Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dün başlayan eylemde Kovid-19’un illiyet bagˆı aranmaksızın meslek hastalığı sayılması, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanması, hekimler içkin 7200 ek gösterge, maddi kayıp olmadan nöbet ertesi izin hakkı gibi talepler dile getirildi.
Hekim maaşları üzerine istenen düzenlemelerse şu şekilde açıklandı:
“Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş¸+ sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katından, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katından az olmamalıdır. Sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalıdır. Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri ‘prim ödeme tavanı’ üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli, ücretleri en az yoksulluk sınırının iki katı olmalıdır. Aile hekimi maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmelidir. 3 yıldan uzun süre görev yapan aile hekimi ya da aile sağlığı çalışanı tüm kamu dışı ebe, hekim ve hemşireler kamu kadrosuna alınmalıdır. OSGB'lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliği’nin belirlediği asgari ücreti üzerinden ödenmelidir. Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları (25 yılda emeklilik baz alınarak) pratisyen hekimler için asgari 15 bin TL, uzman hekimler için asgari 18 bin TL'ye çıkarılmalıdır.”
4 Şubat’a kadar ‘beyaz nöbet’ eylemine devam edileceği taleplere karşılık gelmemesi halinde 8 Şubat’ta 1 gün süreyle acil dışında sağlık hizmeti sunulmayacağı da duyuruldu.
Kaynak: İHA