Yaşar; "Petroldeki düşüş mutluluk verici. Ancak mutluluk paylaştıkça çoğalır. Bu mutluluğu çiftçimizle de paylaşacak mısınız?" diye sordu.
Yaşar, mecliste yaptığı konuşmada petrol fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek; corona virüsüyle ekonomik alanda ortaya çıkan belirsizliğin tüm dünyayı olumsuz etkilemeye başladığını; dış ticarette ve dünyanın dev ekonomilerinde küçülme görüldüğünü belirtip, bütün bu olumsuzlukların ardından petrolde yaşanan düşüşün sevindirici olduğunu kaydetti.
Petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye için olumlu olduğunu vurgulayan Yaşar, "Netice itibarıyla petrolün yüzde 7'lik kısmı sadece Türkiye'de üretiliyor. Yüzde 93'lük kısmını da ithalatla karşılıyoruz. Bu anlamda bu indirim haberi ülkemiz adına sevindiricidir. Ümit ediyorum ki Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesi de bundan çok ciddi gelir elde edecektir" dedi.
Nakliyecisinden tutun, evde yediğimiz ekmeğe, suya kadar her alanda petrolle ilgili rakamlar maliyetleri ciddi oranda etkilemektedir" diye Yaşar, ekledi:
"Madem bu fiyatların düşmesiyle ülkemiz derin bir nefes almıştır, en azından -mutluluklar paylaştıkça artar- hiç olmazsa bu değişen rakamları çiftçimize, üreticimize de yansıtalım."
"YARISI VERGİ"
"Ama tabii, bu rakamların yaklaşık yüzde 50'si vergilerden oluşuyor yani 6 lira 27 kuruş olan motorinin fiyatının yaklaşık yüzde 48,8'i vergilere gidiyor, sizler dolaylı vergilerle vergiyi topladığınız için olan bu değişiklikler ciddi oranda fiyata yansımıyor. Ama bizlerin özellikle çiftçiye, üreticiye bu fiyatları yansıtma mecburiyetimiz var."
"Bakın, on sekiz yıllık iktidarınız döneminde Türkiye'deki tarım ürünleri üretimi ilk defa yüzde 10'un altına düştü. "İhracatta 17 milyar." diyorsunuz ama dünya ölçeğine baktığımız zaman bunun hiç de anlamlı bir rakam olmadığını görürsünüz."
"ÇİFTÇİ ÜRETMİYOR"
"Maliyetler kurtarmadığı için bugün çiftçimiz üretmiyor. Mazot da bunlar için önemli bir girdi. Çiftçimizi, üreticimizi destekleyelim ki Türkiye tarımda dışa bağımlı hâle gelmesin. Unutmayalım, bugün savunma sektörü ne kadar stratejikse tarım sektöre de en az savunma sanayi kadar önemlidir."
"BIRAKIN KİTAPLARI"
"Bırakın coğrafya kitaplarında yazan kendi kendine yeten 7 ülkeden 1'i olmayı. Bugün sapı, samanı bile dışarıdan ithal eder hâle geldik. Ben petroldeki bu düşüşün çiftçimize, üreticimize de yansıyacağını, Hükûmetin elde ettiği bu mutluluğu çiftçisiyle de paylaşacağına inanıyorum.
Siz girdilerdeki rakamları aşağıya çekin, gerisini bize bırakın." Bu girdilerin en önemli faktörlerinden bir tanesi de mazot."
"TÜRKİYE'DE ÜRETİM PATLAMASI OLACAK"
"Denizlerde yatlara verdiğimiz vergisiz mazotu gelin çiftçimize de verelim. Çiftçimize bu rakamları, bu yansıtmaları yaptığınız takdirde sizler de göreceksiniz ki Türkiye'de üretim patlaması olacaktır."
Üretici ve tüketiciyi korumak için dışardan gelen ürünleri iyi kontrol etmeliyiz herkes görevini layıkıyla yapsın ucuz diye GDO’lu ürünleri limanlardan içeri sokulmasın özelikle yemlik olarak sokulup gıdalık olarak işlenen ürünler buğday Mısır soya fasulyesi
Üretim patlaması olmasın sadece bilinçli ihraç edeceğimiz ürünlerde üretim daha fazla yapalım yoksa çöpe giden emek kimseye hayrı olmuyor.