Samsun Haber – Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney ve Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda organ bağışı ve nakli konusunda bilgilendirme yaptılar.
Organ ve doku naklinin 2017 yılı ilk altı aylık durum değerlendirmesini yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Güney, “Herhangi bir nedenle organ yetmezliğine giren hastaların tüm dünyada geçerli ve sağlıklı tek tedavi yöntemi organ naklidir. Yeterli organ bağışı olmaması nedeniyle organ nakli olamayan hastalar kısa süre içerisinde organ yetmezliğine bağlı hayatlarını kaybetmektedirler. Böbrek yetmezlikleri için diyaliz bir seçenek olsa da asla tam olarak bir tedavi yöntemi değildir. Organ nakline ihtiyaç duyan hasta sayısı da her geçen gün artmaktadır, 31 Temmuz 2017 itibariyle Türkiye genelinde organ bekleyen hastaların sayısı 24 bin 779’tir. Nakil olmayı bekleyen hastaların dağılımı şu şekildedir; Böbrek 21 bin 588, Karaciğer 2 bin 110, Kalp 870, Akciğer 52, Pankreas 281, Böbrek-Pankreas 11, İnce Barsak 5 ve Kalp Kapağı 3 olmak üzere toplam 24 bin 779’tur” dedi.
Türkiye genelinde Samsun donör sayısında ilk sırada
Samsun’un Türkiye’de milyon başına donör sayısında ilk sırada olduğunun altını çizen Güney, “İl Sağlık Müdürlüğü, OMÜ, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar sonucunda düzenlenen paneller, eğitimler, sempozyumlarla her geçen yıl donör sayılarının arttığını görmekteyiz. Beyin ölümü sonrası organları bağışlanan kişi sayısı 2016 yılında 14 donör iken 2017 de bugün itibari ile 17 donör olmuştur. Bunun sonucunda 105 organ ve doku ülkemizin çeşitli organ ve doku nakil merkezlerinde sağlık bakanlığımızın sağladığı uçak, helikopter ve kara ambulansları ile ivedilikle organ ve doku bekleyen insanlarımıza umut olmuştur. 8 ilin bağlı olduğu Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi 30 Temmuz 2017 tarihi itibari ile Türkiye'de milyon başına donör sayısında (pmp) ilk sırada bulunmaktadır. Tabi ki bunda da Sağlık Bakanlığımızın, Samsun Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezinin ve tüm sağlık müdürlüklerimizin büyük emeği vardır. Buradan bölgemizdeki organ bağışlayan tüm ailelerimize bu ulvi davranışlarından dolayı tekrar teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Türkiye genelinde 2010 yılında toplam beyin ölümü sayısı bin 36 iken bunlardan 272’sinin organ bağışına ailelerin izin verdiğini belirten Samsun Organ ve Doku Nakli BölgeKoordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, “2016 yılında ise bin 998 beyin ölümden ve 564’ünün organ bağışı olarak gerçekleşmiştir. Son 5 yıldaki yoğun ve kapsamlı çalışmalar sonucu yüzde 100’e yakın artış sağlanabilmiştir. Genel olarak bu vakalarda ailelerin organ bağışına izin verme oranları yüzde 25 düzeylerindedir” şeklinde konuştu.
OMÜ Türkiye’de birinci sırada
Samsun OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesinin geçen sene 8 olan donör sayısının bu sene şimdiden 13 olduğunu ve Türkiye'deki hastaneler içinde birinci sırada bulunduğunun altını çizen Kazak, “Bütün bu çalışmalarda OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ'in, hastane yönetiminin, yoğun bakım üniteleri çalışanlarının, organ nakil koordinatörlerinin ve nakil hocalarımızın büyük emeği vardır. Çünkü bu organizasyon yoğun bir emek ve özveri gerektirir. Buradan organ bekleyen hastalar adına bütün emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz”
HABER: Merve DEMİROK