banner388
banner390
banner408

Usta hükümete sordu: Fındık üreticisi mağdur değil mi?

Samsun Milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta, Fındık sorununu tekrar TBMM'ye taşıdı.

Usta hükümete sordu: Fındık üreticisi mağdur değil mi?

Samsun Milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta, Fındık sorununu tekrar TBMM'ye taşıdı.

18 Ekim 2017 Çarşamba 12:15
Usta hükümete sordu: Fındık üreticisi mağdur değil mi?

Samsun haber - Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Samsun Milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erhan Usta, fındık sorununu gündeme taşıdı. Her seferinde sorunlara çözüm odaklı yaklaşan MHP'li Usta bu sefer soru sormayı tercih etti.

Fındık sorununda neden kulakların tıkandığını merak ettiğini vurgulayan Usta, "Hükûmet ve AKP Grubu bu konuya niye kulak tıkıyor, bunu çok merak ediyorum. Aslında bu konunun bir araştırılması lazım, neden reddettiklerine ilişkin belki bir araştırma önergesi vermek lazım” dedi.

Yabancı firmanın üreticinin emeğini sömürdüğünü belirten Usta, "Bugün fındığın fiyatı 8 lira 20 kuruş. Fındık üreticisi mağdur değil mi? Hiçbir önlem alınmadığına göre bir sorun yok mu? Maliyetinin altında fındık satmaktan üreticinin memnun olduğunu mu düşünüyorsunuz? Üretici bu yıl da mağdur oldu. Tek bir yabancı firma üreticinin bütün emeğini sömürdü. Buna sessiz mi kalacaksınız? Gelecek yıl bu sorunla tekrar karşılaşmamamız için ne yapmayı planlıyorsunuz? Geçmişte ne yaptınız, önümüzdeki dönemde ne yapacaksınız? Sürekli olarak on beş-yirmi yıl öncesine göre fiyat mukayesesi yapmanın üreticiye ne kazandırdığını düşünüyorsunuz? Diyelim ki o güne göre iyileşti ama bugün maliyetin altında, sizin açıkladığınız fiyatların altında. Sizin bu tutumunuz üreticinin mağduriyetini gideriyor mu?" diye sordu.


Usta, yapıcı muhalefetin bir gereği olarak bu yapısal sorunların çözümüne yönelik atılacak adımları şöyle sıraladı:


1.Yapılması gereken ilk şey, lisanslı depoculuk yaygınlaştırılmalıdır. Böylelikle emanetçilik sistemine son verilmelidir.

2.Piyasada tekelleşmeye fırsat verilmemelidir. Bunun için de;

•Piyasaya zamanında müdahale edecek, finansal bünyesi sağlam bir ihtisas kurumu olmalıdır.

•Üreticinin örgütlenmesi sağlanmalıdır.    

3.Fındıkta fiyat garantisi verilmelidir. Sezon açılmadan önce bu fiyat ilan edilmelidir. Bu fiyat maliyetleri dikkate alan ve üreticiye belli bir kar sağlayan fiyat olmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizim beyannamemizde olan bir husustur.

4.Fındıkta verimliliği artıracak tedbirler alınmalıdır. Bu anlamda, fındık alanlarının gençleştirilmesi ve küf gibi hastalıklarla etkin mücadele için tedbirler alınmalıdır.

5.Kontrolsüz fındık dikimine müsaade edilmemelidir.

6.Karadeniz bölgesinde fındığı işleyecek yatırımlar teşvik edilmelidir. Böylece fındığın katma değeri artırılarak daha fazla ihracat geliri ve istihdam sağlanacaktır.

7.Son olarak da ihracat fiyatlarının ülkemizde belirlenmesine yönelik tedbirler alınmalıdır.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-10-18 14:37:55

Geçmişte örnek veriyorum. Kilo başına o yabancı firmadan 1 tl avanta aldılar. Seneye 1.25tl avanta alırlar. Vatandaşta onlara oy vermeye devam eder.