banner388
banner390
banner408

Memişoğlu: Ülkemizde Enerji Açığı Yok

SAMÇEP tarafından Nükleer Maceraya Hayır adlı basın açıklamasında konuşan Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, “Ülkemizde bir enerji açığının değil, tersine fazlasının olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

Memişoğlu: Ülkemizde Enerji Açığı Yok

SAMÇEP tarafından Nükleer Maceraya Hayır adlı basın açıklamasında konuşan Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, “Ülkemizde bir enerji açığının değil, tersine fazlasının olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

04 Nisan 2018 Çarşamba 14:09
Memişoğlu: Ülkemizde Enerji Açığı Yok

Samsun haber – Elektrik Mühendisleri Odası Başkanının şehir dışında olması nedeniyle SAMÇEP tarafından Nükleer Maceraya Hayır adlı basın açıklamasında Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Memişoğlu, “Dünyanın en güvenli nükleer tesislerini kurma iddiasında olan ve enerjisini ciddi oranda nükleerde karşılayan Japonya’nın, felaketin etkilerini uzun yıllar hissetmesi kaçınılmazdır” diye ifade etti.

Günümüze kadar neredeyse 700’den fazla nükleer kaza oluştu

Günümüze kadar 700’den fazla nükleer kaza yaşandığını ama bunların çoğunun saklandığını söyleyen Memişoğlu, “Aradan geçen onca zamana rağmen, uzaktan yönetilebilen robotlar ve hava araçlarının yardımıyla yapılabilen bilimsel araştırmalarda, ‘sızan’ erimiş nükleer yakıtın yaydığı radyasyon saatte 530 sievertin üzerinde ölçülmüştür. Yapılan araştırmalar, okyanustaki nükleer kirliliğin Avusturalya açıklarına kadar etkili olduğunu ortaya koymuştur. Sadece 4 sievertin bile, maruz kalan iki kişiden birinin öldürdüğü, 1 sievertin ise kalıcı hastalıklara neden olduğu düşünülürse, temizlik çalışmaların daha uzun süre yapılması gerekeceğini ortaya koymaktadır. Elektrik üretim teknikleri arasında insan yaşamını ve doğayı en çok etkileme olasılığı bulunan nükleer santrallar, hem işletme hem de söküm maliyetleri bakımından en pahalı enerji üretimi yöntemleridir. Diğer enerji kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle nükleere yönelen ülkeler bile Fukuşima sonrası, nükleer programlarını durdurmuş veya askıya almıştır. Şu an sadece Japonya'da bile sadece 2 nükleer santral aktif olarak elektrik üretimi gerçekleştirmektedir. Günümüze kadar, 700 dolayında nükleer kaza oluşurken bu kazaların neredeyse tümünün kamuoyundan gizlendiği bir gerçektir” dedi.

“Türkiye'nin enerji ihtiyacı karşılanabilir”

Elektrik Mühendisleri Odsının verilerine göre ülkemizde bir enerji açığının olmadığını söyleyen Memişoğlu, "Ülkemizde ise Akkuyu'da, Çernobil kazasının yaşandığı Rusya'yla ve Sinop'ta Fukuşima felaketine imza atan Japonya'yla nükleer santral kurulacaktır. Yarın Akkuyu'da Rusya Devlet Başkanı Putin'in de katılacağı bir törenle temel atılacak olması, hükümetin tüm uyarılarına rağmen kulağını tıkadığının açık göstergesidir. Oysa ülkemizin nükleer santrallere değil, enerjinin etkin kullanımına ve gereksiz yatırımlara enerji harcamasına değil halkın ihtiyaçlarına enerji sağlanması gerekmektedir. Elektrik Mühendisleri Odası verileri, ülkemizde bir enerji açığının değil, tersine fazlasının olduğunu ortaya koymaktadır. Mutlaka enerji gerekiyorsa, dışa bağımlı enerjiler yerine, güneş ve rüzgar başta olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve tüketimde enerji verimliliğinin yükseltilmesiyle Türkiye'nin enerji ihtiyacı karşılanabilir. Nükleerde sıfır risk yoktur ve bir nükleer kaza, nesiller boyu bölgeyi yaşanmaz hala getirebilir. Kazaların önemli bir bölümü, insan kaynaklı hatalardan veya öngörülemeyen basit nedenlerden kaynaklanmaktadır" şeklinde konuştu.

“Ülkemizin nükleer bir maceraya sürüklenmesine ‘hayır’ diyoruz”

Akkuyu Nükleer Santralinin büyük riskler taşıdığını söyleyen Memişoğlu, "Akkuyu, Akdeniz içerisindeki dalma batma zonlarının etkisindedir   ve geçmişte bu zonlarda oluşan çok büyük depremler ve sonrasında oluşan tsunamiler, yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali için, öngörülemeyecek riskler taşımaktadır. Benzeri şekilde Sinop'ta Karadeniz kuzeyindeki faylarda oluşacak bir depremin yaratacağı tsunamilere açıktır. Bölgemizde karşılaştığımız, nikleer santrallerle karşılaştırıldığında, radyoaktivite yönünden çok daha az risk oluşturacak tesislerin bile denetlenerek, gerekli önlemlerin alınmasının sağlanmamış olması, endişelerimizi arttırmaktadır. Kazaların yarattığı büyük tahribat, nükleer santrallerden vazgeçilmesi için ciddi bir uyarı niteliğindedir. Çernobil'de ve Fukuşima'da yaşanan felaketlerin olumsuz etkileri hala sürerken, ülkemizin nükleer bir maceraya sürüklenmesine ‘hayır’ diyoruz” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 05.04.2018 14:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehmet 2018-04-05 09:26:58

adamların işi gücü masal anlatmak... japonyada İnşa Halindeki Nükleer Reaktör Sayısı 2'dir. aktif Nükleer Reaktör Sayısı 50'dir. insanları kandırmayın... yapılanlara engel olacağınıza bir şeyler üretin icat edin....

Avatar
cereyan necati 2018-04-04 19:27:32

nükleer enerjinin güvenilirliği ve çevre üzerindeki etkisi elektrik mühendislerinin ilgi alanı değildir,herkes kendi işini yapsın...

Avatar
Necati 2018-04-04 21:27:26

BU HÜKÜMETİN NEYİNE EVET DEDİNİZ Kİ

Avatar
HADİ ORDAN 2018-04-04 17:13:28

dünya bu maceranın içinde bi akıllı sizsiniz amaç sadece enerji mi?
nukluer güç olmalısın enerji kaynakların nekadar iyi ise okadar güçlüsün gelecekteki enerji sorunlarına kendimizi hazırlamalıyız

Avatar
vatandaş 2018-04-05 12:11:47

hükümet deseki "tamam haklısınız" siz ona da hayır biz haksızız dersiniz :)))
komiksiniz :)))