2019-2020 eğitim ve öğretim sezonu 1. sınıflar için 2 Eylül’de başladı. Diğer sınıflar ise 9 Eylül’de ders başı yapacak. Veliler, öğretmenlerin verdiği liste doğrultusunda kırtasiye ihtiyacını temin etmeye başladı.
Olcay İnanç, son bir yıl içinde Samsun’da 18 esnafın kepenk kapattığını, 3 esnafın da yeni kırtasiye açtığını belirtti. Vatandaşların alınan kırtasiye ürünlerini iyice incelemesi gerektiğini vurgulayan Olcay İnanç, “Geçen sene ilkokula başlayan bir çocuğun kırtasiye masrafı 800 lirayken bu sene ise bin 500 liraya kadar yükseldi. Bu durum da döviz artışı yüzünden yaşandı. Yüksek KDV oranları da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Geçen yıllarda kalem, silgi gibi temel ihtiyaçlarda KDV oranı yüzde 4’e kadar indirilmişti. Şimdi ise yüzde 18 gibi bir KDV oranı var. Fiyatların aşağı çekilmesi için KDV oranlarının da düşmesi lazım. Vatandaşlar kırtasiye ürünleri alırken, aldıkları ürünün kanserojen madde içerip, içermediğine dikkat etsinler. CE, TSE ve diğer belgelere dikkat etsinler. Boyalar, mataralar, beslenme çantaları, kokulu silgiler, plastik ürünler ve Uzak Doğu’dan gelen kalemlere dikkat etsinler” dedi.
18 KIRTASİYECİ KAPATTI
Kırtasiye esnafının çok zor durumda olduğunu belirten İnanç, şunları söyledi:
“Veliler kırtasiye alışverişini mahallelerdeki ya da okul yanındaki kırtasiyelerden yapsınlar. Çünkü bu esnaflar iş yapmak için her sene okul zamanını bekliyorlar. Vatandaşlar dev marketlerden kırtasiye ürünü almak yerine kırtasiye esnafını tercih etmelidir. Çünkü kırtasiye esnafı yok olma noktasında. Rekabet edemez duruma geldiler. Oluşan haksız rekabet nedeniyle kırtasiye esnafımız zorda kalıyor. Bu sene 18 tane kırtasiye esnafı kepenk kapattı, 3 esnaf da yeni iş yeri açtı. Bu gidişat hiç iyi değil. Kırtasiye mesleği, uzun yıllara dayanan köklü bir melek. Biz esnafımızın yok olmasını istemiyoruz.”
Sizde biraz uygun verin okullar açılıyor diye gelen müşteriyi yakaladık diye ...
Kırtasiye de ne bir fiyat belli defter 20 lira markette 2.5 lira kırtasiye deki defter marstan mi geldi neden o kadar pahalı a101 bim olmasa esnaflar padişah olurdu Allah razı olsun a101 bimden
Büyük marketlere büyük teşvikler sağlanıyor nede ola bu marketlerin ortakları arasında siyasi partiler yakınları var.
Dev market zincirlerinden alış veriş yapmak zorunda kalıyoruz fiyatlar daha uygun. Ama malesef yerel esnaflarımızdan almadığımız içinde paralar Samsun da kalmıyor büyük sermayeli şirketleri daha zengin ediyoruz.
ister istemez kapitalist düzenin içerisinde buluyoruz kendmizi kırtasiyede bir defter 20 tl diğer marketlerde ise 7-10 tl aralığında kırtasiyeci esnafa sorarım onlar olsa nereden alışveriş yaparlardı?
Marketlerdeki fiyatları uygun buluyoruz ama kalitesi beş para etmez. Kırtasiyede 20 lira dediğin defteri al bakalım marketten, alamazsın satmaz çünkü ucuza veremez para kazanamaz.