banner388
banner390
banner408

Taşeronlarla ilgili kıdem tazminatı kararı yargıtaydan çıktı

Yargıtay, kıdem tazminatı için beklenilen o kararı verdi.

Taşeronlarla ilgili kıdem tazminatı kararı yargıtaydan çıktı

Yargıtay, kıdem tazminatı için beklenilen o kararı verdi.

16 Şubat 2020 Pazar 16:13
Taşeronlarla ilgili kıdem tazminatı kararı yargıtaydan çıktı


Yargıtay, yıllardır tartışılan taşeron işçilerin kıdem tazminatının kim tarafından ödeneceğine dair o kararı verdi.
Yagıtay, devlet kurumlarında taşeron olarak çalışan işçilerin ödenmeyen kıdem tazminatından hem kamunun hem de şirketin sorumlu olduğuna hükmetti.

İŞTE O EMSAL KARAR

Bir kamu hastanesinde taşeron şirket bünyesinde temizlik görevlisi olarak çalışan işçi, emekli olunca işten ayrıldı. Kıdem tazminatını alamayınca İş Mahkemesi'ne başvurdu.

YILLIK İZİNLERİNİ HİÇ KULLANMADI

İşçi, hastanede haftanın 6 günü fazla mesai yaparak çalıştığını, bayram tatillerinde de çalıştığını, yıllık izinlerini hiç kullanmadığını öne sürdü.

Davalı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu avukatı ise belirsiz alacak davası açılmayacağı ve hukuki yarar yokluğundan davanın reddi gerektiğini, davanın açıldığı tarihten 5 yıl önce muaccel hâle gelen ücret alacaklarının zaman aşımına uğradığını savundu.
Davacının emeklilik dilekçesiyle iş sözleşmesini sona erdirdiğini, ihbar ve kıdem tazminatına ilişkin giderlerin sözleşme ve genel giderleri içinde firmaya ödendiğinden idarenin sorumluluğunun bulunmadığını dile getirdi. Asıl işveren konumunda olmadıkları ve sorumluluğun müteahhitlere ait bulunduğunu, asıl işverenin anılan firmalar olduğunu savunan avukat, davanın husumet ve esas yönünden reddine karar verilmesini talep etti. Davalı taşeron şirket avukatı ise davacının talepleri konusunda sorumluluğu bulunmadığını dile getirdi. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmederek, tazminatın Kamu Hastaneleri Birliği tarafından ödenmesine karar verdi. Kararı davalı avukatı temyiz etti.

"HATALI OLUP BOZMAYI GEREKTİRMİŞTİR"

Yargıtay 9. Hukuk Dâiresi, tazminattan taşeron şirketin de sorumlu olduğuna dikkat çekti. Kararda, "Somut uyuşmazlıkta davalı şirketi son alt işveren olup, kıdem tazminatının tamamından diğer davalı kurum ile birlikte müşterek ve müteselsilen sorumludur. Mahkemece davalı kurumun rücu haklarında ihlal eder şekilde davalı firmanın kıdem tazminatından sorumlu tutulmaması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir" dedi.

Son Güncelleme: 16.02.2020 16:16
Anahtar Kelimeler:
SamsunhaberTaşeron
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
izin 2020-02-17 09:23:51

işçide izin yanmaz, izni kullandırmak işverenin sorumluluğundadır. görevi, konumu vs. sebeplerle izin kullanılmamışsa 20 yıllık da olsa, emekli olunca, iş akdi feshinde yada vefat durumunda ödenir. 5 yıllık zaman aşımı, başvuru süresi içindir. alacaklı olduğu yıllar için değil.