Samsun haber - Samsun Valisi Osman Kaymak, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Konferans Salonunda “Çocuk İstismarının Nedenleri ve Önlemleri Çalıştayı”na katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını KADEM Samsun Temsilcisi Meral Kıvırcık, çocuk istismarı ve önlenmesine yönelik açıklamalarda bulundu.
BU AİLELELERDE İHMAL VE İSTİSMAR FAZLA GÖRÜLÜYOR
Samsun Valisi Osman Kaymak ise, "İhmal ve istismar, anne babaların çocuklarına kötü muamele uygulamasının sebepleri, ailelerin çocuklarına değer vermemeleri ya da önemsememelerinden değil, anne babalık becerilerinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Çocuk istismarı nedenleri araştırıldığında düşük sosyoekonomik düzey, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, küçük yaşta çocuk sahibi olma, anne ve babanın kendi çocukluk geçmişinden kalmış ihmal ve istismar, aile içi şiddet, aşırı kalabalık aile yapısı ve kötü çevre koşulları çocuk ihmal ve istismarını arttıran faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle şiddetin yoğun göründüğü aile yapılarında çocuk ihmal ve istismarına sık rastlanmaktadır. Aile için çocuk ihmal ve istismarını önlemede en önemli araç eğitim. Toplumun, ailelerin ve bireylerin bu konuda eğitilmeleri şiddet ve istismarı olağan olarak görmekten vazgeçmeleri ve önlenmeleri için hayati önem taşımaktadır. İhmal ve istismarı besleyen en önemli düşüncelerden bir tanesi, çocukların anne ve babalara ait olduğu görüşüdür. Bu görüş doğru değildir. Çocuklar, anne babalara ait değil, sadece onlara emanet edilmiş kendi kişilik ve yaşamı olan bireyler olarak ebeveynler tarafından kabul edilmedikçe ihmal ve istismarın önüne geçmek zordur" dedi.
STRATEJİLER HAYATA GEÇİRİLMELİ
Yılda 1,6 milyondan fazla çocuğun istismara uğradığını vurgulayan Vali Kaymak, "Çocuk ihmali ve istismarı dünyada milyonlarca çocuk ve aileleri etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. Her yıl 1,6 milyon çocuğun fiziksel, cinsel ve duygusal istismarının ya da ihmalin kurbanı olduğu, binden fazla çocuğun da bu nedenlerden dolayı öldüğü tahmin edilmektedir. İstismarın neden olduğu utanç, suçluluk gibi nedenlerden dolayı, cinsel istismar çoğu kez gizli olarak kalmakta ve sır olarak saklandığı için de gerçek istatistiklere ulaşmak zordur. Cinsel istismara uğrayanların yalnızca yüzde 15’inin bildirildiği dikkate alınırsa, ulaşılan bulgular buz dağının görülen kısmı gibi düşünülebilir. Çocukluk çağının, insan gelişimin ve varoluşun en değerli kazanımlarıyla çok önemli bir dönem olduğu hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu dönemde çocuklara yapılan her yatırım, çocukların sağlıklı gelişmesi, eğitimini, özel olarak korunup gözlenmesini en üst düzeyde sağlayarak toplumların gelişmişlik düzeyini ve insanlık sınavında en üst sırada yer alacağını işaret eder. Çocuklara yönelik kötü muamele insanlık tarihi kadar eski olmakla birlikte, çocuğun hayatını pek çok açıdan olumsuz etkileyerek, ilerleyen zamanlarda kötü anılar bırakacağı bilinmelidir. Bu anlamda topluma düşen sorumluluğun bilincinde olarak zaman kaybetmeden çocuklara yönelik geliştirilen stratejilerin hayata geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından basına kapalı devam eden panelde OMÜ İlahiyat Fakültesi Din Psikolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Sevda Aydın Bülbül, OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Psikiyatrı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Koray Kanbekiroğlu ve KADEM Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Canan Sarı konuşma yaptı.
Çalıştaya ayrıca Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, Kredi ve Yurtlar Kurumu Samsun İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu ve davetliler katıldı.