banner388
banner390
banner408

OMÜ'de usulsüzlükmü var? Sayıştay'dan çarpıcı rapor

2017 sayıştay raporlarına göre OMÜ’ye ait kantin ve otopark gibi taşınmazların OMÜ Vakfı’na kiralandığı ve bu işlemin de kanunlara aykırı olduğu belirtildi.

OMÜ'de usulsüzlükmü var? Sayıştay'dan çarpıcı rapor

2017 sayıştay raporlarına göre OMÜ’ye ait kantin ve otopark gibi taşınmazların OMÜ Vakfı’na kiralandığı ve bu işlemin de kanunlara aykırı olduğu belirtildi.

06 Ekim 2018 Cumartesi 14:20
OMÜ'de usulsüzlükmü var? Sayıştay'dan çarpıcı rapor

Sayıştay 2017 yılına ait denetim raporlarını yayınladı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne ait kapsamlı raporunu da açıkladı. Açıklanan bu raporda üniversiteye ait taşınmazların Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfına kiralandığını ve bu kiralama işleminin Devlet İhale Kanununa aykırı olduğu tespit edildi. OMÜ’ye ait  çoğunluğu kantin ve otopark gibi toplan 45 adet taşınmaz OMÜ Vakfı’na kiraya verilmiş. Kiraya verilen taşınmazlar arasında OMTEL de bulunmakta.

OMÜ Vakfı kimin?

Sayıştay’ın bu raporuna karşılık üniversiteden yapılan açıklama ise kafaları karıştırdı. Yapılan açıklamada üniversite ile aynı adı taşıyan bu vakfın üniversite dışında ve tamamen Samsun halkının esnaf ve işadamlarınca kurulduğu, en üst karar organı olan genel kurulun da ağırlıklı olarak bu kuruculardan oluştuğu belirtildi. Ancak vakfın yönetim kurulu başkanlığı görevini OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Organik Kimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kütük yürütmekte.

İŞTE SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ İLGİLİ İFADELER

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfının yerleşke içerisinde kiracı olarak üniversiteye ait taşınmazları kiraladığı görülmüştür. 29.01.2004 tarih ve 25361 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun’un “Amaç ve kapsam” başlıklı 1 inci maddesinde; “Bu Kanun; kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan dernekler ve Türk Medenî Kanununa göre kurulan vakıflar ile bunların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerini düzenler ve kapsar. Kanunla kurulan dernek ve vakıflar, bu Kanun kapsamı dışındadır.

Ancak, bu vakıfların hangi esas ve usullere göre faaliyette bulunacakları Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.” denilmekte olup “Temel ilkeler” başlıklı 2 nci maddesinde; “... ı) İhaleyi yapan kurum ve kuruluş bünyesinde bulunan veya bu kurum ve kuruluşlarla ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf ve dernekler ile bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler, bu kurum ve kuruluşların 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre yapacakları ihalelere katılamazlar.” hükmü yer almaktadır.

5072 sayılı Kanun dernek ve vakıfların, kuruluşların hizmet binaları ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremeyeceğini ve bu kuruluşlara ait araç ve gereci kullanamayacağını, kurum ve kuruluş bünyesinde bulunan veya bu kurum ve kuruluşlarla ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf ve dernekler ile bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketlerin, bu kurum ve kuruluşların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapacakları ihalelere katılamayacağını açık şekilde belirtmekte ve bu ilkelere uymayanlar hakkında Kanun’un 3 üncü maddesinde belirtilen cezai işlemin uygulanacağını hüküm altına almaktadır.

Üniversitenin taşınmaz kiralama işlemlerinin incelenmesi sonucunda, yaklaşık 80 adet taşınmazın 2886 sayılı Kanun’a göre ve pazarlık usulü ile kiraya verildiği, 45 adet taşınmazın Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı tarafından kiralandığı anlaşılmıştır. 

İşte OMÜ  Vakfının kiraladığı taşınmazlar:

5072 sayılı Kanun, her ne amaçla kurulmuş olursa olsun üniversite ile ilgili vakıfların, üniversitenin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapacağı ihalelere katılamayacağını açıkça belirtmekte iken yapılan kiralama işlemlerinin mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmektedir.

 
OMÜ’den yapılan savunma ise şu şekilde:

"Söz konusu kiralama ihaleleri ve sözleşme süreçleri İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Taşınmazlar Şube Müdürlüğünce tamamlanmıştır. Konuya ilişkin olarak çeşitli mahkeme kararlarında “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı ile Üniversite arasında 5072 sayılı Kanunun 2 maddesi ı fıkrasında düzenlendiği ve tanımlandığı anlamda bir ilişkinin mevcut olmadığı, bu vakfın üniversite dışında ve tamamen Samsun halkının esnaf ve işadamlarınca kurulduğu, en üst karar organı olan genel kurulun da ağırlıklı olarak bu kuruculardan oluştuğu, kamu kaynağı kullanılarak kamu personeli tarafından kurulan vakıflardan olmadığı için kamu kurumu bünyesinde kurulan vakıflar kategorisinde değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı, herhangi bir yönetim organının da vakıf senediyle Üniversiteden herhangi bir makama şart kılınmadığı” hükme bağlanmıştır. Bulgu maddesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir."

SONUÇ

İdare tarafından gönderilen cevapta bulgumuzda belirtilen hususlara herhangi bir itiraz edilmemekte ve söz konusu vakfın 5072 sayılı kanun kapsamında değerlendirilemeyeceğine ilişkin mahkeme kararı ibraz edilmektedir. Yapılan değerlendirmede, üniversite ile aynı adı taşıyan söz konusu vakfa yapılan kiralama işlemlerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa aykırı olduğu düşünülmektedir.

Son Güncelleme: 06.10.2018 14:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Helal Sayıştaya 2018-10-06 23:24:26

Sayıştay birde Sayın Rektörümüzün kızı Üniversitemizde nasıl işe başlamış onu araştırsın, açıklasın, bizde bilgilenelim, kamuoyuda. Teşekkürler Sayıştay

Avatar
erhan... 2018-10-06 17:25:08

Vay vay vay.Kiralanan taşınmazlara bak be.Geliri kaç yüz trilyondur acaba?Kimin cebine indirigandi oluyo acaba?

Avatar
nuhuta 2018-10-06 20:14:26

Bu kantin ve otopark mevzusunun üzerine mutlaka gidilmeli.Çünki kantin ve otoparklar omü de para basıyor.Halkın sırtından para basıyorlar.Hemde ne para.

Avatar
Bir dost 2018-10-06 19:31:11

Lütfen Omü Yaşam Merkezinin ihaleye veriliş sürecini, ve hala resmi gayri resmi ortaklıkların esnafları icra tahliye ile ekmeklerinden nasıl ettiklerini, Feto yapılanmasının bu yapıdan ne kadar büyük rant elde etmeye devam ettiklerini ivedilikle incelemeye başlamalıdır.

Avatar
Memoli 2018-10-06 22:44:58

Diger ünüverste hastaneleri gibi borc bstaginda degilsek sorun yok....ama bu doner sernaye ile de alakasi yoksa ozaman birileri uyanik davranmis .....

Avatar
erhan... 2018-10-07 00:23:56

DÖNER sermaye ama TAVUK değil , ET DÖNER sermaye heralde.Beyanlarda fakültenin döner sermayesine girmediği anlaşılıyo.Yani şahıs-ların ceplerine iniyo heralde?

Avatar
Ahmet 2018-10-07 11:19:18

Sayıştay 15 yıl sonra görevi devralmış inşaAllah namuslu çalışılırda Fetö öte hortumlarını keser hırsızlarda yargı önüne çıkarıp posteki saydırır. Kolay gelsin.

Avatar
Metin 2018-10-07 11:28:11

Kimin olacak paranın adresi belli bunlar haram yemezler rüşvet almazlar beş vakit namaz kılar sonrada hırsızlığın alasını yaparlar ama bizler koyun olduğumuz sürece vede ses çıkartmadığımız sürece hırsızlığa devam edeceklerdir