banner388
banner390
banner408

Samsun'da doğa harikası yok oluyor

Samsun'un Ladik ilçesinde yer alan doğa harikası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya...

Samsun'da doğa harikası yok oluyor

Samsun'un Ladik ilçesinde yer alan doğa harikası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya...

26 Haziran 2018 Salı 10:22
Samsun'da doğa harikası yok oluyor

Samsun haber - Samsun'un Ladik ilçesine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Ladik Gölü'ndeki doğa harikaları yok olmak üzere. Ladik Gölü'nde bulunan yüzen adalar değerini giderek kaybediyor. Ladik'te yaşayan vatandaşlar bitkilerin köklerinin su yüzeyinden toplanması nedeniyle yüzen adaların çiçek ve mantar üretiminde değerlendirilmek üzere torf alınmasının gölü noktaya getirdiğini öne sürdü.

"KATLİAM YAPILDI"

Ladik Belediyesi Göl Tesisleri Sorumlusu Soner Tiryaki yaptığı açıklamada "Ladik Gölü’nde zamanında ‘torf katliamı’ dediğimiz bir katliam yapıldı. ‘Çiçek’ ve ‘mantar’ toprağı adı altında bir hayli fazla şekilde büyükşehirlere torf nakli yaptılar. Bu yüzden yüzen adalarımızın sayısı şu anda 3-5 tane anca kaldı. Buranın dünyanın sayılı göllerinden birisi olduğu söyleniyor. Statüsü de ‘yüzen adacıklar’ olarak değerlendiriliyor. Bu adalar, suyun kaldırma kuvvetiyle ve rüzgarın etkisiyle yüzüyor. Ben buna bizzat şahidim. Burada torf katliamının yanı sıra bir de ‘su katliamı’ var. Gölün karşısında bulunan köyden gölden sağlanan suyla tarım için sulama yapılıyor. Köye su giden kapaklar açıldığında zaten düşük olan su seviyesi daha da aşağıya iniyor. Suyun seviyesi de şu anda olması gerekenden 3-5 metre düşük. Su seviyesinin bu denli düşük olması adaların dibe oturmasını sağlıyor. Dibe oturan adalar da dolayısıyla yüzemiyor. Çok az sayıdaki adamız dibe oturduğu için şu anda yüzemiyor. Durum böyle olunca adamız da şu anda özelliğini kaybetmiş vaziyette diye düşünüyorum. Yüzen adacıkların gölde olması turizme de artı olarak yansır. Yüzen adacıklar olsa, ışıklandırma olsa, yürüyüş yolları olsa yani yatırım amaçlı bir şeyler yapılsa turizm açısından da faydalı olur diye düşünüyorum” dedi.

"ADALAR PARÇALANDI"

Ladik'te yaşayan 65 yaşındaki Arif Kırbıyık adaların giderek yok olduğunu ifade ederek, "Bu adalara eskiden, ‘yüzen adalar’ derdik. Daha sonrasında adalar parçalandı. Parçalanmadan önce yüzen adaların üstünde ot, ağaç ve çiçekler vardı. Göl büyüyünce adalarımız yüzen ada oldu. Sonrasında adaları öğüterek çiçek ve mantar toprağı yapmak için gölden aldılar. Kalan az sayıdaki yüzen ada da parçalanmaya başladı. Şu anda 1-2 parça yüzen adamız kaldı. Eskiden bir sürü yüzen adamız vardı. Şimdi ise olanlar da parçalanmak üzere” diye konuştu. 

DEBİSİ ARTTIKÇA SUYUN ALTINDA KALDI

Ladik Gölü'nün 1987 yılında yapılan barajdan zarar gördüğünü iddia eden turna balığı avcısı Aydın Düzenli ise "Gölümüz önceden adalarla çevriliydi. Burada 1987 yılında baraj yapıldı. Barajdan sonra gölün su seviyesi 2 metreden 6 metreye kadar yükseldi. O zaman adalar da küçük küçük parçalanmaya başladı. Kalan adalar ise su yükseldikçe suyun altında kaldı. Önceki yıllarda daha çok ada vardı. Buradan torfları aldıktan sonra adalarımız çok az sayıda kaldı. Kalan adalar da teker teker parçalanıyor” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 26.06.2018 10:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yorumcu 2018-06-26 10:45:27

Bu ladik belediyesi ne is yapar.eskiden alt yapi icme suyu kanalizasyon park bahce hizmeti vardi. Simdi hepsini buyuksehir yapiyor.alt belediyelerse vergiyi toplayip yan gelip yatiyorlar.