banner388
banner390
banner408

Mehmet Özdağ: Bu bir iklim felaketidir

Samsun Çevre Platformu SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Ordu’da yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulunarak “Bu bir iklim felaketidir. Her yağışın sele her selin felakete dönüşmesinin başlıca nedeni kentleşme ve ulaşım politikasıdır” dedi.

Mehmet Özdağ: Bu bir iklim felaketidir

Samsun Çevre Platformu SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Ordu’da yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulunarak “Bu bir iklim felaketidir. Her yağışın sele her selin felakete dönüşmesinin başlıca nedeni kentleşme ve ulaşım politikasıdır” dedi.

10 Ağustos 2018 Cuma 13:21
Mehmet Özdağ: Bu bir iklim felaketidir

Samsun haber - Samsun Çevre Platformu SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Ordu’da yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu.


Ordu ve Rize’de yaşanan selin iklim felaketi olduğuna değinen Özdağ, “Yapılaşması yoğun ve plansız, altyapısı yetersiz, dere yatakları yapılaşmış, dere üstleri kapatılmış, heyelana dayanıksız zemin yapısına sahip Karadeniz kentlerinin önüne aşılmaz bir set çekerek, kentleri baraj gölüne dönüştüren Karadeniz Sahil Yolu‘ndan kaynaklı can ve mal kayıplarına her yağışta kaçınılmaz olarak yenileri eklenmektedir. Projeye karşı çevrenin korunması için hukuk mücadelesi verirken 22 Temmuz 2005’te katledilen  Avukat Cihan Eren’i de bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Her yıl defalarca yaşanan ve ders alınmayan  sel felaketlerinde, üç ortak noktanın öne çıktığını görülmektedir. İlki dere yataklarındaki yapılaşma, ikincisi Karadeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu setin derelerin Karadeniz’e ulaşmasına engel olması, üçüncüsü de HES’ler nedeniyle derelerin akış rejiminin bozulmasıdır. Bu üç temel sorun çözüme kavuşturulmadan, bölge halkının can ve mal güvenliğinin sağlanması mümkün değildir” dedi.

“YETKİLİLER SESİMİZE KULAK VERSİN”

Her yıl daha fazla iklim felaketi yaşandığını vurgulayan Özdağ, ”Bu iklim felaketlerinin önlenmesi için Türkiye’nin her yıl katlanarak artan karbon emisyonunun ivedilikle sınırlandırılması gerekmektedir. Bunun için yerel belediyelerin ve ilgili bakanlıkların asfalt-beton işlemleri kontrol altına alınmalı, kömür, doğalgaz, petrol gibi karbon emisyonunu artıran fosil yakıt tüketiminin sınırlandırılması konusunda gerekli tasarruf ve verimlilik önlemleri alınmalıdır. Diğer önemli husus da çevre suçu kavramı toplumun bilinç düzeyine çıkartılmalıdır. Milli eğitim politikaları kapsamında okul öncesi eğitimden başlanırak çevrenin korunması eğitimi tüm yaş grubundaki çocuklarımıza nitelikli olarak verilmelidir. Yaşanan felaketten zarar gören bölge halkına bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yetkilileri sesimize kulak vermeye çağırıyoruz” diye konuştu.
 

Son Güncelleme: 10.08.2018 23:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sertan 2018-08-11 11:15:17

Kabahat iklim ve iklimi değiştirenlerde yani.

Avatar
Serra 2018-08-12 16:32:39

Belediyelerin rantının cezasını halk çekiyor ve susuyor doğa bize değil asıl biz doğaya zülmediyoruz taş üstüne taş her sokağa her mahalleye belli yeşil alan şart koşulmalı iyiki bi sahil var oda gider yakında

Avatar
Emin Karaguzel 2018-08-10 14:57:13

Belediye ler musama etmemeli carpik kacak yapilasma, belediyede torpil olabilir ama doganin olmaz,