banner388
banner390
banner408

EMO’dan Sert Açıklama: Ölüm Ticareti Sonlandırılmalı

3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’nü nedeniyle açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi’nce, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği ticari kuruluşların kar alanı olmaktan çıkartılmalıdır” denildi

EMO’dan Sert Açıklama: Ölüm Ticareti Sonlandırılmalı

3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü’nü nedeniyle açıklama yapan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi’nce, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği ticari kuruluşların kar alanı olmaktan çıkartılmalıdır” denildi

03 Mart 2017 Cuma 17:09
EMO’dan Sert Açıklama: Ölüm Ticareti  Sonlandırılmalı

Samsun Haber- Zonguldak/Kozlu Maden faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi, ölümlerinin 25. Yıldönümünde de unutulmadı. Aynı zamanda 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü olarak da kabul edilen bu olayın yaşandığı tarih, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB)’a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi’nce yapılan açıklama ile anıldı. Açıklamada iş kazalarına ve işçi ölümlerine değinildi.

“GEREKEN ADIMLAR ATILMIYOR”

Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci sırada geldiğini ve iş kazalarının önlenmesine ve meslek hastalıklarını ortaya çıkaran etkenlerin ortadan kaldırılmasına dair gereken adımların atılmadığını söyleyen şube yetkilileri, yapılması gereken çalışmaların, maliyet ve işgücü mazeret gösterilerek geçiştirildiğini ve işçilerin can güvenliği hiçe sayıldığını belirtti.

“BİER ANLAM İFADE ETMEYECEKTİR!”

Durumla alakalı mevcut kanunun eleştirildiği açıklamada Soma, Ermenek ve Şirvan’da meydana gelen işçi kazalarının kamu hafızasında tazeliğini koruduğunu belirterek, “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanun çerçevesinde bu güne kadar yapılan düzenlemeler problemlidir. Bununla birlikte, 4857 Sayılı İş Kanunu’nda yer alan “telafi çalışması”, “denkleştirme”, “çağrı üzerine çalışma”, “kısmi süreli çalışma”, “asıl işveren-alt işveren ilişkisi” başta olmak üzere kuralsız çalışma koşulları olduğu sürece işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki düzenlemeler bir anlam ifade etmeyecektir” ifadelerine yer verildi.   

İş ve işçi kazalarının önlenmesine yönelik çözüm önerilerine değinilen açıklamada; “İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında görev verilen mühendis, mimarların işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması konusundaki görevlerinin bir danışmanlık hizmeti olduğu kabullenilmelidir. Düzenleme ve denetleme; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanında, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB’den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitü tarafından yerine getirilmelidir. Çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemeler bu enstitü tarafından yeniden ele alınmalı ve kararlaştırılmalıdır. İşyerlerine verilecek işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri bir kamu hizmeti olarak ele alınmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği ticari kuruluşların kar alanı olmaktan çıkartılmalıdır” denildi.

Yasir BABA

Son Güncelleme: 03.03.2017 17:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.