Samsun’da ‘’Genç Çiftçi Projesi’’ kapsamında 7 mahallede 11 çiftçiye 344 adet küçükbaş hayvan dağıtılmıştı. Yetkililer hayvanların vebalı olduğu açıklamasını yaptı.
Teslim sırasında da koyunların hasta olduğunu belirten koyun yetiştiricisi H.A., “Koyunların hastalıklı olduğunu bildirdiğimiz halde yetkililer bize ‘alırsanız alın almazsanız yedeklerinize veririz’ dediler. Bizler de almak zorunda kaldık. Aradan 10-12 gün geçince koyunlarda rahatsızlıklar başladı, ölümler başladı. Koyunlardan örnekler alarak Samsun Veteriner Araştırma Enstitüsüne götürdük. Ancak oradan bize ‘hastalık yoktur’ diye rapor verdiler. Bu sefer OMÜ Veteriner Hekimlik Fakültesine götürdük ve koyunların vebalı olduğu ortaya çıktı. Oradan aldığımız raporu enstitüye iletildiğinde hastalığı fark edemediklerini söylediler. Şu an 7 köyde karantina uygulandı. Kurban Bayramı öncesinde mağdur olduk” açıklamasında bulundu.
11 ÇİFTÇİ MAĞDUR OLDU
Vebalı hayvanların verildiği çiftçiler, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç’in yanına giderek mağduriyetlerini bildirdi. Mağduriyetleri dinleyerek konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, “7 mahallemizde 11 çiftçi ailemize verilen 374 koyunlarda maalesef böyle bir hastalıkla karşılaştık. Genç Çiftçi Projesi kapsamında dağıtılan koyunlar tabandaki köylümüzü rahatsız etti, ilk önce hastalıklı koyunlar verildi, ölümler gerçekleşti. Havza İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonunca ilçemizde Kirenlik, Yeşilalan, Sivrikese, Çayırözü, Çelikalan, Belalan ve Kayacık Mahallelerimiz karantina altına alındı, yetiştirici mağdur oldu. Veba küçükbaş hayvanlarda bulaşıcı bir hastalıktır. Birileri arada devlete hastalıklı koyunları satıyor, para kazanıyor, bunun sıkıntısını köylü çekiyor. Koyunların teslim kâğıtlarında yaşı 2,5 olarak gözüken, koyunlar normalde 6-7 aylık gibi duruyor. Bu ilgililere söylenildiğinde kâğıt üzerinde her şey mubah deniliyor yetiştiricilerimize. Kuzular resmen koyun diye dağıtıldı köylümüze. Bu işin takipçisi olacağız, devletimizin ve çiftçimizin mağduriyetinin giderilmesi için her türlü çalışmayı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.
BU İŞİN YOLSUZLUK BOYUTU VAR
Havza Ziraat Odası Başkanlığını ziyarete geldiği sırada çiftçilerin yaşadığı olayı dinleyen Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Belli ki bu koyunlar hasta olarak geldi ve dağıtıldı. Burada hem devletimizin hem de çiftçilerimizin mağduriyeti söz konusu. Bu konuyu detaylı bir şekilde araştırıp kamuoyunda gündeme getireceğiz. Bu işin bir yolsuzluk boyutu var bir de ekonomiyi çiftçilerimizi, küçükbaş hayvanların sağlığını ilgilendiren boyutu var, vatandaşımızın mağduriyet boyu var. Devlet hibe veriyorsa bu hepimizin parasıyla verilmektedir. Burada amaç üretimin oluşması, ekonomiye katkı sağlanmasıdır. Bu konunun takipçisi olacağız. Hem kamuoyunu hem devletimizin ilgili birimlerini hem de sizleri mutlaka bilgilendireceğim” dedi.
Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, veba hastalığı tespit edilen 3 mahalle olduğu gerekçesiyle tedbir amaçlı 7 mahallede karantina uygulaması başlatıldı. Mahallelere hayvan giriş çıkışı yasaklandı.
akape varsa yolsuzluk da var
Tarım il müdürlüğü hangi işini doğru yapıyor...
Sağlam raporu veren memurlar araştırılsın bakalım.Altından neler çıkacak.Devlet çiftçiye ihale ile hayvan veriyor.İhaleyi alan firmalar ve devletin veterineri mühendisi memurları denetlensin araştırılsın.Arada komisyon yada rüşvet alan art niyetli kişiler varsa hukuki işlem başlatılsın.Gariban çiftçi ve hayvancının elinde zaten bir şey kalmıyor.
Tarım il müdürlüğü mühendisleri bir yemeğe 20 bin ton gdlu Mısır’a göz yumuyor
tarım il müdürlüklerini kapatın ve çalışanlarını işten kovup mahkemeye verin....
Koyun etini severek tüketen bir vatandaş olarak, çiftçi kardeşlerimizde bana koyun eti yedirmek için Vebalı koyunlari aldığından dolayı kendimi sorumlu hissediyor ve istifa ediyorum.