Türkiye’nin afet bilincinin oluşturulması ve afetlere karşı hazırlıklı toplum oluşturma amacıyla her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında bir çok etkinlikle kutlanan “Deprem Haftası” kapsamında bu yıl ‘2022 Afet Tatbikat Yılı’ temasından hareketle, Valilikler kordinesi ile Türkiye genelindeki tüm okullarda eş zamanlı ‘Deprem Anı ve Tahliye Tatbikatı’ yapıldı.
Bu etkinlik kapsamında Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın koordinesinde Samsun’da gerçekleştirilen tatbikata toplam 973 okuldan 19 bin 790 öğretmen ve 231 bin 932 öğrenci katıldı. Samsun genelindeki tüm okullarda deprem anı ve tahliye tatbikatı da eş zamanlı olarak gerçekleştirilip, iki aşamalı olarak tamamlandı.
VALİ DAĞLI: “AFETLERE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"
Yapılan tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Samsun olarak afete maruz kalan bir bölgeyiz. Sel, heyelan, deprem ve büyük yangınlar her zaman olabilir diye her an hazırlıklı olmak durumundayız. Afet eğitim yılının faaliyetleri devam ediyor. AFAD Samsun İl Müdürlüğü tarafından organize edilen güzel bir tatbikatı izledik. Önce deprem tatbikatında çök, kapan, tutun tatbikatını yaptık. Sonrasında tahliye planı çerçevesinde okuldan dışarıya çıktık. Ardından yangın tatbikatı, yaralıların bulunması maiyetinde köpek eğitmenimizin yaptığı çalışmayı izledik. Bu çalışmalar devam ediyor. Tüm öğrencilere ve Samsun halkımıza çağrıda bulunuyorum; ‘afet gönüllülüğü’ 15 yaşından itibaren başlar. Tüm halkımızı bir afet gönüllüsü olmaya davet ediyoruz. Afet gönüllümüz ne kadar fazla olursa o kadar afetlere hazırlıklı oluruz ve bir o kadar da fazladan sevk edebileceğimiz kurtarıcımız olmuş olur. Bu manada gönüllülüğü önemsiyoruz. Temennimiz afete maruz kalmamak, fakat her an olabilirmiş gibi afete hazırlıklı olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN DEMİR: “TAMAMEN DEPREM KUŞAĞINDAYIZ”
Deprem kuşağında olan bir bölgede oldukları için herkesin bilinçli olmasının gerekliliğini ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Tamamen deprem kuşağındayız. Hem kuzey hem de güney hatları itibarıyla fay hatlarının yoğun olduğu bölgedeyiz. Özellikle deprem konusunda bütün çocuklarımızın eğitimli olması gerekiyor. Deprem anında alınacak tedbirler ve deprem sonrasında yapılması gerekenler, bu tatbikat ile çocuklarımıza gösterildi. Bu tatbikatlar ülkemizdeki bütün okullarda eş zamanlı olarak yapıldı. Ayrıca iklim değişikliği nedeniyle geçen yıl sel, su baskınları ve orman yangınları yaşadık. Allah tüm insanlığı bu gibi afetlerin her türlüsünden korusun ama afetle muhatap olduğumuzda da ne yapılması gerektiğini tüm halk olarak bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Tatbikat uygulamasının ardından öğrenciler öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ettiler.
Kaynak: İHA