banner388
banner390
banner408

Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası seneye hizmette

Samsun Çarşamba da bulunan Şeker Fabrikasında yenileme çalışmaları pandemi dolayısıyla üç ay duraksamasının ardından tüm hızıyla devam ediyor. Duraksama döneminde fabrikanın açılmasının gecikmesi nedeniyle mağduriyet yaşanmaması için üreticilerin hasat ettiği şeker pancarlarının ücretsiz olarak Kastamonu'ya gönderileceği açıklandı. 

Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası seneye hizmette

Samsun Çarşamba da bulunan Şeker Fabrikasında yenileme çalışmaları pandemi dolayısıyla üç ay duraksamasının ardından tüm hızıyla devam ediyor. Duraksama döneminde fabrikanın açılmasının gecikmesi nedeniyle mağduriyet yaşanmaması için üreticilerin hasat ettiği şeker pancarlarının ücretsiz olarak Kastamonu'ya gönderileceği açıklandı. 

16 Eylül 2020 Çarşamba 12:53
Samsun Çarşamba Şeker Fabrikası seneye hizmette

1980 yılında üretim hayatına başlayan şeker fabrikası, üreticilerin farklı alanlara yönelmesi nedeniyle 2010 yılında üretime ara vermiş ve 10 yıl boyunca üretim yapmamıştı. 2019 yılında tekrar açılma kararı alan şeker fabrikasında detaylı bir yenileme çalışması da başlatıldı. Türkşeker' ait 50 çalışanda getirilerek çalışmalar hızlandırıldı fakat dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle çalışmalara 3 ay ara verilmek zorunda kalındı. 3 ay şeker fabrikasının açılmasını geciktirse de yeni normalleşme dönemiyle birlikte çalışmalara kalındığı yerden devam edildi. Fabrika yönetimi ise üreticilerin mağdur olmaması için şeker pancarlarının  Kastamonu Şeker Fabrikası'na ücretsiz tırlarla taşınacağını açıkladı.

MAĞDURİYET OLMASIN DİYE PANCARLAR ÜCRETSİZ KASTAMONU'YA TAŞINACAK

Üreticilerin mağdur olmaması için pancarların ücretsiz olarak kendi bünyelerinde olan Kastamonu Şeker Fabrikasına alınacağı söyleyen Türe, "Çarşamba Şeker Fabrikasının revizyon işlerini 15 Eylül'e kadar bitirerek bölgede ekilen pancarları tekrar bölgede işleyerek ambarımıza şeker koymak ve bölgedeki besiciliği de desteklemek bizim planımızdı. Elimizde olmayan sebeplerden dolayı revizyonda aksaklıklar oldu. Bazı ihaleler uzadı. Çiftçimizin pancarının yetiştirildiği eylül ve ekim ayına denk getiremedik. Çiftçimizi mağdur olmasın diye onların lehine bir karar aldık. Çarşamba Şeker Fabrikasının deneme kampanyası belki de açılması Kasım sonunu bulacaktır. Bu zamana kadar çiftçimizin pancarı tarlada kaldığı zaman onların aleyhine olacaktır. Pancarın verimi düşecektir. Yönetim olarak alınan kararda Çarşamba bölgesinin pancarının pik yaptığı, verim olarak en yüksek olduğu zamanda bizler bunları alarak yine Türkşeker'e ait Kastamonu Şeker Fabrikasına götürülme kararı aldık. Biz bu bölgede şeker pancarının tekrar ekimi ile ilgili sahaya çıktığımızda müdürümüzle çiftçiye şu sözü verdik. Makineli tarımı buraya getireceğiz. Makine ile sökümü yapacağız. Çiftçinin cebinden 5 kuruş para çıkmadan pancarı fabrikaya teslim alacağız, dedik. Söküm ekipmanlarımızı kurduk. Yarından itibaren arkadaşlarımız sahada söküme başlayacaklar. Kastamonu'ya giden şeker pancarları çiftçiden hiç bir ücret alınmadan 100 tane kamyonla devam gidiş dönüş yaparak taşınacaktır.Aynı zamanda hak ettiği küspe de çiftçiye teslim edilecektir. Burada en ufak mağduriyet söz konusu değildir. Önümüzdeki sene Çarşamba Şeker Fabrikasının tam kapasite çalışacağından herkes emin olsun" diye konuştu.

Çarşamba'da tarla sahibi olan Recep Çubuk, "Fabrika bizi şeker pancarı üretmeye teşvik etti. Fabrika açılınca çok daha iyi olacak. Güzel bir şekilde pancar ektik. Mart ayında başladık. Ekimde hasat yapacağız. 300 dönümlük bir alanda şeker pancarını ektik. 10 yıl aradan sonra şeker fabrikasının açılacak olması çok güzel bir olaydır. Çünkü şeker pancarının hayvancılığa da katkısı oluyor. Açılmasına çok sevindik" şeklinde konuştu.

Diğer bir tarla sahibi Hasan Çakır ise, "2010 yılında fabrika açıkken pancar yapıyorduk. Her yıl bin 500 ton pancar yapıyorduk. Fabrika kapanınca bu sefer soya, mısır, çeltik yetiştirmeye başladık. Fabrikanın tekrar faaliyete geçecek olması çiftçi için çok iyi bir şeydir. Devlet iyi fiyat verir ve çiftçi de bundan para kazanırsa çiftçi bunu ekecektir" açıklamasında bulundu.

Mart ayında başlayan şeker pancarı hasadı ekim ayında yapılacak. 2020 yılında yaklaşık 6 bin 500 dönümde ekilen şeker pancarının 2021 yılında şeker fabrikasının açılmasıyla artacağı öngörülüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kerami 2020-09-16 14:58:32

halk olarak hala doymadık hikaye dinlemeye sagolun sizde doymadınız hikaye anlatmaya.

Avatar
cuneyt olgun 2020-09-16 16:16:40

gazetenin masallar bolumune geldik hep masal bu herifler Samsun Carsamba icin bir sey yapmazlar..sadece yakmak icin tarimi bitirmek icin santrallere izin verirler