Yaşanan sel felaketi sonrası İYİ Parti heyeti olarak Arhavi çeşitli incelemelerde bulunduklarını ifade eden İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, “Karadeniz'de her dönemde sel felaketleri ile karşılaşıyoruz. Aslında Arhavi'de yaşananlar bulunan tipik örneklerinden bir tanesidir. Bundan önce geçtiğimiz hafta Rize'de, daha önceki aylarda Giresun Dereli'de tekrarı oldu, yine devamında Samsun'da sel felaketleri olmuştur.” dedi.
FELAKETLER YATIRIMLA ÖNLENEBİLİR
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, yaptığı açıklamada, yaşanan soruna ve çözüm önerilerine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok düşük maliyetle ve yatırımla alınabilecek olan önlemler vaktinde alınmış olsaydı, bugün Karadeniz Bölgesi’nde bu sel felaketlerinin hiç birisi yaşamamış olacaktı. Arhavi’de gördüğümüz manzaranın Rize’den, Giresun’dan ve Samsun’dan bir farkı yok. Maalesef buralarda her sel sonrası aynı manzaralarla karşılaşıyoruz.
DERE YATAKLARINDA DARALMA
Dere yatağının kesitleri daraltılmış, dere yatağı yükseltilmiş, tahkimatlar yani derenin kenarındaki duvarlar daha çok taştan yapılmış. Taş olabilir ama tabanı yapılmadığı sürece orada bir ilinti yok. Dere tabanı yükselince otomatikman normal yapılaşmaların üzerine çıkıyor ve baskınlara yol açıyor.
FELAKET ‘GELİYORUM’ DEDİ
‘Dere yatağının yükselmesi’ demek ‘sağında ve solunda çanakların doğal havuzların oluşması’ demektir. Arhavi'de de gördüğümüz durum budur. Normal yerleşim yerlerinde su seviyesinin altında kaldığı için taşan su doğal olarak her tarafı doldurmuştur. ‘Yani ben geliyorum’ dedi, ağzı dili olsa ancak bu kadar konuşabilir. Dolayısıyla artık bundan sonra gerekli tedbirler alınmalıdır.
YATAKLAR TEMİZLENMELİ
Karadeniz'de dere yataklarının bir an önce rehabilite edilmesi gerekmektedir. Mümkün olduğunca beton perde duvarlar yapılmalıdır. Dereler temizlenmelidir. Ayrıca belli yerlerde kot farklılıkları var, bu kesitler kurtarmıyorsa yan su kanalları ile takviye edilmelidir.
TESPİT ÇALIŞMALARI
Tek tesellimiz şu, devletin felaketler sonrası tespit çalışmalarını yapmasıdır. Artık Türkiye'de şu oluştu, felaketlerden sonraki işlemler de bir mesafe kat edildi, fakat asıl olan felaketlerin ortaya gelmemesi için alınması gereken tedbirlerdir. Geçtiğimiz aylar içerisinde Türkiye Büyük millet Meclisi'nde böyle bir komisyon vardı, deprem hasarlarını ve doğal afet hasarlarının azaltılmasına yönelik komisyon çalışması vardı, bende partimiz adına komisyonun bir üyesiyim. Orada da alınması gereken tedbirler konusunda bir sürü önlemlerimiz olmuştur.
BU FELAKETLER ÖNLENEBİLİR
Bunlar önlenebilir mi? Önlenebilir, bunların önüne geçilebilir mi ? Geçilebilir. Bunlar temel yatırımlardır. Dere yatakları dahil devletin yapması gereken yatırımlardır. Özellikle Devlet Su İşleri'nin yapması gereken yatırımlardır. Biz bugün bu yatırımları yapmadığımız, gelecekte bu konuda çok ağır bedeller ödemeye mahkûm kalabilirsiniz. Bu nedenle, yapılması gereken yatırımlar vakit kaybetmeden yapılmalıdır.”
Rehabilite nedir? Islah olmasın