Kooperatif olarak daima olarak esnafın yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini belirten Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı olan Metin Sinecek, “Devletimiz Halk Bankası tarafından esnaf ve sanatkarlara, Ziraat Bankası’nın da çiftçiye vermiş olduğu destekten dolayı her zaman yağmurlu havada şemsiyesini açmıştır. Özel bankalar gibi yağmurlu havalarda şemsiyeyi kapatmadı. Faizler düşük, kredi talepleri daha fazla. Esnafımızın aldığı krediyi daha iyi kullanabilmesi için biz ihtiyacı olduğu kadar almasından yanayız. Çünkü alınan kredinin geri ödemelerinde yaşayacağı sıkıntıları bugünden alırken hesap etmesi gerekiyor. Çünkü devlet tarafından hazine destekli olan bu kredileri iyi kullanmak gerekiyor. Ama bizim kooperatifler olarak onlara kapılarımız açık. Fakat ucuz kredi diye fazla miktarda kredi çekerlerse yarın ödemede zorluk çekerler. Şu anda malını alıp, stok yapmanın hiçbir anlamı yok. Çünkü şu andaki ekonominin yapısına baktığımız zaman doğudaki bir takım sıkıntılar ülke geneline yansıyor. Doğuda terör nedeniyle dükkanların kapanması, oradaki halkın göç etmesi, çek ve senedini ödeyemeyen esnaf, alacağını vatandaştan alamayan esnaflar oluyor. Bunun yansımaları diğer illere de vurduğu için esnafımızın bu konuda daha tedbirli olması gerekiyor. Ayaklarını daha sağlam zemine basarak yoluna devam etmesi gerekiyor. Çünkü biz her ne kadar ona destek versek bile o destek belirli bir süre içerisinde bu paranın geri dönüşümünü sağlamak amacıyla biz onların ayakta kalmasından yanayız. Doğuda, hükümetimiz tarafından alınan yöntemle 1 yıl ertelenen borçların, oradaki esnaf yapısının zamanla yok olduğunun, o esnaf yapısının yok olmasının sebebinin de oradaki terör faaliyetlerinin çok hızlı bir şekilde artması olduğunun bilincindeyiz. Terör faaliyetleri ülke içersinde büyük bir sıkıntıdır. Sıkıntı olduğu kadar da bütün illere yansımasıdır. İnşallah bu terörü hükümetimiz biran önce bitirir ve oradaki esnaf yapısı tekrar harekete geçer. Harekete geçerse halk tarafından da bir canlılık yaşanır. O canlılıkta da ülke genelindeki esnaflarda bu yansımalardan dolayı üretim ve istihdam artar. Bu konuda da biz hükümetimizden destek bekliyoruz” dedi.
“ESNAF VE SANATKAR BU ÜLKENİN ÇİMENTOSUDUR”
Hükümetin bu zamana kadar esnaf ve sanatkarın yanında olmasını hatırlatan Sinecek “İnşallah olmaya da devam edecektir. Hükümetimiz esnafımızın kredilerinde 6 aylık bir öteleme olursa iyi olur. Önümüzde Ramazan ayı var. Bu aylarda alışverişin pek fazla yapılmadığını görüyoruz. Ramazan aylarında esnaf portresinde bir durgunluk oluyor. Yalnızca gıda da hareketlilik oluyor. Ama bu da ne kadar piyasalara yansır, bize ne kadar verimli olur bunu göz önüne almak gerekiyor. Burada esnaf ve sanatkarların yapılarını gençlerimize daha fazla iş ortamı, daha fazla işsizlere iş sağlamak, esnafın ayakta kalması hem ülke menfaatine bir fayda sağlar, hem de o şehrin kalkınmasına önderlik olur. Buradaki amaç, esnaf ve sanatkarı yok etmek değil. Esnaf ve sanatkarın daha fazla birleşmesini, şirketleşmesini ya da üretime endeksli işyerlerinin kurulmasını sağlamaktır. Biz bu konuda da ülkedeki gidişatı çok olumlu ve ılımlı buluyoruz. Bu da ülkemiz ekonomi yönünde ne kadar güçlü olursa, insanımızın da o kadar refah ve huzur içersinde yaşayacağına inanıyoruz. Çünkü esnaf gerçekte ülkesine, devletine ve milletine katma değer üreten bir kesimdir. Bu konuda esnaf ve sanatkarsız dünyada hiçbir ülke düşünülemez. Esnaf ve sanatkar bu ülkenin şah damarıdır. Esnaf ve sanatkar bu ülkenin çimentosudur. Onun için esnaflarımıza biz kredileri ne kadar hızlı bir şekilde verirsek, ekonomiye hem katkı sağlar, hem KDV üretir hem de yanında birkaç kişi istihdam oluşturur. Ülkenin kalkınmasına öncülük de yapar” diye konuştu.
SANAYİLERİMİZ ŞEHİRDEN GÖÇ EDİYOR
Kredi kullanan esnafa da uyarılarda bulunan Sinecek, “Esnafımız kredilerini iyi kullansın. Esnafımız kredileri ihtiyacı olduğu kadar alırsa geri dönüşümü rahat sağlanır. Esnaf ve sanatkar şehrimizde her geçen gün biraz daha sıkıntı içersine giriyor. Çünkü şehir içersinde yeterli kadar esnaf kalmadı, hep Atakum ilçesine doğru hareket oluyor. Şehir içerisindeki esnaf Atakum’a göç ediyor. Buradan sanayilerin gitmesini istemiyoruz. Sanayilerimiz şehrimizden göç ediyor. Sanayilerimizin göç etmesi buradaki işsizlikleri bir kat daha arttırıyor. Burada Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve bize düşecek görevleri yerine getirelim. İstihdam sağlayacak firmaları buralara çekelim” dedi.
ESNAFA KREDİ DESTEĞİ
Kooperatif olarak 150 bin TL’ye kadar çıkan kredi verdiklerini belirten Sinecek, “Ramazan içerisinde esnafımızın tüketim endeksli esnafımızın bu krediyi hızlı bir şekilde ihtiyacı olduğu kadar kullanırsa, biz o esnafımıza hızlı bir şekilde 150 bin TL’ye kadar kredisini kendisine veriyoruz. Onun için esnafımız kredilerini iyi kullansın. Devletimiz her zaman esnaf ve sanatkarının yanındadır. İnşallah bu 150 bin TL’nin yanı sıra 300 bin TL’ye kadar iş yeri alımları kredisini de hükümetimiz en kısa zamanda esnaf ve sanatkara dönüştürür. O kredileri de verirse esnafımız bir nebze kendi mülküne, kendi iş yerine sahip olur. Kendi iş yerinde sattığı malın kiracısı değil, kendi malı olarak değerlendirir” şeklinde konuştu.
10 Mayıs 2016 Salı 15:08
Son Güncelleme: 10.06.2016 12:36