ÇOĞU İSTANBUL KAYNAKLI
Vali Kaymak: “Şu anda hastanelerimizde 3 entübe, 6 kadar da yoğun bakımda olan hastamız var.”
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ)'nün düzenlediği “Üniversite Danışma Kurulu Toplantısı", yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle online (çevrim içi) olarak gerçekleşti.
Toplantıda güncel korona rakamları hakkında bilgi veren Vali Osman Kaymak, Samsun'daki korona vakalarının çoğunluğunun İstanbul’dan gelen vatandaşlardan kaynaklandığını, şu anda da hastanelerde 3 entübe ve 6 kadar da yoğun bakımda olan hastanın olduğunu açıkladı.
Online toplantıya; Samsun Valisi Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç başta olmak üzere Üniversite Danışma Kurulu üyeleri ile Sivil Havacılık Genel Müdürü Bahri Kesici, Samsun Millî Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman İl Müdürleri de katıldı.
Toplantıda, OMÜ’deki gelişmeler ve mevcut durumun değerlendirilmesinin yanı sıra OMÜ’nün Kovid-19 salgını sürecinde üstlendiği sorumluluklar ve yaptıkları çalışmalar, öğretim üyelerinin TÜBİTAK projeleri ile uzaktan eğitim sistemi hakkında bilgilendirme yapıldı. Fikir alışverişi bakımından oldukça verimli geçen toplantıya Rektör Bilgiç başkanlık etti.
"ŞU AN HASTANELERDE 3 ENTÜBE 6 YOĞUN BAKIM HASTASI VAR"
Vali Kaymak, “Salgın boyunca şehrimizdeki kurumlar güçlü yapılarıyla, yanı sıra da gerek filyasyon ekipleri gerekse de diğer çalışmalarla çok uyumlu bir süreç yakaladılar. Dolayısıyla bu dayanışma ve koordinasyonun çok faydasını gördük. Tabii ilimizde vakalar görüldü ve bu vakaların çoğunluğu İstanbul’dan gelen vatandaşlarımızdan kaynaklandı. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu vakaların seyrinde yoğun bakım ve entübe sayıları 5 ila 10 arasında çok düşük oranda kaldı. Şu anda da hastanelerimizde 3 entübe, 6 kadar da yoğun bakımda olan hastamız var. Son dönemde vaka sayıları 5-6 civarında devam ediyor, tam sıfırlayamadık. Bunlar da münferit yerlerden çıktı. İlimizde vakaların iyileşme oranı yüzde 80-90 aralığında” dedi.
289 VEFA DESTEK GRUBU KURULDU
Samsun Valiliğinin bu süreçteki rolüne değinen Kaymak, devamında “Toplam 289 Vefa Destek Grubu kurduk ve 3 bin 641 görevli çalışmalara katıldı. Bu 2 buçuk aylık süreçte 290 bin çağrıya cevap verdik ve 89 bin vatandaşımızın ihtiyacı karşılandı. Yine işlerini kaybeden vatandaşlarımıza Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla biner lira yardım yapıldı ve bu yardımların Samsun özelindeki sayısı 78 bini buldu. İlaveten içinde kuru gıda ve temizlik maddeleri bulunan 33 bin 303 koli vatandaşlarımıza dağıtıldı. Biliyorsunuz, ülkemiz genelinde işini kaybedenler için hükûmetimiz kısa çalışma ödenekleri ayırdı. Samsun’da bu ödeneğe başvuran firma sayısı 7 bin küsur, başvuran kişi sayısı 51 bin dolayında gerçekleşti ve 44 bin kişi bu kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. Haftalık toplanan hatta zaman zaman haftada 2 kez bir araya gelen Pandemi Kurulumuz, vakaların nasıl seyrettiğine ve nerede yoğunlaştığına göre hareket etti. Yurt dışından gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından bin 383’ü de yurtlarda kaldı” bilgilerini paylaştı.
ÖĞRENCİLERDEN DE DESTEK GELDİ
Öğrenci topluluklarının, korona virüs koşullarında bile faal olduklarına ve çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Rektör Sait Bilgiç, "Bu süreçte OMÜ Gençlik Topluluğu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’la internet ortamında söyleşi gerçekleştirdi ve Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın katıldığı canlı yayında Covid-19 ile ilgili konuları konuştu. Ayrıca Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Topluluğu da emekli büyükelçi Hulusi Kılıç ile çevrim içi söyleşi yaptı. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerimiz ise medya, sinema ve fotoğrafçılık alanlarında uzman ve tanınmış isimlerle sohbet ederek merak ettikleri konularda bilgi edinme imkânı yakaladılar" sözlerine yer verdi.
Rektör Bilgiç, OMÜ Senatosu tarafından desteklenen “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” kampanyasına, öğrencilerin de kısa mesaj atarak katkı sunduğunu sözlerine ekledi.
Toplantıda OMÜ-TTO Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Mortaş “TÜBİTAK 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı”, Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Selim Aras ise “Fiziksel Çalışma Koşullarının Değerlendirilmesi için Giyilebilir Test Cihazı” projesiyle ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.
Gündem konularının genel bir değerlendirmesi, yeni fikirlerin sunulması ve görüşlerin alınmasının ardından toplantı sona erdi.
E şimdi o Araştırma hastanesinde yer kalmadı diye 2 gün önce haber yapıp insanları paniğe sokan haber sitelerini ne yapacağız ?
Kimse paniğe girmiş durmuyor. Keşke panik olsak ve kimse dışarı çıkmasa..