banner388
banner390
banner408

Çarşamba Ovası kurtarılmayı bekliyor

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Hasan Çobancı, Çarşamba Ovası'ndaki tehlikeyle ilgili bir mesaj yayımladı.

Çarşamba Ovası kurtarılmayı bekliyor

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Hasan Çobancı, Çarşamba Ovası'ndaki tehlikeyle ilgili bir mesaj yayımladı.

19 Ağustos 2020 Çarşamba 13:37
Çarşamba Ovası kurtarılmayı bekliyor

ÇARŞAMBA OVASI O TEHLİKEYLE KARŞI KARŞIYA

"Çarşamba Ovası Kuzeyde Türkiye’nin tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarından biridir. Bir delta ovasıdır.

Bakanlar Kurulu tarafından 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanma Kanunu”nun 14 Maddesi gereğince  Bakanlar Kurulu Kararı ile “Büyük Ova Koruma Alanı” olarak belirlenmiştir. Tarımla ilgili yatırımcı kuruluşlar tarafından, Çarşamba Ovasına önemli yatırımlar yapılmaktadır. Taban suyu seviyesini düşürmek amacıyla drenaj kanalları açılmış, sulama projeleri hazırlanmıştır.

Bölgede ve Türkiye’de önemli bir sebze üretim potansiyeline sahip olan bu bereketli alüvyonal topraklar zaman içerisinde yanlış kullanımdan ötürü ormanlaşma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çarşamba Ovasında yaklaşık 40 bin hektar alan fındıkla kaplıdır. Geriye kalan alan ise kavak, söğüt, çınar, akasya gibi ağaçlar ile kaplıdır, tarla sebze ve meyve ise ovanın % 30-35 gibi bir alanına sıkışmış durumdadır. Arazilerin etrafı sınır ağaçları ile çevrili olan Çarşamba Ovasında işletme genişliği 15- 20 dekar olup, sürekli parçalanmalar nedeniyle her tarlanın sınır sayısı artacaktır. Ovada ağaç genişlik oranları; % 50’si 6 m. genişliğinde, % 17 si 5 m. genişliğinde ve % 10’nu da 4 m. genişliğindedir. Tarla sınırlarına dikilen ağaçların % 82’si söğüt, % 10’nu kavak % 8’i de akasya ve benzeri ağaçlardan oluşmaktadır. Bu ağaçlar öncelikle çit bitkisi, sonra fasulye sırığı ve yakacak amacı ile dikilmişlerdir. Çarşamba Ovasının % 20’ye yakın kısmı bu ağaçlar yüzünden ekilemez yada kullanılamaz durumdadır. 0,00-50,00 m kotları arasındaki ova genişliğinin 103 766 hektar olduğu düşünüldüğünde bu oran ovanın 1/5 ine karşılık gelmektedir. Eğer 82 bin hektarlık bir proje alanından bahsediliyorsa bunun 15-16 bin hektarı bu ağaçlar yüzünden ekilemiyor demektir. Bu alana mısır ekildiği ve dönümde 500 kg alındığı kabul edildiğinde, 80 bin tonluk bir üretim kaybının ve 2019 yılı TMO fiyatları ile de 100 milyon liralık bir ürün kaybının söz konusu olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bunun haricinde bu ağaçların; gölgeleme etkisi, büyük paralara mal olan drenaj kanallarına zarar verme, diğer sanat yapılarına zarar verme, toprak işlemeyi engelleme, hastalık ve zararlılara konukçuluk yapma gibi tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek pek çok yönü de bulunmaktadır. Yetkililer tarafından konunun acilen ele alınarak, çözüm yolları aranması, Çarşamba Ovasının geleceği açısından son derece önemlidir. Samsun Kamuoyuna Saygıyla duyurulur."

Hasan ÇOBANCI

ZMO Samsun Şube Başkanı

Son Güncelleme: 19.08.2020 16:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
avni duzceli 2020-08-19 14:13:55

CARSAMBA ovasi once Samsun buyuk sehir belediyesinden...sonra Carsamba belediye baskanindan kurtarilmalidir.zehir sacacak santralin yapilmasina goz yumanlar..cikar saglayanlar dan hesap sorulacak sorulmalidir..

Avatar
osb 2020-08-19 14:26:37

Valla o ağaçları keserseniz orman katliamı yaptılar boşalan yerleri yandaşlarına peşkeş çektiler tarzı haberlerle karşılaşabiliriz bilginize.

Avatar
davut bulut 2020-08-20 00:08:43

Tekke koyun hamamci basinida unutmayin..o da bunlarla ayni kafa..

Avatar
Kayserili 2020-08-20 01:55:46

O fındıkları kavakları rahat rahat Esrar ekip bicmek için dikiyolar