokmadan serverdan 10-15 metrelik draft var, 5-6. sonrasında kanalizasyon çamur var. Bilginiz olsun’ dedi. Deniz diye martıları seyrettiğimiz yerin aslında foseptik çukur olduğunu o gün öğrendik. Bütün şehrin kanalizasyonu denize bağlıydı. Büyük bir trajediydi. Çok şükür bunların hepsini aştık, limanların hepsini temizlendi" dedi.
Yer altı su kaynakları için çöplerdeki tehlike
Su yönetimi ve hijyeni hakkında görüşlerini dile getiren Başkan Yılmaz, yer altı su kaynaklarının da önemine değindi. Yılmaz, "Yer altı suyu insanların tükettiği su, toplam tüketilen suyun yüzde 30’unu bulur. Geri kalan yüzde 70’i sulama suyuyla veya diğer ekosistemin diğer unsurları suyu tüketir. O tüketilen suyun çoğu yer altına iner. Özellikle tarımdaki kirli su yer altına karışır. Bu çevre kirliliğinden daha önemlidir. Çöplerdeki su sızıntılarının denetlenmesi lazım, çünkü yeraltına iniyor olabilir. Bu da büyük felaketlere sebep verebilir. Tarımda kullanılan kimyasalların yarattığı sorunun en çok yaşayanlardan bir şehiriz" diye konuştu.
"Az kalsın su şehrinde susuz kalıyorduk"
Geçmişte su konusunda yaşadıkları bir olayı da anlatan Yılmaz, "Samsun’un bol sulu şehir olduğunu söyledim. Bunun da özgüveni içerisindeydik. Kibir içerisinde 'su barajımızla sorunumuz olmaz' dedik. 2013 yazında tarım işiyle uğraşanlar, içme su barajımızdan su isteği oldu. Biz de köylümüze verdik, barajda 3’te 1 oranında suyu düşürdük. 2013’te bir kurak başladı. Biz koca şehri susuz bırakma tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Hemen kurtarmak için dev pompalar kurmaya başladık. Yer altı suyundan faydalandık, ama yüzde 30’unda çok tehlikeli kimyasallar çıktı. Bizim bu su yönetimi konusunda bir küçük ihmal affedilmez bir sonuca götürüyordu" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Samsun Belediye Başkanı ile Antalya Büyükşehir Başkanı Menderes Türel’e katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.