banner388
banner390
banner408

Biyokütle Enerji Santrali davasında halk kazandı

Çarşamba Ovası'nda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmaksızın kurulan Samsun Biyokütle Enerji Santrali'ni mahkemeye veren mahalle sakinlerinin davaları bugün sonuçlandı.

Biyokütle Enerji Santrali davasında halk kazandı

Çarşamba Ovası'nda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmaksızın kurulan Samsun Biyokütle Enerji Santrali'ni mahkemeye veren mahalle sakinlerinin davaları bugün sonuçlandı.

29 Eylül 2021 Çarşamba 23:40
Biyokütle Enerji Santrali davasında halk kazandı

Konuyla ilgili Av. Serpil Dönmez açıklamalarda bulundu. Dönmez Samsun Valiliği tarafından ÇED gerekli değildir kararının iptal edildiğini duyurdu. Dönmez açıklamasında "Çarşamba ve Samsun Halkının Verdiği Hukuk Mücadelesinde, Yeniden Rant Değil Halk Kazandı. Samsun 3. İdare Mahkemesinin 2020/553 Esas sayılı dosyasıyla görülen ve daha evvel de kabul edilen davamız Danıştay 6. Dairesi tarafından eksik bilirkişi incelemesinden bahisle bozulmuştu. Yeniden yapılan yargılama ve bilirkişi heyeti incelemesi akabinde Samsun 3. İdare Mahkemesi tarafından iddia ve taleplerimiz kabul edilerek, Samsun ili Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesinde faaliyet göstermesi planlanan Biyokütle Enerji Santrali hakkında Samsun Valiliği tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir kararının yeniden İPTALİNE karar VERİLMİŞTİR. Karar bugün tarafımıza tebliğ edilmiştir. Karar gereğince derhal yürütmenin durdurulması gerekmekte olup yetkili mercilerce gereğinin yapılması hususunda gerekli tüm işlemler tarafımızca derhal yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

"ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINDA HUKUKA UYARLIK BULUNMAMIŞTIR"

santral-samsun.jpg

Samsun'un Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi sakinleri Mehmet Değerli, Recep Yavan, Murat Şenel ve Seyfettin Yavan’ın açtığı dava ile ilgili kararda “Tesisle ilgili proje tanıtım dosyasının, usul ve teknik yönlerden yeterli olmadığı, eksikliklerin olduğu, proje kapsamında incelenmesi gerekli tesisin hava kirliliği ve kontrolü, flora, fauna, meteoroloji ve özelllikle hidrolojik ve hidrejeolojik olarak tesis için kullanılacak su kaynağının belirli ve tutarlı olmadığı, proje kapsamında ihtiyaç duyulan suyun temini için açılacak sondaj kuyusu ya da kuyularının çevrede yaşayan köy/mahalle halkının içme, kullanma ve tarım arazileri için gerekli su kaynakları üzerinde oluşturacağı olumsuz etkilerin ne tür önlemler alınmak suretiyle giderileceğinin ortaya konulmadığı anlaşılmakla, dava konusu Samsun Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce verilen 19/07/2019 tarih ve E2019110 sayılı “ÇED Gerekli Değildir” kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” sonucu çıktı.

santral.jpg

Foto: Karar.com

Son Güncelleme: 30.09.2021 14:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Seyfettin yavan 2021-09-30 16:48:57

Tarim arazisine satral yapılması yanlıştı hataydı adaletin yargısı doğru bir karar verdi üreten cifciyi korudu adalet var olduğunu gösterdi hukumetin insafına kalsaydı carsamba ovasına kirsala cevireceklerdi yaşayan halkın ureten cifciden yana olmayan yürütme sermayeden yana olduğunu bir daha gösterdi bu topraklarda biz üretiyorum hayvaniyla sepzesiyle meyvesiyle toprak bizim canımız ekmeğimiz asimiz doğarız havamız huzurumuzu bozmasına kisenin hakkı yok yaşasın adalet diyoruz