Samsun'da akademisyen, rektör ve işadamlarının bulunduğu 51 sanıklı FETÖ davasında pek çok itiraf geldi. Kripto FETÖ davası olarak ta bilinen davada FETÖ soruşturması kapsamında aralarında doktorlar, akademisyenler, öğretmenler, emekliler ve işadamlarının yer aldığı 13'ü tutuklu 51 sanığın yargılanması 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. Davada Canik Başarı Üniversitesi rektörü ve örgütün sağlık imamı olduğu iddia edilen işadamı doktor da yer aldı.
15 Temmuz süreci sonrasında Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ soruşturması kapsamında işadamları, doktorlar, akademisyenler, eczacılar, mühendisler, öğretmenler ve kapatılan Canik Başarı Üniversitesi çalışanlarına yönelik gerçekleştirdikleri operasyonda 50 kişiyi gözaltına almıştı.
Şüpheliler arasında yer alan Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir ile daha önce Gazi Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Sağlık İl Müdürlüğü görevlerinde bulunan, 3 şirket sahibi doktor Ersin Yılmaz'ın da aralarında olduğu 13 kişi tutuklanmış, diğer şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
SİYASİLER DE ONLARIN OKULLARINI TERCİH ETTİ
Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde haklarında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'terörizmin finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından toplam 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 13'ü tutuklu, 50 sanık arasında örgütün kripto isimlerinin yer aldığı öne sürülürken, mahkemede ifade veren Büyükşehir'in yaşlı bakım ihalelerini alan şirketin ortaklarından tutuklu sanık Ersin Yılmaz'ın ifadesinde yaptığı açıklama dikkat çekti. Yılmaz, "4 çocuğum var. İkisi yaklaşık 18 yıl önce siyasilerin ve bürokratlarında tercih ettiği iki özel okuldan birisi olan Feza okullarında okudu. Diğer çocuğum hiç okullarına gitmedi. Hindistan gezimizde ise büyükelçilikle birlikte çocuklarımızın okuduğu okulu ziyaret ettik" dedi.
BAŞARI ÜNİVERSİTESİ'NE 230 BİN LİRA BAĞIŞ
Dr. Yılmaz, Canik Başarı Üniversitesi ile ilgili olarak ise kuruluş sürecinde bazı iş adamlarından toplam 25 milyon lira toplandığını söyledi. Yılmaz açıklamalarında, "AK Parti 2007 yılından sonra Samsun'da 2. üniversiteyi seçim propagandası yaptı. Yeni üniversitenin cemaat üniversitesi olduğu dile getirilmedi. O dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanın onayıyla kurulmuştur. Ben de bu bağlamda Canik Başarı Üniversitesi Vakfı'na 2011 ve 2012 yılların mülki ve siyasi amirlerin emri doğrultusunda 230 bin lira para verdim. Ben bu parayı ne cemaate verdim, ne de hükümetimiz bu parayı cemaat için topladı. Üniversitenin vakfından da 6 Mayıs 2013 tarihinde istifa ettim" ifadelerini kullandı.
BANK ASYA'DA KATILIM HESABI KENDİLİĞİNDEN AÇILMIŞ
Ersin Yılmaz, Bank Asya'daki hesabı ile ilgili olarak ise, "Benim Bank Asya'daki hesaplarım 15 yıl öncesine dayanmaktadır. Kesinlikle FETÖ'nün talimatıyla açtığım bir hesap yoktur. Benim 3 ayrı şirketim var ve hemen hemen bütün bankalarla çalışıyordum. 17-25 Aralık'tan sonra Bank Asya'daki hesaplarımı düşürüp, para da yatırmadım. Şirketlerimde zarar etmeme rağmen kesinlikle Bank Asya pos cihazı kullanmadım. Kredi kartlarını bile kullanmadım. 17-25 Aralık'tan sonra sanki para yatırmışım gibi görünüyor, ancak benim orada döviz hesabım vardı. Hesapta 5 bin TL ve üzeri para bulununca otomatik olarak katılım hesabına alınmış. Kesinlikle talimatla para yatırmadım. Hayatımda hiç ABD'ye gitmedim. Hiçbir terör örgütüne üye değilim. Benim ve ailemin sağlık sorunları var. Suçsuzum, önce tahliyemi, sonra da beraatimi istiyorum" açıklamalarında bulundu.
REKTÖR VE İHALECİ DOKTOR TAHLİYE İSTEDİ
Tahliye talebinde bulunan Canik Başarı Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir'in talebi reddedildi.
Büyükşehir'in yaşlı bakım ihalelerini yıllarca alan şirketlerin ortağı olan tutuklu sanık Doktor Ersin Yılmaz'ın da tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Hedef Halk / Zekeriya FIRAT