banner388
banner390
banner408

Samsun Milletvekili Bedri Yaşar balıkçıların yanında! "Tekne ve ruhsatlara el konulmasın"

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, hükümetin sunduğu Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin açıklamada bulundu. Teklif ile ilgili açıklamada bulunan Yaşar, balıkçılığın en çok geliştiği şehrin Samsun olduğunu, balıkçıların zorluklarla aldığı tekne ve ruhsatlara el konulmaması gerektiğini belirtti.

Samsun Milletvekili Bedri Yaşar balıkçıların yanında! "Tekne ve ruhsatlara el konulmasın"

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, hükümetin sunduğu Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin açıklamada bulundu. Teklif ile ilgili açıklamada bulunan Yaşar, balıkçılığın en çok geliştiği şehrin Samsun olduğunu, balıkçıların zorluklarla aldığı tekne ve ruhsatlara el konulmaması gerektiğini belirtti.

01 Kasım 2019 Cuma 11:48
Samsun Milletvekili Bedri Yaşar balıkçıların yanında! "Tekne ve ruhsatlara el konulmasın"

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, hükümetin sunduğu TBMM’de Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

Bilindiği üzere ülkemizde balıkçılık üretimi denildiğinde ilk akla gelen şehirlerin başında Samsun gelmektedir. Hem balık avcılığı hem de balık yetiştiriciliği konusunda ilk sıralarda yer almaktadır. İlimizde denizlerde 477, iç sularda 122 olmak üzere toplam 599 balıkçı gemisiyle avcılık yapılmaktadır. 

Samsun'da 2018 yılı içinde avcılık yoluyla 33.774 ton ve yetiştiricilik yoluyla da 40.440 ton su ürünü elde edilmiştir. Ekonomik olarak avlanabilir balık türü maalesef Karadeniz'de 26'dan 6'ya düşmüştür. 

Böyle devam ettiği sürece gelecekte Karadeniz'de de avlayacak balık bulabileceğimizi zannetmiyorum.

Balık yetiştiriciliği konusunda su ve su alanları ile deniz ve iç sulardaki kiralama yetkisi hazırlanan bu kanun teklifiyle Tarım ve Orman Bakanlığına verilmektedir. Bu yetkinin Bakanlık yerine 2886 sayılı Devlet Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılmasının herkese faydası var. 

Şunu söyleyeyim, belki siz 2886'yı zaten kullanmıyorsunuz, onun yerine 21/b diye bir maddeyi daha fazla kullanıyorsunuz. Yapılan ihalelerin yüzde 60'ı, yüzde 70'i 21/b'ye göre yapıyorsunuz. Ama hiç olmazsa 2886'yı 186 kez değiştirdiniz. Biz buna da razıyız. İnsiyatif kullanmak yerine 2886'yla bunu, bu kanuna göre bu kiralamaları ve ihaleleri yaparsanız hiç olmazsa bir miktar rekabet oluşur. Bakanlık burada bu kiralama işlerini Orman Bakanlığına devredildiği zaman tabii rahatlıkla istediği kişilere verebilir. Bu düzenlemeden su ürünleri kooperatifleri birliklerimiz rahatsızlık duymaktadır. 

Aynı şekilde su ürünleri kooperatif başkanı diyor ki: "Bir taksi bir yayaya çarptığı zaman siz taksiyi mi cezalandırıyorsunuz, şoförü mü cezalandırıyorsunuz?" Balıkçılarımız da "Eğer bizim teknelerimiz kaçak avcılık yapıyorsa, zor şartlar altında aldığımız bu tekneleri orman kanunuyla gasp ediyorsunuz. 

Bunun yerine kullanan kaptana hangi ceza gerekiyorsa parasal ceza mı veriyorsunuz, hapis cezası mı veriyorsunuz, ne istiyorsanız verin ama zor şartlarda elde ettiğimiz bu ruhsatları iptal etmeyin." diyor Samsun Su Ürünleri Kooperatif Başkanımız. 

Diğer bir konu, fahri su ürünleri görevlisi uygulamasıdır. Bu uygulama konusu da yine hem üniversitelerimiz hem de balıkçılarımız tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmaktadır. Böyle bir uygulama başlatılması hâlinde bu uygulamanın mutlaka su ürünleri mühendisleri, su bilimleri mühendisleri, balık teknoloji mühendislerine verilmesi gerekmektedir. Bu mühendis arkadaşlarımız bu görevin yanı sıra, balıkçı gemileri, gırgır tekneleri, sahil güvenlik botlarındaki görevleri de yürütmelidir. Böylece işi ehline vererek bu meslek için yeni istihdam kapıları açmış oluruz.

Su ürünleri konusu kıyıdan tekneye, tekneden kıyıya, tezgâhlara ve sofralara kadar tamamen bilimsel bir konudur. Bu düzenlemede canlı olmayan su ürünlerinin kontrolü konusunda veteriner hekim, belediye, sağlık merkezi tabiplerine yetki verilmektedir. Bu düzenlemede de yetki tamamen su ürünleriyle alakası olmayan meslek mensuplarına verilmektedir. Yani düşünebiliyor musunuz, balık ölümlerini veterinerler araştırıyor. O zaman, üniversitelerde bu dört yıllık bölümleri bu devlet neden açtı? 

Bu görevi yine su ürünleri fakültesi ve su bilimleri fakültesinden mezun olan arkadaşlara vermemiz gerekiyor. Bilindiği üzere, balık hastalıkları konusunda 15 ders, su ürünleri kalitesi ve hijyeni konusunda üniversitelerimizde 13 ayrı ders görerek bu arkadaşlarımız bu üniversitelerden mezun oluyor. Ama bunların yerine görevleri belediye hekimleri ve belediye veterinerleri yapıyor. Bu, en azından mesleğin adabına aykırıdır. 
Bu konularda yetkili olan arkadaşlarımıza görev verilmeli ve bunların da istihdamı sağlanmalıdır.

TBMM’deki “Mektup” ve “Süleyman Şah Türbesi” tartışmalarına da değindi:

Sözlerime başlamadan önce, biraz önce Parlamentoda yapılan bu tür konuşmaları doğru bulmadığımızı ifade ederek sözlerime başlıyorum. 1963'te, 1964'te, 1974 Barış Harekâtı'nda da bugünkü Barış Pınarı Harekâtı'nda da yüce Türk milleti ve onun temsilcisi bu Parlamento her zaman bu harekâtta ordusunun yanında yer almıştır. 

Bunu, burada tartışarak sulandırmanın hiçbir manası yok. Aynı şekilde Süleyman Şah Türbesi'ni siz götürüp ne zaman yerine iade eder, oraya Türk Bayrağını diktiğiniz gün siz burada o şiiri okursunuz, söz, biz de sizi ayakta alkışlarız. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kerim 2019-11-01 12:09:57

Bedri YAŞAR balık kartellerinin sözcülüğünü yapana kadar, geleceği yok talan edilen halkın, katletilen denizlerimizin sözcülüğünü yapsın. Çıkarılacak yasadaki tedbirler az bile.

Avatar
balıkçı 2019-11-01 12:14:44

rahat rahat balıkların neslini tüketelim diyorsunuz yani zaten kanun çıksa bu işin yatarı olmaz ohh ne güzel anasını ağlattılar denizlerin yavru ,lavra ne var ne yok süpürüyorlar dediğiniz gibi olsa bir tane canlı bırkmaz kansızlar....

Avatar
Emin Karagüzel 2019-11-01 14:23:20

Akp tarımı bitirdi sırada balikcilik var,durmak yok yola ve Rabia işareti yapmaya devam