banner388
banner390
banner408

Necmettin Türkekul'un kaleminden; ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Yazar Necmettin Türkekul'un kaleme aldığı "ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK" başlıklı makalesi okuyucuya sunuldu.

Necmettin Türkekul'un kaleminden; ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Yazar Necmettin Türkekul'un kaleme aldığı "ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK" başlıklı makalesi okuyucuya sunuldu.

09 Eylül 2020 Çarşamba 19:17
Necmettin Türkekul'un kaleminden;  ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

ARğTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Okul denilen kavramın klasik tanımı, “İnsanların, okuyup yazma öğretiminden başlayarak en yüksek düzeyde bilim ve sanat bilgisi vermeye değin çeşitli derecede toplu öğretimin yapıldığı ve içinde öğrencilerle öğretmenlerin ve öteki görevlilerin bulunduğu, genelde devletler tarafından finanse edilen alanlara verilen addır.” şeklindeydi. 

Bu tanım günümüzde ve yakın gelecekte tamamen değişecek gibi durmakta. Klasik eğitim ve öğretim anlayışı epeydir sancılı bir sürecin içine girmiş durumda ve eğitim değişiyor. Yeni EĞİTİM TRENDİ ‘UNSCHOOLİNG’ (Okulsuz eğitim)

Aslında var olan eğitim sistemine tepki olarak ortaya çıktı ve gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaştı.Bu kavram henüz ülkemiz için çok yeni ve baştan aşağı herkes bunun acemisi. Yeni sistem eğitimin kalıplarının tamamını yıkıyor. Klasik eğitim ve öğretim, bilgi öğrenmek esası üzerine kurgulanmış bir yapıya sahipken yeni eğitim sistemi bilgiyi kullanmaya odaklanmış durumda ve bunun öğrenileceği yer artık sabit bir binanın olduğu yer değil. Bu internet ve onun alıcısı olan cep telefonu, tablet ve bilgisayarın olduğu her yerdir.

Yeni eğitim modelinde, aslolan, her şeyi bilen öğrenci Değil; işine yarayacak  bilgileri öğrenebilme beceri ve kabiliyetine sahip olan  öğrenciler yetiştirmek şeklindedir.

Yeni eğitim ve öğretim modelinde artık müfredat, ders adları, konu başlıkları ve sıkıcı sınıf ortamları olmayacak. Öğrencinin merak ettiği şeyi  severek ve isteyerek algılayabileceği ve öğrenebileceği bir konsept olacak...

Gelecekte öğrenme her yerde olacak ve öğrenme materyalleri kitaplar, internet, aile, müzeler, geziler, filmler, yapay zeka, yapay gerçeklik ve doğanın kendisi yani okul hayatın kendisi olacak.

Birçoğumuz bugünden, nasıl bir geleceğin bizi beklediğini bilemezken, çocuklarımızın geleceğine yön verme çabası içindeyiz. Hz. Ali'nin çağları aşan bir sözü vardır: "Çocuklarınızı kendi içinde yaşadığınız günlere göre değil, onların yaşayacağı günlere göre yetiştirin."der. Birçok veli, kendi çağını kavrayamazken böyle bir ortamda bunu nasıl  gerçekleştirecek?

Yaşamın günümüzdeki tanımlarından biri de ‘herhangi bir bünyeye giren ile çıkan arasındaki pozitif farktır’. Artık yeni nesil gelecekte hiç ihtiyaç duymadığı ve duymayacağı şeyi öğrenmeyecek ve herhangi bir arama motorundan ulaşabileceği bilgiyi hafızasında tutmak zorunda kalmayacak.

Aslında eğitim eskiden olduğu gibi muallimlerin koçluk yaparak birkaç öğrencinin tüm gelişmesini takip ettiği ve yönettiği bilgi peşinde dolanan insanlar ile bilgiye hiç ihtiyaç duymayan insanların ayrıştığı ve iş imkanlarının bilgiyle değil de o işi yapabilir olmak ile dağıtıldığı yeni bir zamana doğru hızla ilerliyoruz.

Şafağın sökmesiyle gün, birçok bilinmezlik saklar içinde. Şu anda herkesin eğitimle ilgili yalpalamasının sebebi bu bilinmezliklerdir. Günümüzde kimse ne yapması gerektiğini tam olarak bilmemekte ve eğitim tam bir çıkmaz içinde yalpalamaktadır.

‘Peki,ne tavsiye edersiniz?’ denirse, “çocukların eğitim peşinde koşmasının bırakılmaması, imkanı olan velilerin, bulunduğu bölgedeki en iyi eğitim kurumunu araştırması, özellikle kurumların geçmişteki ve bu pandemi dönemindeki çalışmalarını çok iyi takip etmesi ve çocuğunun geleceği ile ilgili en sağlıklı kararı vermesi gerekmektedir.

Özellikle velilerin, uzaktan eğitimi (online) en iyi yapan kurumları tercih etmesi ve çocukların eğitimde aksamalara imkan vermemesi gereklidir.

Bu bakış AÇIsına sahip veliler, hem çocuklarının eğitiminde boşluk bırakmayacak hem de değişen trende uygun şekilde çocuklarını yetiştirmiş olacaklardır. Aksi durumun, ülkeye, veliye ve  öğrenciye olan maliyeti çok yüksektir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.